Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 20:31, 19 cze 2024

Nie. Membrana, łaty I kontrłaty I dachówka. Trochę mniej będzie całość ważyć. Poprzednio deskiwanie pełne robiliśmy pod blachę na rąbek.
Kontonaogrod 20:57, 19 cze 2024

Margo2 00:11, 20 cze 2024

Ja się zastanawiam, czy aby na pewno tylko Ty i m, pracujecie w ogrodzie?
Ja nie ogarniam swojego marnego tysiąca, a Ty masz hektary.
Podziwiam.
Kontonaogrod 07:23, 20 cze 2024

M kosi, ja odchwaszczam i sadzę. Taki podział pracy Głównie do ogrodu wychodzimy w ciągu dnia żeby zobaczyć jak kury sobie radzą, zabrać jajka i wyrzucić jedną czarną kwokę z przegrzanego kurnika - wysiaduje nie wiadomo co bo nawet nie jajka - ale wymyśliła że będzie matką a jedynie się przegrzewa spędzając godziny w kurniku w którym jest na pewno ze 40 stopni jeśli na zewnątrz wczoraj było 32...

Pracy wymaga jedynie warzywnik tak naprawdę. Wszędzie indziej jest na tyle gęsto ze chwasty nie rosną lub jest ich mniej. I oczywiście powinnam więcej czasu spędzać odchwaszczając... no ale trudno. Czas nie z gumy. Z doskoku zrobię jedno a w tym czasie wszędzie indziej chwasty rosną. Ale nie jest źle, jak rośliny się rozbujają jak teraz to chwasty nie mają już miejsca wyrywam powoli to co jest.

Mam dokładnie 1,08ha na górce i 0,23 tutaj. Więc żadne hektary I nie jest to ogarnięte, wcale a wcale. Działkę na górce chcę zrobić tak żeby tego ogarniania było mniej lub żeby chociaż było prostsze. Głównie drzewa i krzewy i koszenie pod nimi. I mało bylin, a jeśli już to zgrupowane na 1-2-3 rabatach. A nie rozrzucone wszędzie

Miłego!
Narsilia 09:11, 20 cze 2024

Kontonaogrod napisał(a)

Domek rośnie w oczach a jakie widoki z okien Boziu cudownie , będziesz miała piękny dom i jeszcze piękniejszy ogród.
Kontonaogrod 09:41, 20 cze 2024

Dziękuję
Kontonaogrod 10:14, 20 cze 2024

Dachówki połówki się magicznie znalazły na stanie. 70szt. uff. Jutro rano dowiozą. Cieszę się bo obdzwoniłam większość składów w Krakowie i znalazłam 12 szt. Jechałabym i po nie żeby chłopaki mieli co robić...

Słońce wróciło, w nocy była burza, podlało wszystko porządnie, na szczęście bez wichury towarzyszącej. Teraz schnie i rośnie, zwłaszcza chwasty a jutro piątek! Mój ulubiony dzień tygodnia
Na weekend w planie koszenie i gabionowanie. I może znajdziemy miejsce na doorenbosa lub dwa i je posadzimy - w większości pan Mirek mi wykopie dziury pod nie, wrzuci dobrej ziemi pod i na i dookoła, ale to dopiero za 2-3 tygodnie. Albo i 4.

Wykopię czosnek, rozłożymy go do suszenia. I posadzę jarmuż. Posieję marchewkę wczesną - może jeszcze zdąży urosnąć. Fasolkę. Buraczki. I na co jeszcze znajdzie się miejsce
Kordina 10:24, 20 cze 2024

Czarna kura ma ciążę urojoną w takim razie
Kontonaogrod 10:43, 20 cze 2024

One tak mają, chciałyby wysiadywać, co roku na wiosnę jedna lub dwie Zabieramy jajka żeby nie miała na czym siedzieć ale i tak siedzi

Raz pozwoliłam im wysiadywać - 4 kury zdechły z upału bo głupie nie wychodziły jeść i pić... więc teraz co 2h tam idziemy, wyrzucamy ją i kręcimy się chwilę żeby coś wypiła i zjadła zanim znowu wróci do środka....
Kordina 10:46, 20 cze 2024

Musicie z nią do psychoterapeuty kurzego