Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 14:37, 15 wrz 2024

Nic mi nie wiadomo na temat doplat do nowych zrodel ciepla. Do wymiany starych, tak.

Chyba nigdzie nie mozna miec kominka jako podstawowego zrodla ciepla. U nas nie mozna.

Wyrwałam pomidory I cukinie z gruntu. Koniec sezonu heh
AgataP 14:28, 16 wrz 2024

No to i ja się wypowiem.
Grzanie domu i wody tylko elektrycznie - podłogówka + grzejniki.
Wszędzie programatory, każdy ustawiony inaczej. Dzieci kończą w różnych godzinach, lubią inną temperaturę. Góra domu tylko dla mnie, grzanie tylko rano i wieczorem, bo większość czasu spędzam i tak na dole. Poza tym wszystko na wifi więc mogę wyłączyć i włączyć grzanie domu/wody z dowolnego miejsca gdzie jest zasięg
Do tego panele FV na dachu, na razie na połowę mojego zapotrzebowania. W tym roku dorzucam drugą część paneli ale ustawioną na inną stronę świata, tak by zwiększyć autokonsumpcję.
Awaryjnie gdy nie ma prądu - mam kominek z rozprowadzeniem ciepła po całym domu, łącznie z łazienką. Jak jest prąd działa turbina, jak nie ma to idzie grawitacyjnie. Gotuję na butli z gazem, kiedyś wymienię na elektryczną ale na razie tak mi pasuje.
Kontonaogrod 14:50, 16 wrz 2024

właśnie pożegnałam hydraulika. Zrobi doprowadzenie do (przyszłego) kominka tak żeby można było płaszcz wodny zamontować. Kwestia wkładu tylko. Obudowanie go jest takie samo. Z przepustnicą i odprowadzeniem wody gdyby nam się zdarzyło ją zagotować

Zdunowi na razie podziękowałam, powiedziałam że się odezwę jak ustalimy co chcemy mieć. Nie chcę decydować już i żałować. Plus kominek nie jest mi niezbędny do odbioru budynku, ani przeniesienia się tam, więc chcę zrobić póki co tak dużo jak się da za pieniądze którymi dysponuję (ważnych rzeczy).

I wtedy na emeryturze jak będę miała czas będziemy mogli sobie dorzucić szczapkę i mieć grzanie do podłogówki z kominka jak prąd będzie kosztował miliony
Kontonaogrod 21:04, 16 wrz 2024

Zła jestem że nie zamówiłam okien wcześniej. Hydraulik twierdzi że nie bardzo ma co robić bo okna są ciężkie i już nie raz nie dwa wymieniał rury na których ktoś stanął wnosząc okno... heh

A na okna czeka się 2 miesiące
Kontonaogrod 20:15, 17 wrz 2024

Wycielam dzisiaj zawilce, przekwitly a ich kwiatostany zajely 2 kopiaste taczki. Jak dobrze pojdzie bede chciała je przesadzic na nową dzialke. Moze w ten weekend bo nigdzie nie musze jechac.

Zastanawiam się tez nad zaryzykowaniem kopania miskantów. Miejsce z dobra ziemia przygotowane. Ale jak będzie ostra zima to mogą nie przeżyć. Poczytałam że obciąć i w październiku przesadzać. Zobaczymy

Planuję przenieść ostatnie piwonie. I posprzątać dom. Mateusz ma wrócić jeszcze na ostatnie poprawki (trzymam ostatnie pieniądze zanim ich nie zrobi żeby odjąć sobie stresu - wczoraj powiedział że dzisiaj będzie, dzisiaj ani widu ani słychu... standard (niestety).
KATARZYNAWIECZ 13:30, 18 wrz 2024

Ja jeszcze przesadzam trawy (gleba 5-6 klasa ), ale nie dzielę ich na małe części, tylko kawałki 10-15 cm średnicy, mają dużą szansę na przetrwanie. Jeśli będą ubytki, to z tych które się przyjmą zrobię kolejne sadzonki. Powodzenia.
Kontonaogrod 13:33, 18 wrz 2024

Kasia jakie trawy? Hakone wezmę wykopię i się nie boję O miskanty się boję. W tym wielkie 5letnie Gracilimusy...
KATARZYNAWIECZ 14:22, 18 wrz 2024

Ja przesadzam miskanty (variegata, graziella, gracilimus) i rozplenice.
Kontonaogrod 14:41, 18 wrz 2024

Extra Dajesz nadzieję w takim razie odważę się i zobaczymy ziemia klasa 3 (ale glina)
Kontonaogrod 18:35, 18 wrz 2024

Zamowilam sonie na urodziny 3 nowe piwonie.

I ciesze sie bo zamówilam przyciski do geberitów buahaha do nowego domu. Takie male cos a cieszy