Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Juzia 09:23, 23 wrz 2024

Która grusza azjatycka Twoim zdaniem najsmaczniejsza?
A figi duże rosną?
Nieszpółki dobre? Nie znam tego w ogóle

Kaki uwielbiam.... chyba spróbuję
Kontonaogrod 09:43, 23 wrz 2024

Nie wiem bo nie miałam owoców jeszcze na żadnej gruszy azjatyckiej Juzia
Early Shu wygląda na najlepszą bo ma największe owoce - więc jak masz mało miejsca zacznij od niej

Figa ma 2,5 metrowe przyrosty w jednym roku. Po 15 latach jeden krzew zajmuje 5x3 metry, więc tak, duże rosną ten wielkolud rośnie w ogrodzie botanicznym w Krakowie. U mnie ma 2,5 metra wysokości ale w tym roku startowały od zera bo przemarzły - odbiły od korzenia...

Nieszpółki sobie daruj, to słodkie ciapciate na przetwórstwo, o ile w ogóle zdąży dojrzeć. Posadziłam tylko dlatego że mam miejsce

Kaki ma Kasia Kasya - pytaj jej jak rośnie
Juzia 10:05, 23 wrz 2024

Ok.
Dzięki!!!
Sonka 10:35, 23 wrz 2024

Kiedyś pisałam o pięknej rabacie z zawilcami na zadzwoniłam do ogrodnika, co ją realizował, ale niestety nie podał mi nazwy odmiany.Zrobilam zdjęcie rabaty i wstawiam, bo ktoś o to prosił.

Nie potrafię zmienić pozycji.sory.
Kontonaogrod 10:36, 23 wrz 2024

Dzięki Krysia

te odmianowe zawilce są mniejsze, delikatniejsze niż te "żelazne" stare. U mnie zniknęły, zarośnięte/wypchnięte przez te najzwyklejsze. Więc tylko te najzwyklejsze zabiorę ze sobą na nową działkę (inne musiałabym kupować)
Anda 10:36, 23 wrz 2024

Nieszpułki są fajne. Gdyby były mniejsze to miałabym takie na pewno w ogrodzie. Na surowo po przymrozku/mrozie smakują jak ciasto jabłkowe

https://niepodlewam.pl/owoce-nieszpulki-jak-jesc-na-surowo/

https://www.drzewa.com.pl/nieszpulki-najstarsze-owoce
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Sonka 10:42, 23 wrz 2024

Te zawilce kwitną już drugi miesiąc i teraz jakby trochę mniej spektakularnie że aż lbo trawy je trochę zagłuszyły. Są śluczne.

Kupiłam kilka różnych i będę testować.
Kontonaogrod 10:54, 23 wrz 2024

Anda napisał(a)
Nieszpułki są fajne. Gdyby były mniejsze to miałabym takie na pewno w ogrodzie. Na surowo po przymrozku/mrozie smakują jak ciasto jabłkowe

https://niepodlewam.pl/owoce-nieszpulki-jak-jesc-na-surowo/

https://www.drzewa.com.pl/nieszpulki-najstarsze-owoce

Poczekam aż będę miała swoje Próbowałam raz, u kogoś, po przymrozkach, smakowały jak rozgotowane marmoladowate jabłko-gruszki?
Kontonaogrod 11:04, 23 wrz 2024

Sonka napisał(a)
Te zawilce kwitną już drugi miesiąc i teraz jakby trochę mniej spektakularnie że aż lbo trawy je trochę zagłuszyły. Są śluczne.

Kupiłam kilka różnych i będę testować.

cudne
Anda 11:29, 23 wrz 2024

Kontonaogrod napisał(a)

Poczekam aż będę miała swoje Próbowałam raz, u kogoś, po przymrozkach, smakowały jak rozgotowane marmoladowate jabłko-gruszki?

No konsystencja jest taka rozciapciana W sam raz na mus owocowy do deserów
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies