Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 00:19, 19 kwi 2025

Dwie migawki z ogrodu mojej mamy:

Darecka 00:21, 19 kwi 2025

W sadzie zaczyna się spektakl, świeżo wyklute murarki będą miały co szamać

Darecka 00:22, 19 kwi 2025

My też coś tam niedługo skubniemy:

Darecka 00:23, 19 kwi 2025

Dzisiaj wreszcie wyniosłam praktycznie wszystkie rozsady do tunelu, zostały tylko miechunki i sadzoneczki dla starszej siostry:

Darecka 00:25, 19 kwi 2025

Dzisiaj w całym kraju posypały się aletry, u nas w końcu popadało ( a już miałam odstawiać szamański taniec deszczu), mam nadzieję, że u Was jest bezpiecznie i nawałnice nie porobią szkód:

AgaBoso 21:42, 19 kwi 2025

Daria, tyle pracy zrobione, efekt wow.
Czy na ślimaki masz jakiś sposób? U mnie w szklarni okropnie obgryzły mi rzodkiewki.
Jak kwiaty jednoroczne? U mnie sporo będzie w tym roku.
Darecka 22:26, 19 kwi 2025

Hej Agnieszko! Na szczęście nie mamy tutaj problemu ze ślizgaczami, wokoło rośnie dużo drzew i jest mnóstwo ptaków. Za to moja mama przeżywa inwazję za inwazją i stosuje metody mieszane: zbiera je ręcznie, nieraz całymi wiadrami, sypie też czasem niebieskie granulki. Marzą jej się kaczki bieguski, bo to podobno (nieod)płatni zabójcy ślimakowi, ale na razie nie ma dla nich infrastruktury . Słyszałam też o taśmach miedzianych, sypaniu skorupek od jajek lub matach z konopii, ale która metoda, jeśli w ogóle jakaś, jest skuteczna? Pojęcia nie mam.

U mnie na razie bieda totalna z jednorocznymi, nie mam wysiane jeszcze nic, dzisiaj dopiero zaczęliśmy przekopywać zapuszczony warzywnik. Na szczęście umówiłam się z moją mamą na "subskrypcję bukietową" w tym roku.

Na otarcie łez będę podglądać i podziwiać w takim razie kwiatuszki u Ciebie, pewnie te z winter sowingu już nieźle podrośnięte?

AgaBoso 06:30, 20 kwi 2025

Skorupki sprawdziły się u mnie rok temu w gruncie przy fasolce, teraz niby rozsypałam wokół cyni a i tak wlazły. Wczoraj wyzbieralam towarzystwo i po podlaniu szklarni rozsypałam mączkę bazaltową. Może uda mi się zjeść trochę rzodkiewek.

Winter Sowing w tym roku biednie, groszek przepadł, nasiona się rozłożyły, trochę kwiatów: chabry, mąki peoniowe, lwie paszcze, łubin, jedna jeżówka limonkowa (oby to była ona), astry piwoniowe.
W lutym do skrzynek (stały w szklarni) wysiałam i urosły: pojedyncze kosmosy, goździki brodate, lewkonie.

Dobrze mieć dostawcę bukietów.
Darecka 07:09, 01 maj 2025

Dzień Dobry zielone duszyczki!
Jeśli Wy też zamierzacie dzisiaj uczcić święto pracy w jedyny słuszny sposób, czyli ze szpadlem i konewką w ręku, to proponuję się do tego dobrze przygotować, zaczynając poranek od psiej jogi z instruktorką Sabą :

Darecka 07:14, 01 maj 2025

... chyba, że jesteście w nastroju ściśle wypoczynkowym, wówczas idźcie w ślady terapeutki dobrego snu Dupsika :