Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

sylwia_slomc... 21:47, 15 mar 2025

Kurcze mam nadzieję, że nie przysłałaś mi wszystkich swoich dzwonków Bratki uwielbiam. Tym razem posadziłam sobie żółte na balkonie, prezent od taty na 8 marca
Darecka 06:24, 16 mar 2025

MagdaLenka napisał(a)
Coś długo trwał u Ciebie zimowy sen. Ale nic to. Wybaczamy.
Uff.. ale mam wytłumaczenie, a właściwie na kogo zrzucić część odpowiedzialności za ten stan rzeczy- jednym z winowajców jest Jarosław Grzędowicz i jego cykl "Pan Lodowego Ogrodu", tak się zaczytałam, że aż nie wiedzieć kiedy mnie wiosna zastała

Darecka 06:29, 16 mar 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kurcze mam nadzieję, że nie przysłałaś mi wszystkich swoich dzwonków Bratki uwielbiam. Tym razem posadziłam sobie żółte na balkonie, prezent od taty na 8 marca
Hej Sylwio, nie bojaj się, po prostu zmieniła mi się koncepcja i wygrał też pragmatyzm- wszystkie niziutkie, płożące roślinki postanowiłam oddać/zlikwidować, ze względu na piesy, krety i dzikie koty, bo depczą, gniotą i rozgrzebują wszystko, co nie odstaje z ziemi na minimum 30 cm . Dlatego też mam zamiar oddać mojej mamie floksy szydlaste, a na ich miejsce dać coś bardziej pancernego
Darecka 06:35, 16 mar 2025

06-10.03.2025

Biorę pół dnia wolnego w środę i czwartek, aby trochę pogrzebać w ziemi. Najpilniejsza potrzeba: oczyścić wysokie skrzynie i przygotować je pod planowane wysiewy. Z jednej z nich wyciągam resztę pietruszki korzeniowej. Warzywnik dalej wygląda, jakby przetoczył się przezeń gargamiedon

Pilna potrzeba nr 2- wycięcie miskantów i innych traw.

Darecka 06:36, 16 mar 2025

Dupsik tak się napomagała, ze aż padła pod stołem . Ale się uśmiecha, więc chyba jest z naszych dokonań kontenta

Darecka 06:44, 16 mar 2025

Podejmujemy kolejną próbę odgruzowania warzywnika. Zdjęć nie wstawiam, bo łoczy nadal krwawią, ale melduję posłusznie, że przynajmniej obsialiśmy wszystkie wysokie skrzynie:

Zlikwidowaliśmy rozwalony stelarz na fasolnika, co leżał ze smętnym wyrzutem od połowy jesieni. Wycięliśmy wszystkie suche badyle, również na łączce kwietnej, zlikwidowaliśmy część rozklekotanych niskich skrzyń (poddały się bez walki ), co wymusiło poprzesadzanie na tymczasową miejscówkę wiosennych kwiateczków, ale trzmielikowi nie zrobiło to większej różnicy:

A na koniec przenieśliśmy zaniedbaną mini plantację truskawek w inne miejsce:

Plecki bolały, oj, bolały, przez następny dzień chodziłam jak robocik z przykurczem
Darecka 06:48, 16 mar 2025

W domowym rozsadniku coś tam już się dzieje, miechunki objemy się chyba za wszystkie czasy w tym roku:

Pomidorki też się klują

Na tym zdjęciu wyglądają, jakby były poddawane inwigilacji na milicyjnym posterunku za PRLu:
"Gadaj, co robiłeś 10 marca i kto wtedy z Tobą był?!":

Darecka 06:51, 16 mar 2025

14 marca następuje załamanie pogody, leje solidny, kilkugodzinny deszczyk, świetnie, bo był bardzo potrzebny:

Darecka 06:53, 16 mar 2025

Roślinki przyoblekają się w prawdziwe perły:

Ciemierniki są tak wdzięczne za ten odżywczy deszcz, że aż chylą łebki w pokłonie:

Darecka 06:56, 16 mar 2025

Planuję w tym roku sporo tetrisów, między innymi tutaj- to niebieskie kółko wkrótce zamieni się w brzozę Shiloh Splash

Kiścień ładnie przezimował i rośnie w siłę:

Pierisy popisują się swym kwieciem:

Narcyzy na przedpłociu próbują je gonić: