Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

sylwia_slomc... 21:38, 07 sie 2024

Judith napisał(a)
Teraz nikogo nie obchodzi pozytywny test na covid. I nikogo nie testują teraz tak jak kiedyś. Sa tylko testy apteczne. O kwarantannie mowy nie ma.
No, chyba, że tu nie jest mowa o covidzie, ale o jakiejś egzotycznej chorobie przywiezionej zza granicy.

O tym nie pomyślałam bo jak siedział na dachu przy dachówce to raczej nie podróżował w tropiki...
Kontonaogrod 21:40, 07 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jak tam drzewka od faworytki? Wszystkie Ci się przyjęły? Ja co prawda zamawiałam mniejsze ilości, ale nie wszystkie żyją po sadzeniu jesiennym i wiosennym.

12 trupow. Z 80. Wiec nie tragicznie ale nie cudownie. Ale w wiekszosci to moja wina bo posadzilam a potem deszcz je podlewal albo nie. Same sobie musialy radzic bo waz mimo ze 2x50m do nich nie siega. W wiekszosci pigwy padly, jablkowe I gruszkowe wiec moze to tez jakis trop. Mysle ze sadzone na jesien mialyby sie lepiej
sylwia_slomc... 21:42, 07 sie 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Za to inna zistala zjedzona a liczylan ze tsm nie bedzie tych zbojow

Przytnij gałązki tak by za miejscem szczepienia zostały trzy cztery oczka , obetnij z korzenia tą część objedzoną i wsadź w innym miejscu, daj ciut głębiej w dołku wymieszanego z ziemią obornika, lekko przysyp ziemią i wsadź tak by roślina nie dotykała tego korzeniami. Dociśnij obficie podlej i podlewania teraz przy upałach pilnuj. Powinna się złapać ponownie bo tych korzonków drobnych jeszcze sporo ma. Zreanimowałam tak jabłonkę red sentinel, która miała tylko jeden korzonek włośnikowy, ta ma ich sporo powinno się udać.
Kontonaogrod 21:43, 07 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Współczuję perypetii z fachowcami, a raczej Ich brakiem. Ale trzeci dom się już znacie to Się tego przecież spodziewałaś? Poprzednio nie było podobnie?

Nie wiem kiedy cukinia umarla pewnie w momencie zerwania

Mateusz raczej slowny byl. I wczesniej nigdy nie ignorowal moich telefonow I smsow. Wlasnie nie spodziewałam sie stad (lekka) panika.

Chyba wroci I skonczy. Chyba.
Kontonaogrod 21:44, 07 sie 2024

Przytnij gałązki tak by za miejscem szczepienia zostały trzy cztery oczka , obetnij z korzenia tą część objedzoną i wsadź w innym miejscu, daj ciut głębiej w dołku wymieszanego z ziemią obornika, lekko przysyp ziemią i wsadź tak by roślina nie dotykała tego korzeniami. Dociśnij obficie podlej i podlewania teraz przy upałach pilnuj. Powinna się złapać ponownie bo tych korzonków drobnych jeszcze sporo ma. Zreanimowałam tak jabłonkę red sentinel, która miała tylko jeden korzonek włośnikowy, ta ma ich sporo powinno się udać.

Tak zrobie. Dzieki. Uratowalam tak rok trmu pigwowca. Tez korzenie smakowaly...
Kontonaogrod 21:45, 07 sie 2024

O tym nie pomyślałam bo jak siedział na dachu przy dachówce to raczej nie podróżował w tropiki...

Polpasiec. Taka jest najnowsza wymowka. Mysle ze siedzi na innym dachu (brzmie jak zdradzona kobieta trochę buahaha)
sylwia_slomc... 21:48, 07 sie 2024

Kontonaogrod napisał(a)

Nie wiem kiedy cukinia umarla pewnie w momencie zerwania

Mateusz raczej slowny byl. I wczesniej nigdy nie ignorowal moich telefonow I smsow. Wlasnie nie spodziewałam sie stad (lekka) panika.

Chyba wroci I skonczy. Chyba.

To znaczy, że faktycznie ma poważne powody by zwlekać, w sensie może prywatne, a nie chce mówić Cierpliwości. Wiem, ze chciałoby się już na wczoraj, ale czasem życie komplikuje nasze chęci
Patrycja_KG_Lu 21:48, 07 sie 2024

Muszę u siebie zrobić remanent i spisać, które odmiany padły by wiedzieć jakie zamówić na jesień, ale tak bardzo wstępnie to u mnie problem ze śliwką, czereśnią i brzoskwiniami.
sylwia_slomc... 21:49, 07 sie 2024

Kontonaogrod napisał(a)

Polpasiec. Taka jest najnowsza wymowka. Mysle ze siedzi na innym dachu (brzmie jak zdradzona kobieta trochę buahaha)

No półpasiec jest zakaźny i meeeega boli. Jak wróci każ sobie pokazać blizny
Kontonaogrod 21:56, 07 sie 2024

Hehe

Sliwki I czeresnie mi sie przyjely wszystkie. Brzoskwini nie zamawialam, moze jedna mam? Srednio mi rosna te w tym ogrodzie plus nie umiem ich przetwarzac - psuja sie w sloikach.

Moze zalezy od ziemi? A pigwy jakies kupowalas? Procz nich 2 jablonki padly