Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 11:13, 15 lis 2024

Juzia dobra pompa nie jest zła. Koszt spory na start, ale jak policzyłam:

-zbiornik zewnętrzny gazowy 20tys
-piec gazowy 10 tys
-instalacja wewnętrzna materiały 5 tys
-montaz 5 tys

to za tyle samo (mam oferty 40-50tys zł.) bedę mieć pompę z instalacją. I docelowo grzanie powinno być tańsze niż gazem, chyba że prąd ciągle będzie drożał (ale gaz pewnie też w miejscu stać nie będzie).

Zrobimy sobie też ten piec akumulacyjny i w okresach przejściowych pewnie spalimy drewienko lub 5

nic innego mieć u nas nie można - pompa albo gaz, wszelkie pellety i inne są zakazane (Kraków), a kominek można mieć tylko "rekreacyjny" bez płaszcza wodnego i rozprowadzenia ciepłego powietrza
Judith 11:42, 15 lis 2024

Ania, gdy mowa o kosztach przypomniało mi się, że - aby uzyskać zwrot części kosztów w ramach programu dofinansowania - wybrane urządzenie musi być na liście urządzeń objętych dofinansowaniem.
Kontonaogrod 11:46, 15 lis 2024

Dzięki. Poczytałam, 7 tys. dofinansowania i urządzenie musi być A++. Listę sobie ściągnę. Zobaczymy
Judith 11:55, 15 lis 2024

7 tysięcy tylko??? Wiem, że zmieniły się przepisy, ale aż tak? O rany…
Hmm… Ja miałam zwrot niemal połowy kosztów, przy czym mam dodatkowy duży zbiornik na ciepłą wodę. Ten dodatkowy zbiornik podwyższył znacząco kwotę zwrotu (jeśli dobrze pamiętam - powód jest taki, że jest on traktowany jako akumulator ciepła).
Jeśli dobrze rozumiem, to zdecydowałaś się jednak na realizację tego przedsięwzięcia z firmą? Zatem ta firma będzie pośrednikiem w otrzymaniu dofinansowania i powinna wskazać najlepsze rozwiązanie w tym zakresie.
Juzia 11:55, 15 lis 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Juzia dobra pompa nie jest zła. Koszt spory na start, ale jak policzyłam:

-zbiornik zewnętrzny gazowy 20tys
-piec gazowy 10 tys
-instalacja wewnętrzna materiały 5 tys
-montaz 5 tys

to za tyle samo (mam oferty 40-50tys zł.) bedę mieć pompę z instalacją. I docelowo grzanie powinno być tańsze niż gazem, chyba że prąd ciągle będzie drożał (ale gaz pewnie też w miejscu stać nie będzie).

Zrobimy sobie też ten piec akumulacyjny i w okresach przejściowych pewnie spalimy drewienko lub 5

nic innego mieć u nas nie można - pompa albo gaz, wszelkie pellety i inne są zakazane (Kraków), a kominek można mieć tylko "rekreacyjny" bez płaszcza wodnego i rozprowadzenia ciepłego powietrza

O w życiu gazu. Chyba że ziemny. No ale nie masz
To już lepiej dopłacić za pompę
Kontonaogrod 12:13, 15 lis 2024

Judith napisał(a)
7 tysięcy tylko??? Wiem, że zmieniły się przepisy, ale aż tak? O rany…
Hmm… Ja miałam zwrot niemal połowy kosztów, przy czym mam dodatkowy duży zbiornik na ciepłą wodę. Ten dodatkowy zbiornik podwyższył znacząco kwotę zwrotu (jeśli dobrze pamiętam - powód jest taki, że jest on traktowany jako akumulator ciepła).
Jeśli dobrze rozumiem, to zdecydowałaś się jednak na realizację tego przedsięwzięcia z firmą? Zatem ta firma będzie pośrednikiem w otrzymaniu dofinansowania i powinna wskazać najlepsze rozwiązanie w tym zakresie.

Jak mnie pan Piotr nie zastrzeli ceną to poproszę ich o realizację.
Wymiana kopciucha na pompę ciepła jest dofinansowana porządniej. W nowych domach (moje ciepło) tylko 7k dla pompy powietrze-woda (21k jeśli pompa gruntowa), nieco więcej z kartą dużej rodziny
Kontonaogrod 12:14, 15 lis 2024

Juzia napisał(a)

O w życiu gazu. Chyba że ziemny. No ale nie masz
To już lepiej dopłacić za pompę

Dlaczego nie? Koleżanka ma, zadowolona jest... uzupełnia zbiornik raz na rok lub rzadziej, wszystko szura, gaz za rok kosztuje ją 3,5k za CWU i CO (dom podobny do naszego)
Juzia 13:15, 15 lis 2024

Kontonaogrod napisał(a)

Dlaczego nie? Koleżanka ma, zadowolona jest... uzupełnia zbiornik raz na rok lub rzadziej, wszystko szura, gaz za rok kosztuje ją 3,5k za CWU i CO (dom podobny do naszego)

Nie ma czarno biało.
Wszystko zależy od tego jaki dom - ile okien, jakie okna, jak ocieplony, jaki dach... i wiele innych czynników...
I od kogo gaz
Kontonaogrod 13:19, 15 lis 2024

No pewnie.

Ale czemu byłaś niezadowolona? Drogo? złej jakości gaz?
wiem że jest minimum logistyczne 1000l i mniej nie przywożą, ale planowałam większy zbiornik niż standardowy 2700l (dlatego 20k a nie 17 z mniejszym) żeby tankować rzadziej - wtedy jak gaz tańszy a nie wtedy gdy "muszę" bo zbiornik prawie pusty...
Judith 13:19, 15 lis 2024

Kontonaogrod napisał(a)

Jak mnie pan Piotr nie zastrzeli ceną to poproszę ich o realizację.
Wymiana kopciucha na pompę ciepła jest dofinansowana porządniej. W nowych domach (moje ciepło) tylko 7k dla pompy powietrze-woda (21k jeśli pompa gruntowa), nieco więcej z kartą dużej rodziny

No tak, przepisów dla nowych domów nie znam przecież .
Ja miałam super wypaśny piec na ekogroszek, który trzeba było oddać na złom i mieć wypis z jakiegoś centralnego rejestru, że się zezłomowało.

Powodzenia w wyborze Ci życzę!