Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 07:35, 14 cze 2025

Małe podsumowanie pomidorowej katastrofy, choć 23 maja, kiedy wreszcie posadziliśmy to towarzystwo w tunelu, nic tego nie zapowiadało, krzaczki wyglądały względnie zdrowo:

Darecka 07:37, 14 cze 2025

Na drugim zdjęciu już widać zarys problemu, nowe liście na większości krzaczków zwinięte w ślimaczki, a cała roślina wygląda, jakby jej ktoś wcisnął pauzę:

Darecka 07:38, 14 cze 2025

Te owoce, które zawiązały się jeszcze, kiedy sadzonki były w doniczce rosną ok (z małym wyjątkiem, o którym za chwilę), dolne liście też zdrowe:

Darecka 07:40, 14 cze 2025

Pomidor drzewiasty tamarillo wygląda w porządku:

Darecka 07:41, 14 cze 2025

Niestety na arbuznyj'u miałam suchą zgniliznę na pierwszym owocu, mam skorupki od jajek, dzisiaj będę mielić i podsypię tym proszkiem krzaczki:

Darecka 07:45, 14 cze 2025

Obawiam się, że mógł przyplątać się wirus mozaiki, choć zdrowe dolne liście trochę temu przeczą, nie widać też przebarwień. Ewentualnie przedobrzyłam w tym roku, używając wermikompostu i mączki bazaltowej plus kurzych bobków... Skrajnie wysokie temperatury wczesną wiosną też mogły przyczynić się do poskręcania liści, ogólnie sukcesu w tym roku na polu pomidorowym nie widać, no trudno, każdy rok jest inny i przynosi inne wyzwania. Dla mnie priorytetem w tym sezonie była rewolucja na rabacie pod metasekwojami i tym się pocieszam . Są gorsze rzeczy, które niedawno poprzytrafiały się ogrodnikom- gradobicie i podtopienia, które zmiotły większość roślin- bardzo współczuję wszystkim dotkniętym tymi zjawiskami pasjonatom zielonego .
antracyt 12:03, 15 cze 2025

Darecka napisał(a)
Niestety na arbuznyj'u miałam suchą zgniliznę na pierwszym owocu, mam skorupki od jajek, dzisiaj będę mielić i podsypię tym proszkiem krzaczki:

Ja rozrabiam wapno do bielenia drzewek i takim rozrzedzonym podlewam pomidory. Niektóre odmiany, u mnie szczególnie włoskie, preferują zasadową ziemię.
mirkaka 08:36, 16 cze 2025

Darecka napisał(a)
Obawiam się, że mógł przyplątać się wirus mozaiki, choć zdrowe dolne liście trochę temu przeczą, nie widać też przebarwień. Ewentualnie przedobrzyłam w tym roku, używając wermikompostu i mączki bazaltowej plus kurzych bobków... Skrajnie wysokie temperatury wczesną wiosną też mogły przyczynić się do poskręcania liści, ogólnie sukcesu w tym roku na polu pomidorowym nie widać, no trudno, każdy rok jest inny i przynosi inne wyzwania. Dla mnie priorytetem w tym sezonie była rewolucja na rabacie pod metasekwojami i tym się pocieszam . Są gorsze rzeczy, które niedawno poprzytrafiały się ogrodnikom- gradobicie i podtopienia, które zmiotły większość roślin- bardzo współczuję wszystkim dotkniętym tymi zjawiskami pasjonatom zielonego .

Sucha zgnilizna owoców to oznaka niedoboru wapnia, to jeszcze nie katastrofa, możesz to uzupełnić.
U mnie za to jest katastrofa, zobacz na wątku 'pomidorowy zawrót głowy' wstawiłam tam zdjęcia mozaiki, u ciebie nie widać mozaiki na liściach. Ja musiałam usunąć wszystkie krzaki Starej Babcinej Malinówki, jednego Betaluxa i dwa Avizo. Wywalić mnóstwo ziemi z porażonych dołów, teraz mam puste doły, widok przygnębiający
Darecka 15:46, 16 cze 2025

Zuzia- będę obserwować pozostałe owoce na tych moich 2 krzaczkach z tej odmiany, jeśli zmielone skorupki nie pomogą, to spróbuję Twojej metody

Mirko o niee, bardzo współczuję, tyle włożonej pracy i serca, a tu Ci wlezie takie dziadostwo i zniszczy wszystko.. Z moimi pomidorami tez nie jest dobrze, muszę cyknąć fotki tym pozwijańcom. Ciekawa sprawa, bo wilki idą w miarę normalne, tylko te właściwe liście skręcone jakby ktoś chciał supełek z nich zawiązać.. eh..
Darecka 15:55, 16 cze 2025

.. kilka migawek z postępu prac nad ulepszoną rabatą podstodolną, jeszcze 17 maja wyglądało to tak:

Dojechały jeżówki Magnus, różowe żeleźniaki Bronze Flamingo oraz naparstnice Rising Phoenix.