Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Judith 10:26, 20 gru 2023

Kordina napisał(a)
No właśnie - 200 cebul, szał! Pomyślałam że powariowały te kobiety (bo to nie jedna była ) a jak zaczęłam liczyć swoje było ich ze 190, ha, ha, ha. W ten sposób sama zaliczyłam się podświadomie do powariowanych

A ja przez mrozem i śniegiem nie zdążyłam z posadzeniem wszystkich tulipanów (zostało mi 20) i irysów żyłkowanych (30 sztuk). I chyba teraz je musze posadzić...?
Darecka 10:58, 20 gru 2023

Pewnie, dadzą radę, ja w tym roku sadziłam tulipany w styczniu do małych doniczek na dworze i sobie poradziły bez problemu Póki ziemia nie zamarznięta możesz śmiało działać
Judith 11:01, 20 gru 2023

Darecka napisał(a)
Pewnie, dadzą radę, ja w tym roku sadziłam tulipany w styczniu do małych doniczek na dworze i sobie poradziły bez problemu Póki ziemia nie zamarznięta możesz śmiało działać

Tulipany tak, ale nie wiem, co z irysami... Z dwojga złego chyba jednak lepiej je posadzić . Tylko jeszcze trzeba się przemóc, żeby iść do mokrego i zasypanego liśćmi ogrodu .
Darecka 11:55, 20 gru 2023

Irysy żyłkowane wcześnie wychylają łebki spod ziemi, więc pewnie też są twardzielami, ale masz rację z tym wychodzeniem do ogrodu przy tych mokrych świzdogwizdach, człowiekowi nie bardzo się widzi grzebanie w takim fujfujstwie
anpi 14:22, 20 gru 2023

Jakoś się przemogłam i posadziłam te cebulki w poniedziałek. Szybko poszło, bo w sumie 200 to nie tak dużo jak się sadzi po kilka w dołek. Zwłaszcza, że miałam sporo krokusów, tulipany , hiacynty, lilie i żonkile.
Już któregoś roku sadziłam cebulki pod koniec roku, czy nawet na początku stycznia( gwiazdkowy prezent) do doniczek ( stały na tarasie)i do gruntu i było ok.
A we wtorek wsadziłam też w ziemię oklapłe chryzantemy z dekoracji doniczkowych.W końcu trzeba je zmienić na zimowo - świąteczne!
Ziemia u mnie nie zamarznięta, ale nie wszystko posadzone zgodnie z planem ( jeżeli chodzi o miejsce), ale nie chciało mi się grzebać w tej liściowo- łodygowej paćce, która zalega na rabatach i sadziłam
gdzie wygodniej. Tak więc znów może być wiosenny misz masz
Cieszę się , że nie czekałam na lepszy dzień, bo dziś od rana pada deszcz. Zresztą trzeba zająć się bigosem, uszkami itd....
Anda 14:57, 20 gru 2023

Darecka, świetnie rozwijasz się ogrodowo. Fajnie, że Ci się chce, że masz zapał. I fajnie, że eM Ci pomaga i ogrodowanie również jego wciągnęło. Jestem ciekawa, jak będzie wyglądał kolejny rok w Twoim ogrodzie

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kordina 20:45, 20 gru 2023

Judith napisał(a)

A ja przez mrozem i śniegiem nie zdążyłam z posadzeniem wszystkich tulipanów (zostało mi 20) i irysów żyłkowanych (30 sztuk). I chyba teraz je musze posadzić...?

Jasne, że musisz, nie masz wyjścia, jak chcesz przynależeć
Ja też jutro jeszcze jakieś wkopię, przynależność zobowiązuje
Mary 23:23, 20 gru 2023

Darecka napisał(a)
Pragnę tylko zaznaczyć, że to nie będzie taki skomplikowany test jak ostatnio, wystarczy trochę spostrzegawczości, więc każdy będzie miał równe szanse

Hi, hi. Poprzedni też miał być prosty.
Mary 23:25, 20 gru 2023

Też mi jeszcze cebule hiacyntów zostały do posadzenia.
Darecka 05:56, 21 gru 2023

anpi napisał(a)
Jakoś się przemogłam i posadziłam te cebulki w poniedziałek. Szybko poszło, bo w sumie 200 to nie tak dużo jak się sadzi po kilka w dołek. Zwłaszcza, że miałam sporo krokusów, tulipany , hiacynty, lilie i żonkile.
Już któregoś roku sadziłam cebulki pod koniec roku, czy nawet na początku stycznia( gwiazdkowy prezent) do doniczek ( stały na tarasie)i do gruntu i było ok.
A we wtorek wsadziłam też w ziemię oklapłe chryzantemy z dekoracji doniczkowych.W końcu trzeba je zmienić na zimowo - świąteczne!
Ziemia u mnie nie zamarznięta, ale nie wszystko posadzone zgodnie z planem ( jeżeli chodzi o miejsce), ale nie chciało mi się grzebać w tej liściowo- łodygowej paćce, która zalega na rabatach i sadziłam
gdzie wygodniej. Tak więc znów może być wiosenny misz masz
Cieszę się , że nie czekałam na lepszy dzień, bo dziś od rana pada deszcz. Zresztą trzeba zająć się bigosem, uszkami itd....

Szacun, że się zmobilizowałaś, teraz grzebanie w ziemi to wątpliwa przyjemność, niemniej warto dla tego wiosennego efektu wow, nawet jeśli rozmieszczenie nie do końca takie, jakie planowałaś pierwotnie Powodzenia w świątecznym masterchef'owaniu!