Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 16:30, 10 lis 2024

Lubię zbierać grzyby

Wykopałam jeszcze 2 jablonki, wisnie ozdobna, akacje (?), rodka, swierka płaczącego Formanek, 2 kaliny, piwonie drzewiasta i pewnie jeszcze cos...posadzilam razem z wczorajszymi limkami. Chodzilam tzm I z powrotem zeby je posadzic jakos z sensem. I mnie noc zastała

Cieszę się że jutro dzień wolny jeszcze conieco przeniosę
Kordina 20:20, 10 lis 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Bożenko wybieg mam ogrodzony I osiatkowany od góry. Wczoraj ganialiśmy jastrzębia który wleciał i nie mógł wylecieć...

Wybieg jest ogrodzony podwójnie, od strony ogrodu musiałby się 2x przekopywać. A igloo ma 50cm fundament a na tym 50cm podmurówki z cegieł. Mógłby się przebić przez folię ale tfu tfu na to nie wpadł jeszcze. No I 3 warstwy folii pewnie nie byłoby to łatwe. No I najpierw sforsować ogrodzenie ogródka czego jeszcze nigdy nie zrobił tfu tfu

Mamy kamery więc wiemy gdzie lis dochodzi a gdzie nie.

Póki co jest oki, zobaczymy jak będzie na górce.

O jejku!! Jakie zabezpieczenia, jak banku
Teraz to się nie dziwię, lis musiałby mieć lisie IQ na poziomie 250, żeby to wszystko sforsować, albo przynajmniej poziom IQ Dody
Kontonaogrod 20:45, 10 lis 2024

Buahaha

Ale dzikie ptactwo co jakis czas próbuje

Lis tez juz dzisuaj byl na obchodzie, zwykle koło 19tej
Kontonaogrod 12:53, 11 lis 2024

7 taczek odpadow. Kompostownik się przelewa. 3 taczki lisci. 4 odpadow bylinowych. Normalnie zostawiam byliny do wiosny. Dodatkowe okrycie. Biedronki I inne maja sie gdzie chowac. Ale ostatnio prowadze gospodarke rabunkowa I rabaty wygladaja tragicznie.
Ale juz lepiej, przynajmniej jedna. Wszystko wycięte I wygrabione. Wiosna moze przychodzic

Ale dzieki temu bede miala wiosna wiecej czasu na górkę
Kontonaogrod 15:16, 11 lis 2024

Jeszcze pół kolejnej rabaty zrobione. 10 taczek w sumie. Masakra

Wykopałam też 2 jeżyny bezkolcowe. Ale na górkę już nie jadę bo nie mam sił.

Jutro wykopię kolejne piwonie I derenie. Zwlaszcza żywoplot z małych dereni chciałabym posadzić.
Kontonaogrod 13:42, 14 lis 2024

Nic nowego nie zrobiłam w ogrodzie, bo skończę pracę i ciemno. I zimno. I Młoda chora.

Udało mi się - chyba - zwalczyć tauron i zmienić taryfę z budowlanej na zwykłą. Przynajmniej u nich w systemie. I wysłali mi zmienioną umowę pocztą. Teraz ma znów przyjść ich elektryk i zmienić ustawienia w liczniku. Mam nadzieję przyjdzie jak już będą okna, bo inaczej może się przyczepić... heh

Okna będą montowane za 12 dni. Może - jak będę miała farta - wcześniej, jak ktoś zrezygnuje/coś przełoży/coś się wydarzy. Dzwoniłam do tej firmy wystarczającą ilość razy żeby pracownicy biura mnie kojarzyli

Dziś rano śnieg lekko przyprószył wszystko... brrrr

Nie wiem czy jeszcze uda mi się jakiekolwiek rośliny przenieść na nową działkę, może w weekend.

Ktoś poleci pompę ciepła - używacie? Jesteście zadowoleni?
6-8 kW, powietrze-woda

dzięki
Judith 15:26, 14 lis 2024

Ania, mam pompę ciepła od 1,5 roku.
Dla mnie to genialne urządzenie .
Moja działa bezawaryjnie i bezproblemowo, jednak trudno powiedzieć czy 1,5 roku to wystarczający czas, by polecać danego producenta. Jego nazwę wysyłam na priv.
Natomiast niezwykle istotna (chyba najistotniejsza) kwestia to wybór sprawdzonych profesjonalistów do montażu pompy. Ważny jest również serwis, warto to sprawdzić zawczasu.
Dobrze, że z Tauronem sprawy do przodu

EDIT: generalnie pompa ciepła to tak poważny wydatek, że warto całość tematu powierzyć jednej firmy, która wykona pracę od dobrania urządzenia odpowiedniej mocy, poprzez skierowanie doświadczonej ekipy instalatorskiej po pośrednictwo w kontakcie z serwisem producenta. Będzie to kosztować nieco więcej, ale to więcej to ułamek całkowitych kosztów tej przyjemności jaką jest PC .
Kontonaogrod 15:31, 14 lis 2024

Dzięki bardzo

w poprzednim domu miałam pompę, ale gruntową, i to było 15 lat temu. Więc cośtam wiem, ale wszystko się zmieniło od tamtych czasów buahahaha
Instalatora mam, mojego pana 5w1 hydraulika który na co dzień pracuje w Niemczech, więc mi zamontuje. Powiedział że coś mi dobierze ale nie chce mi nic sugerować bo rynek jest duży więc żebym sobie poczytała... Tylko dobry sprzęt potrzebuję który ma dobry serwis w PL i szybką dostępność części jakby co... jak sama nie wybiorę to on mi dobierze ale grzebię póki co sama

Nie do końca chcę nowe firmy brać, nie ufam ludziom - lepsze znane zło niż nie wiadomo na kogo się trafi tym razem... ten gość odbiera ode mnie po 20tej i następnego dnia przyjedzie naprawić (ostatnio piec gazowy i akcja ptak w kominie)...
Judith 16:01, 14 lis 2024

Pamiętaj, że instalator musi mieć stosowne uprawnienia, by serwis był w ramach gwarancji.
Kontonaogrod 17:10, 14 lis 2024

Pomyslalam ze wezme oferte od firmy meza Anety K. Wprawdzie spod Wroclawia ale zobaczymy co zaproponuja