Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 22:53, 29 lip 2026

Margo2 22:54, 29 lip 2026

Margo2 22:55, 29 lip 2026

antracyt 07:31, 30 lip 2026

Margo2 napisał(a)

Kontempluje czy poluje?
Bardzo ładnie masz Gosiu. To co pokazujesz na zdjęciach nie wymaga żadnej poprawki, ale ogrodniczka najlepiej zna i czuje swój ogród.
Jak potrzebujesz to zmieniaj - przecież o przyjemność tu chodzi!
Ulina 08:50, 30 lip 2026

Margo2 napisał(a)

Ula, to nie tak działa. Po porstu na rabatach był za duży bałagan, nie tylko przekwitnięte kwiaty. Na przytoczonym przez Ciebie zdjęciu była masa jednorocznych ostróżek. Wyglądało to tragicznie. Wyrzuciłam i już jest lepiej. Potem pozbyłam sie jednej hortensji i też się poprawiło.
Mam po prostu za dużo roślin.
Bo jestem jak sroka.

Ula, jeśli u mnie ten śmiałek rośnie niżej niż ten drugi, to u Ciebie tez powinien tak rosnąc.
W dodatku ma inny termin kwitnienia. Będzie różnica w kolorze. Jeden bedzie już żółty po kwitnieniu, a drugi dopiero zacznie się zielenić.

Ja też za gęsto sadzę, potem przesadzam a potem stwierdzam, że jednak czegoś brakuje cyrk ale w efekcie końcowym bardziej mi się podoba i to najważniejsze.
Rośliny też mają swoje kaprysy

Wczoraj posadziłam Śmiałka i żeleźniaka, będę podlewać bo upały straszne idą. Fajnie, że mogę wpaść do Ciebie i zerkać co działasz. Jesteś bardzo aktywna ogrodowo i chętnie relacje z wypraw pooglądam.
Ulina 08:55, 30 lip 2026

Margo2 napisał(a)

Taki zwiewnych busz mi się podoba nie wiem ile czasu trzeba poświęcić na pielęgnację ale efekt jak w angielskich ogrodach
Czy kot się nasyca zapachem bo chyba nie planuje skoku w środek rabaty
Margo2 22:45, 30 lip 2026

antracyt napisał(a)

Kontempluje czy poluje?
Bardzo ładnie masz Gosiu. To co pokazujesz na zdjęciach nie wymaga żadnej poprawki, ale ogrodniczka najlepiej zna i czuje swój ogród.
Jak potrzebujesz to zmieniaj - przecież o przyjemność tu chodzi!

Raczej kontempluje ponieważ to przed nim to kocimiętka
Tak własnie jest. Ile ja się nagadam Tamaryszkowi, że ma przepiękny ogród.
A ja sama ciągle zmieniam.
Najgorsze jest to, że coś posadzę, podoba mi się, ale za rok, albo nie wyrośnie, albo za bardzo wyrośnie. I tak w kółko.
Ale w sumie to lubię.

Ulina napisał(a)

Ja też za gęsto sadzę, potem przesadzam a potem stwierdzam, że jednak czegoś brakuje cyrk ale w efekcie końcowym bardziej mi się podoba i to najważniejsze.
Rośliny też mają swoje kaprysy

Wczoraj posadziłam Śmiałka i żeleźniaka, będę podlewać bo upały straszne idą. Fajnie, że mogę wpaść do Ciebie i zerkać co działasz. Jesteś bardzo aktywna ogrodowo i chętnie relacje z wypraw pooglądam.

Mam właśnie tak samo. Ciągle przesadzam.
U mnie mdleją rośliny, które posadziłam tydzień temu. Musze podlewać. Chociaż podobno jutro w nocy ma padać.
Raczej aktywna ogrodow nie jestem. Chciałabym więcej pracować.
A relacje z ogrodów angielskich zrobię jesienią.
Teraz nie ma zupełnie czasu na obrobienie zdjęć.
W sumie takie rabaty nie są kłopotliwe, bo chwasty nie mają szans. Najgorzej jest wiosną kiedy trzeba wyciąc całą masę patyków. Jesienią jakoś nie lubię pracować w ogrodzie.
Kot wącha. To jest kocimiętka, więc jest szczęśliwy

LIDKA 22:57, 30 lip 2026

Gosia masz takie rabaty jakie ja nie umiem zrobić a chce . chyba nigdy ogrodnik nie jest w pełni zadowolony . Ale trzeba próbować osiągnąć własny ideał ogrodu bo inaczej byłoby nudno.

Margo2 22:29, 01 sie 2026

Lidziu, niektóre części mi się podobają.
Część do zmiany. Zawsze jest coś do roboty
Ale to jest tak jak z włosami. Ja mam kręcone i bardzo chciałabym miec proste
Gosialuk 22:46, 01 sie 2026

Tu Gosia chyba masz rację. Z tym podobieństwem do włosów. Są przecież też osoby w pełni zadowolone i z włosów i z ogrodów, choć nie wiem czy byłaby to jedna i ta sama osoba.
Tych niezadowolonych pewnie znalazłoby się więcej.
Gosia ja właśnie dlatego nie lubię przesadzanek letnich. Potem jest masa pilnowania, żeby rośliny się przyjęły, a to w moim przypadku trudne, czasem nawet niemożliwe. Najbardziej lubię działać wiosną. Ty chyba też.