Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 18:51, 05 lut 2025

O nie

Wpadłam na pomysł cięcia Doorenbos ów, myślisz że nie?
Margo2 22:48, 07 lut 2025

Kontonaogrod napisał(a)

Młoda sobie poradzi. Wszędzie. Zawsze starałam się ją wychowywać na przyzwoitego i ogarniętego człowieka, uważnego na innych ale walczącego o siebie. Angielski ogarnia, może nawet lepiej ode mnie. Orientację też ma. Nie boję się że się zgubi i co wtedy. Jeździć będzie, czeka na koleżanki żeby pokończyły 18 lat bo póki go dopiero ona tyle skończyła, 2 tygodnie temu

Czyli to był taki prezent urodzinowy?
Przykre to co napisałaś o nauczycielce ze szkoły.
Faktycznie trzeba żyć tak jakby jutro miał się skończyć świat.
Kontonaogrod 08:12, 08 lut 2025

Hej Gosia

Tydzień minął i już zdążyli ją pogrzebać. Parę lat i nikt nie będzie pamiętał… życie.

Buziaki!
Kontonaogrod 11:40, 08 lut 2025

2h i wszystkie miskanty ścięte i zagospodarowane. Jej

Nożyce do żywopłotu Bosch są super, bez nich te 50sztuk zajmowało nam tydzień prawie (cięcie ręczne)
Kontonaogrod 16:21, 08 lut 2025

Posiałam por i seler.
Papryki po pikowane, mają po dwie pary liści

Niedługo ze dwa tygodnie jeszcze może trzy i siejemy pomidory
UlaB 18:54, 08 lut 2025

Kordina, pełna zgoda
Moi wychowywani - mam nadzieję - na otwartych i odważnych ludzi - jak u Kar. Młoda przeszła chrzest bojowy przez opóźniony pociąg z Zagrzebia do Wiednia i nie zdążyły z kumpelką na nocny pociąg do Polski. Ale szybko wynalazły ostatniego flixbusa i były w Warszawie niemal o tej samej porze. Także tak - 2 laski 18 i 20 lat, północ - dworzec w Wiedniu - mimo wiary w umiejętności i zaradność trochę trzeba mieć nerwy ze stali
Młodszy jeszcze za mały na takie samodzielne wyprawy (nie ma jeszcze 15 lat). Jeszcze trochę rozkojarzony, norma, ale 3 tygodnie w namiocie w lesie nad jeziorem bez rodziców to jest to co tygryski (moje dzieci) lubią najbardziej. Harcerze W zasadzie moja córka jest tam teraz najstarsza (stopniem) i panuje (wraz ze swoim zespołem) nad 180 osobami w wieku 7-18 lat. Starsze od niej są tylko kucharki, ratownik medyczny i jej zastępca (jej chłopak ). Myślę, że jest w stanie poradzić sobie ze wszystkim, skoro ogarnia całe to towarzystwo i budżet, ale mam z tyłu głowy, że na świecie zawsze byli, są i będą źli ludzie i przed nimi nie jestem w stanie jej uchronić. To miałam na myśli pisząc o nerwach ze stali. Gdy była w domu, było to jakby mniej istotne.

Kar, ja już trochę pocięłam wokół domu (pn-wsch Polski, ale osłonięta działka) (np. turzyce, sporo bylin, jednego trzcinnika, brzozę youngii, lekko skorygowałam niektóre cisy, ale chyba jeszcze poprawię) i posprzątałam tu i ówdzie. Nie ruszam na razie tylko liści z rabat, żeby biedronki mialy gdzie spac i chyba w jednym miejscu jeż. I nie ruszam miskantow ani rozplenic. Na działce, w troche chłodniejszym regionie, mam wygwizdowo - tam pewnie tez cos bym już skubnęła, ale na razie mnie tam nie ma
Turcja mnie nie skusi nawet za 500zł Egipt też. Ale to dłuższy temat, nie ma sensu rozwijać.

Masz do polecenia sprawdzone i dobrze zaopatrzone szkółki w okolicach Krakowa i na północ?
Kontonaogrod 19:00, 08 lut 2025

Przybywaj, pojeździmy

Te fajne niestety nie wysyłają. Ale jest co oglądać

Podróże kosztują, niestety, tez nerwy. Ale warto!

Przyniosłam skrzynie z nasionami ze strychu, zaczynam grzebać powoli

Jutro w szklarni planuje wysiać rzodkiewkę, pak Choi i mix zieleniny azjatyckiej. Zobaczymy co wyrośnie

A do doniczek bob i groszek
Kontonaogrod 11:52, 09 lut 2025

Na budowie wszystko ok. Przywieźliśmy resztę śmieci do segregacji.

Ciemierniki powoli się budzą - przesadzane na jesień

Kontonaogrod 11:56, 09 lut 2025

Wycięliśmy samosiejki wierzb i śliwek na działce. Sasiad ma zaniedbany sad obok nas i drzewa przelazły z tamtej strony. Były jeszcze zanim kupiłam te działkę. Częściowo wykopane lub wycięte jak najniżej ale odrastają od korzenia cały czas.

Ścięliśmy też maliny jesienne.

Może jeszcze coś posprzątam dziś, stare ciemiernikowe liście można powoli wycinać. Resztki miskantów się walają. I odłamane kwiatostany hortensji.
Ze dwa tygodnie i hortki będzie można ciąć
kami 15:03, 09 lut 2025

Zimno jest, bardzo zimno, przeziębisz się a leków na grypę brak
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies