Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 07:01, 16 mar 2025

W międzyczasie koleżanka z pracy rzuca mi rękawicę- przywiozła mi z Kostaryki nasiona kawy, podobno kwiaty pachną niczym delikatny bez. Zobaczymy, czy mi się ta sztuka uda i coś mi z tego wykiełkuje

Dostałam też między innymi takie foto z ich wyprawy, rzadko widuje się coś bardziej cudacznego i interesującego, więc dzielę się też i z Wami. Przyroda cały czas potrafi zadziwiać

Patrycja_KG_Lu 09:02, 16 mar 2025

Darecka napisał(a)
Wygooglowałam sobie tego pomidorka, w pełni zasługuje na swoją nazwę. Jak wypadł pod względem smakowym?

Był w porządku, ale nie zajął miejsca na podium. Z tym, że te na pierwszych kilku miejscach rankingu zeszłorocznego to tunelowe, wysokie. Beauty King do gruntu/donic był bardzo plenny. W tym roku porównam go do innych dwarfów. Postaram się też pod koniec sezonu podać moje ulubione smakowo w takich kategoriach jak koktailowe, czerwone, kolorowe, ciemne, żółte/pomarańczowe itp. Miło mi, że wątek pomidory Ci przypadł do gustu.
Kordina 09:05, 16 mar 2025

Jak Ciebie nie ma na ). to nie ma, ale jak już się pojawisz to z wybuchem 10 postów i z fajerwerkami, to ostatnie zdjęcie egzotycznej roślinki cudne jest.
Mój syn dostał w prezencie roślinkę - kawę, w doniczce, ale ona jest bardzo wrażliwa na warunki i zimno. Trzeba mocno pilnować ciepła dla niej. Jego kawę miałam na reanimacji, ale poniosłam klęskę.
No, ale masz warunki i szklarnię, powodzenia w uprawie
Darecka 06:00, 21 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Postaram się też pod koniec sezonu podać moje ulubione smakowo w takich kategoriach jak koktailowe, czerwone, kolorowe, ciemne, żółte/pomarańczowe itp.
To będzie bardzo interesujące podsumowanie, ciekawe, co stanie u Ciebie na podium
Darecka 06:04, 21 mar 2025

Kordina napisał(a)
Mój syn dostał w prezencie roślinkę - kawę, w doniczce, ale ona jest bardzo wrażliwa na warunki i zimno. Trzeba mocno pilnować ciepła dla niej. Jego kawę miałam na reanimacji, ale poniosłam klęskę. No, ale masz warunki i szklarnię, powodzenia w uprawie
O kurczaki, jak to taki wrażliwiec, to chyba u mnie nie ma szans. Jeszcze jej nie wysiałam, może dzisiaj namoczę chociaż ziarnka? .

Znowu dzisiaj jestem na gigancie, urwałam się z roboty- jak dzień wagarowicza, to z przytupem . Ogród woła

Wszystkiego najzieleńszego z okazji pierwszego dnia wiosny dla całej wspaniałej społeczności Ogrodowiczan!
Marcin89 08:05, 21 mar 2025

Zrobiłem tak samo, urlop
Kordina 13:28, 21 mar 2025

Darecka napisał(a)
...Wszystkiego najzieleńszego z okazji pierwszego dnia wiosny dla całej wspaniałej społeczności Ogrodowiczan!

Dziękuję Daria! Odwzajemniam
Nie ma to jak wagary
sylwia_slomc... 20:37, 21 mar 2025

Książki po okładce zgaduję, że w mojej tematyce
Czy nasionka tej miechunki sypie się wierzchem po ziemi i dociska czy przysypuje ziemią od wierzchu?
Alija 21:46, 21 mar 2025

Daria, ależ u Ciebie ciekawie, sporo już popracowałaś ogrodowo i wysiewowo ( to chyba jakieś laboratorium), książki sf bardzo lubię, ale nie natrafiłam na tego autora.
Ciekawa jestem, czy nasiona kawy wykiełkują, ciekawe doświadczenie. Ja jakiś czas temu dostałam od syna i synowej nasiona lotosu, przywieźli mi z podróży poślubnej do Tajlandii. Roboty było przy tym mnóstwo, najpierw, opiłować, namoczyć, codziennie zmieniać wodę , nawet wykiełkowały, miały po dwa listki i na tym nasza współpraca się zakończyła niestety.
Darecka 07:39, 23 mar 2025

Marcin89 napisał(a)
Zrobiłem tak samo, urlop

I jak widzę nie próżnowałeś i uczciwie namachałeś się szpadlem, ekstra!