Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 07:48, 28 lis 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Teoria sadowniczo-ogrodnicza mówi, że słodycz owoców jest wynikiem bardzo dobrego nasłonecznienia. Nadmiar wilgoci w korzeniach w momencie dochodzenia owoców do pełnej dojrzałości bardzo obniża stężenie cukrów. Zaleca się nawet, aby tuż, tuż przed pełną dojrzałością owoców zaprzestać podlewania rośliny matecznej. Tyle teoria.

Dzięki Haniu za "naświetlenie" sprawy, jesteś kopalnią wiedzy, spróbuję o tym pamiętać w przyszłości, chociaż melony na 2024 dostały u mnie czerwoną kartkę
Darecka 07:57, 28 lis 2023

ElzbietaFranka napisał(a)
Darecka

Jeżeli chodzi o melony to robię w ten sposób.
Kupuje co jakiś czas melona i jak mi smakuje to pobieram nasiona i później wysiewam. Nie kupuje nasion bo to ryzyk fizyk.
Żółte melony te jajowate piłki do beysbola to raczej melony sałatkowe są włókniste i dla mnie nie nadają się do bezpośredniego jedzenia.
Kupujemy przeważnie melona "cantaloupe" mają środek pomarańczowy. Zresztą zobacz w necie.
Nasiona papryki, dyni też tak Pobieram.
Paprykę trzeba wysiać co najmniej na początku lutego.

Hej Elu, mam wrażenie, że papryki są mniej wredne w uprawie od melonów, stosuję w ich przypadku podobną metodę do Twojej (takie świeżo wyciągnięte z owoców nasiona szybciutko kiełkują) Jeśli chodzi o melony, to bałam się, że odmiany niedostosowane do naszych polskich warunków nie dadzą rady ( okazało się, że nie słusznie). Tym bardziej szacun za sukcesy osiągnięte na tym polu (gra słów przypadkowa ). Mimo wszystko, na razie powstrzymam się od ich uprawy, bo na ich miejsce przewidziałam w następnym roku większą ilość ogóreczków (swojskie kiszońce, czy te w słodko-pikantnej zalewie chilli to petarda, przejemy każdą ilość)
antracyt 08:08, 28 lis 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Teoria sadowniczo-ogrodnicza mówi, że słodycz owoców jest wynikiem bardzo dobrego nasłonecznienia. Nadmiar wilgoci w korzeniach w momencie dochodzenia owoców do pełnej dojrzałości bardzo obniża stężenie cukrów. Zaleca się nawet, aby tuż, tuż przed pełną dojrzałością owoców zaprzestać podlewania rośliny matecznej. Tyle teoria.

Teoria wydaje się być słuszna, tylko że u mnie oba warunki zostały spełnione, a tylko pierwszy owoc był słodki. W każdym razie w przyszłym roku na melony się nie nastawiam. Zostało mi trochę nasion, jak w szale wysiewów również je wrzucę do ziemi, to będę miała melony. Jak nie, płakać nie zamierzam
antracyt 08:20, 28 lis 2023

Darecka napisał(a)
Zuziu, zamierzasz próbować jeszcze raz w następnym roku? Ja na razie odpuszczam temat, chociaż podobnie dziwnie zachowywały się u mnie w tym roku pomidory, w smaku zaledwie ok, mam wrażenie, że w poprzednich latach było o wiele lepiej pod tym względem... Może nie miały wystarczająco dużo potasu? Już sama nie wiem, bo na liściach nie zauważyłam jakichś ewidentnych niedoborów.

Ciekawe co piszesz o pomidorach, nie pamiętam, jak u moich ze słodyczą było, tzn czy było jakoś gorzej (trochę mnie sezon pomidorowy ominął w tym roku). Może jest coś w tej teorii.
Na razie na melony też się już nie nastawiam, za to na pewno powtórzę i to w większej ilości uprawę miechunki peruwiańskiej. Jeżeli lubisz jej smak, to bardzo polecam zabawę z nią w ogrodzie. Opieka podobna do pomidorów, a smak dużo lepszy niż w sklepie
Darecka 16:23, 28 lis 2023

O! I to jest fantastyczna myśl, lubię eksperymenty w ogrodzie, a miechunki jeszcze nie miałam okazji doglądać, dzięki za podpowiedź
Alija 17:34, 28 lis 2023

Daria, kapitalnie opisujesz swoje perypetie ogrodowe i nie tylko ogrodowe, więc wcale się nie dziwię, że i wierszem potrafisz nas zadziwić. Świetnie się to wszystko czyta, zdolna jesteś dziewczyna do wszystkiego (dawniej się mówiło "do tańca i do różańca").
Pozdrawiam.
Darecka 06:51, 29 lis 2023

Dziękuję Alicjo, moje lico właśnie oblało się pąsem, nie przywykłam do takiej lawiny komplementów (żebym tylko nazbyt nie obrosła w piórka ).

Uważam jednak, że ze wszystkich 4 sióstr ja stałam ostatnia w kolejce, kiedy matka natura dzieliła talentami Najstarsza siostra Karolcia to agent do zadań specjalnych, kreatywnością powala nas na kolana: Zrobić rustykalny stolik? Nie ma problemu! Położyć kafelkową mozaikę? Uszyć poduszki i ozdobić haftem? Zrobić portret pirografem? A może makramę, przebranie na haloween, czy co tam Ci się jeszcze zamarzy? Nie ma problemu! (pokażę kilka jej projektów w następnym odcinku). 3-cia w kolejności, młodsza o kilkanaście lat siostra Julcia to malarka- perfekcjonistka i grafik doskonały, jej obrazy do złudzenia przypominają zdjęcia ( np. obraz kotki Morelki to jak skan fotografii). Do tego ma fantastyczne rezultaty w filcowaniu i rzeźbieniu. Najmłodsza z sióstr, Kalinka, to ogromny talent szydełkowy, jej narzutka na łóżko, czy pokrowce na poduszki wprawiają mnie w osłupienie, a dodatkowo jest mistrzynią roślin domowych. Także na ich tle wypadam dość blado hehehe

Pozdrawiam Cię Alicjo z zaczarowanego podkarpackiego zacisza
Gruszka_na_w... 12:39, 29 lis 2023

Nie da się ukryć, że w kolejce po odbiór talentów całą rodziną ulokowałyście się na czele.
Czekam zatem na ciąg dalszy opowieści.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Darecka 05:46, 30 lis 2023

Haniu, zobaczymy, może dam radę dodać następny odcinek w sobotę (fotki już wybrane i skadrowane ), niestety nasz ukochany dostawca internetu po raz kolejny miał problemy techniczne (nie wiem już który raz w ostatnim czasie wrr! ), przez co muszę odrobić kilka godzin pracy zdalnej w weekend- najgorzej! <czarna rozpacz>
Rumianka 22:18, 01 gru 2023

Zdolne dziewczynki jesteście...fajnie, że każda potrafi tworzyć coś innego...