Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 11:58, 16 gru 2023

Swoją urodę prezentują trawy, hortensje i hibiskusik:

Darecka 11:59, 16 gru 2023

Judith napisał(a)
Wspaniała ta posadzka z ciętego kamienia! I świetny pomysł .

Dziękuję Judith W końcu doczekała się upgrade'u, już nie mogliśmy patrzeć na ten paskudny, popękany beton
Kordina 12:04, 16 gru 2023

Darecka napisał(a)

Tyle "oleni" to normalnie szok! A ta kamienna posadzka w altanie to hit! Naparstnice cudne i bukieciki też

Darecka napisał(a)

A więc uległaś Ewo w tym raju? Zbratałaś się z wężem, a co na to Adam?

Darecka 12:07, 16 gru 2023

Lubimy kamień w ogrodzie

Wariegacje i trawy też:

Spadających liści orzechowych już jednak nie bardzo, więc moja leniwa dusza wykoncypowała takie oto obejście tematu zasypywania rabat przez te rzezimieszki (tej zielonej siatki z odległości kilku metrów wcale nie widać):

Jest tak sucho, że jedyne grzybki jakie rosną na początku września to te drewniane, przytargane z latosich targów roślinnych i rolniczych w Kościerzynie:

antracyt 12:07, 16 gru 2023

Zostawiam pochwały dla zbiorów, szczególnie owocowych W moim młodym mini sadzie owocowym nadal czekam na taką obfitość.
Kiedyś na forum była dyskusja o dzwonkach irlandzkich, które nie bardzo chcą współpracować, rosną rachitycznie, albo wcale. Twoje zdają się zaprzeczać tej teorii. Czym je karmisz, że takie dorodne są?

Przyglądam się Twoim rabatom przy domu i żywopłocie(na przedpłociu). Zdecydowanie za wąskie są. Miskanty, hortensje i inne krzewy za chwilę mocno się rozrosną i będą potrzebowały sporo przestrzeni. Pomyśl o dodaniu im przynajmniej 50-100cm przestrzeni.

P.S. Wąż bardzo urodziwy
Darecka 12:08, 16 gru 2023

Kordina napisał(a)

Tyle "oleni" to normalnie szok! A ta kamienna posadzka w altanie to hit! Naparstnice cudne i bukieciki też

A więc uległaś Ewo w tym raju? Zbratałaś się z wężem, a co na to Adam?

Dzięki Bożenko!
Adam postanowił postraszyć mnie swoim robalem za tą chwiejną, niewieścią moralność

antracyt 12:12, 16 gru 2023

Co za patent na orzechowe liście! Koniecznie do skopiowania. Ja moje do tej pory wygrabiałam z rabaty miękkimi grabiami, ale i tak maltretowały co wrażliwsze rośliny (mamy dość podobny zestaw podorzechowy ) Musze tylko wykombinować szybki montaż i demontaż, bo na cały sezon to nie dam rady oglądać takiego widoku
Darecka 12:15, 16 gru 2023

antracyt napisał(a)
Zostawiam pochwały dla zbiorów, szczególnie owocowych W moim młodym mini sadzie owocowym nadal czekam na taką obfitość.
Kiedyś na forum była dyskusja o dzwonkach irlandzkich, które nie bardzo chcą współpracować, rosną rachitycznie, albo wcale. Twoje zdają się zaprzeczać tej teorii. Czym je karmisz, że takie dorodne są?

Przyglądam się Twoim rabatom przy domu i żywopłocie. Zdecydowanie za wąskie są. Miskanty i hortensje za chwilę mocno się rozrosną i będą potrzebowały sporo przestrzeni. Pomyśl o dodaniu im przynajmniej 50-100cm przestrzeni.

P.S. Wąż bardzo urodziwy

Hej Zuziu, dziękuję za pochwały sadownicze, i Ty doczekasz się swoich plonów- ten sad jest oczkiem w głowie teścia i ma wiele, wiele lat ( w sensie ten sad, teść to 60-letni młodzieniaszek ) .
Dzwonki tak średnio współpracowały, wysiewałam je do wielodoniczki, nie wszystkie wykiełkowały. Ta zaciszna miejscówka chyba tylko im sprzyjała, w innych miejscach w ogrodzie były już "takie se", co skwapliwie próbowałam zataić

Rabata przy domu jest niestety niepowięszalna, bo weszłaby na jedyny przesmyk prowadzący do sadu ( będziem marudzić i przesadzać pewnie za rok, czy dwa- ten typ tak ma ), z kolei ta na przedpłociu jest już o wiele szersza
Darecka 12:21, 16 gru 2023

antracyt napisał(a)
Co za patent na orzechowe liście! Koniecznie do skopiowania. Ja moje do tej pory wygrabiałam z rabaty miękkimi grabiami, ale i tak maltretowały co wrażliwsze rośliny (mamy dość podobny zestaw podorzechowy ) Musze tylko wykombinować szybki montaż i demontaż, bo na cały sezon to nie dam rady oglądać takiego widoku

Oj zdecydowanie nie jest to najmilszy dla oka widok, więc rozstawiam to moje siatkowisko tylko na czas najintensywniejszych liściowych opadów Nie wymyśliłam jeszcze szybkiego sposobu montowania tego ustrojstwa, ale wolę już te wygibasy niż, jak to określiłaś, maltretowanie roślinek grabiami i przemieszczanie wysypanej na rabacie kory.
Darecka 12:24, 16 gru 2023

Skoro o teściu była mowa, to zaprezentuję Wam również pieczołowicie hołubione przez niego datury, które od wielu lat zimują w garażu ( w tamtym roku mieliśmy problem z żółknięciem liści):