Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 02:08, 03 gru 2023

Koci strażnik czuwa nad bezpieczeństwem moich bezcennych doniczkowych skarbów:

Podczas gdy ja macham sobie ochoczo szpadelkiem na rabatkach od strony ulicy:

2 róże zmieniają miejsce zameldowania:

Wprawiam się też w kancikowaniu na rabatce z pysznogłówką i żurawkami- daje sobie mocne 3 na 10 :

Darecka 02:18, 03 gru 2023

Pierwsze przymiarki do odmienionej różanki, która staje się dereniówką :

"Szczęśliwej drogi już czas", tujki w objęciach eMa lecą zbadać nową miejscówkę:

Kojarzycie ten moment w horrorach, kiedy główna bohaterka oddala się od reszty grupy i pcha się w najbardziej odległy, ciemny kąt nawiedzonego domostwa? Od razu ciśnie się na usta: "Opanuj się babo, czemu to robisz?! Zawróć z tej zgubnej ścieżki!". Patrząc na poniższą fotkę chciałabym sobie z wtedy powiedzieć to samo, nawciskałam tam wszystkiego na potęgę, za gęsto i za dużo. Pewnie wiedziałam, że wprost "uwielbiam" przesadzanie uprzednio posadzonych roślinek, najśmieszniejsze, że byłam z tego mojego design'u dumna jak paw

Darecka 02:24, 03 gru 2023

Świeżo stworzona rabatka średnio napawa mnie teraz dumą (otrzymała już jednak solidny lifting i teraz jest już o niebo lepiej), za to patrząc na te paprysie mogę spokojnie powtórzyć kwestię wypowiedzianą przez Sylvię Sidney w filmie Sok z żuka: "Not bad, not bad"

Darecka 02:30, 03 gru 2023

Kolejne chciejstwa, hortensje Limelight, czekają na podorędziu na swój moment chwały:

Wypatrujemy już coraz intensywniej oznak wiosny, nie tylko na roślinkach ozdobnych:

Ale także w skrzyniach na warzywka:

Darecka 02:35, 03 gru 2023

Po 17 dniach wschodzi siana 13 marca rukola:

Budzi się siedmiolatka i czosnek niedźwiedzi (pychota!):

Papryki dostają nakaz eksmisji do foliaka:

A nasz wierny kiteł wątpi w moje umiejętności planisty:

Darecka 02:41, 03 gru 2023

To nie Prima Aprilisowy żart, kolejne pozycje trafiają do koszyka z myślą o nasadzeniach wokół klonów:

Już 7 kwietnia cała w skowronkach odbieram przesyłkę. Tak perfekcyjnie zapakowanych roślin nie otrzymałam jeszcze nigdy, odkrywam tym samym mój ulubiony sklep z roślinami, ku mej bezbrzeżnej radości i przerażeniu eMa :

Darecka 02:45, 03 gru 2023

Wschodzące słonko budzi nadzieję na piękny dzień:

I rzeczywiście nastaje ciepły, wiosenny poranek. Udaję się zatem nad staw, aby pooglądać trochę naszego lokalnego National Geographic na żywo:

Pod ściółką z liści odrywam też piękny okaz kwiatostanu rabarbaru (wygląda trochę jak oko cyklopa):

Darecka 02:48, 03 gru 2023

Zima jednak nie daje o sobie zapomnieć, 8 kwietnia postanawia posypać jeszcze trochę pudrem:

Dobrze, że chociaż w tunelu cieplej:

Darecka 02:52, 03 gru 2023

Jeśli to nie jest kliniczny objaw wspomnianego wcześniej "ogrodowego ćpuństwa", to nie wiem jak inaczej mogłoby się ono manifestować. zastawiłam teściowi cały garaż :

Misław też zaczyna się o mnie martwić:

Darecka 02:57, 03 gru 2023

Czas wychodzić powoli z tej doniczkowatości, na pierwszy ogień biorę się więc za turzyce i dosadzam je na na rabatkach wokół łupkowego kręgu, kończąc tym samym całą obwódkę:

Przechodzę następnie do aranżacji przestrzeni okołoklonikowej (na froncie posadziłam Odętkę Wirginijską, jeśli Wam życie miłe, wystrzegajcie się jej jak ognia, bo okiełznać tego potwora nie idzie wcale ):