Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Rojodziejowa 20:42, 29 kwi 2025

Wszystko się zgadza
LIDKA 22:42, 29 kwi 2025

Co planujesz na skarpie? Tylko kamienie czy jakieś rośliny też?

Dużo się dzieje i podoba mi się ta kamienna droga.
Kontonaogrod 05:25, 30 kwi 2025

Póki co czarna szmata i kamienie. Możliwe że fotowoltaika tam bedzie (czekam na przyznanie grantu), więc roślin nie planuje - póki co

Buźki
Kontonaogrod 07:46, 30 kwi 2025

Nowe dynie przyjechały
Tym razem sieje tylko połowę nasion czyli po 5 sztuk

I w domu bo w domu nie mam myszy heh

UlaB 10:11, 30 kwi 2025

Kar, skąd zamawiasz te nietypowe nasiona?
Praca wre - pięknie juz jest
Kontonaogrod 10:41, 30 kwi 2025

Ula

wcześniej na allegro ale znalazłam je 2 zł taniej na paczce (13,5 nie 15,5) na kwietnie.com

wysyłka w 1 dzień, wszystko się zgadza, polecam

Produkty w tej wysyłce

Dynia piżmowa 'Hidemi' (Cucurbita moschata) × 1
Dynia piżmowa 'Futsu Black Rinded' (Cucurbita moschata) × 1
Dynia olbrzymia 'Triamble' (Cucurbita maxima) × 1
Dynia olbrzymia 'One-too-Many' (Cucurbita maxima) × 1
Dynia olbrzymia 'Galeux d'Eysines' (Cucurbita maxima) × 1
Dynia olbrzymia 'Crioula Pataka' (Cucurbita maxima) × 1
Dynia olbrzymia 'Buen Gusto' (Cucurbita maxima) × 1
UlaB 11:24, 30 kwi 2025

Dzięki, poszperam tam dyń już nie potrzebuję ale inne nasiona mi powoli wychodzą więc jest okazja rozejrzeć się przed kolejnym rokiem

A ciemierniczki żyją wszystkie i przy domu i na działce. Już wiem co robiłam źle do tej pory. czasami człowiek robi tak głupie błedy że aż sam się dziwi

edytuję - weszłam na ten sklep i już widzę że zostawie tam małą fortunę bwya tam więcej innych nasion?
Kontonaogrod 11:45, 30 kwi 2025

Nie wiem. Tylko dyni szukałam i znalazłam u nich ciut taniej niż na allegro. Mają jeszcze cynie i nasturcje fajne i dużo nieaktualnych nasion - wyprzedanych. Zamawiałam pierwszy raz, tylko dlatego że mam miejsce i chce wyfikane dynie mieć

Generalnie to droga zabawa jest. Policzyłam właśnie ile mnie kosztowało zaoranie, bronowanie, obornik, przygotowanie tego poletka pod sianie - ponad 1000zł. Plus nasiona 2x100 za same głupie dynie. Bez komentarza, na leczenie chyba za późno

nasiona kupuję normalnie na allegro, lubię firmy Franchi - fajne odmiany i dużo nasion w opakowaniu i po 3-6 złotych za opakowanie

cieszę się że ciemierniczki żyją, moje mają po jednym nowym listku hura. Co robiłaś źle wczesniej?
DariaB 11:57, 30 kwi 2025

No powiem Ci, że już całkiem fajnie teren wokół domu wygląda, idziecie jak burza! A moje rodgersje skosił niedzielny przymrozek buuuu, a miały już pąki.
UlaB 12:12, 30 kwi 2025

Właśnie, zimą mi wpadły w oko te nasiona Franchi, ale jeszcze nie miałam potrzeby kupować - mówisz że dobre? Tutaj właśnie widzę fajne cynie, nasturcje i aksamitki, dyń tez całe stado, ale nie mam na razie czasu i potrzeby im sie przyglądać. Mam tyle nasion z ubiegłorocznych dyń że mogłabym obsiać chyba cały Twój areał Tyle że mam zwyklaki - Nelsona (mniam), zwykła olbrzymią i piżmową. Zawsze mi żal wyrzucać nasiona z dyń, a potem mam tego mnóstwo Zimą pewnie zrobię zakupy.

Wiesz, z tym leczeniem to nie wiem czy jest potrzeba. Podliczysz sobie za rok? Obornika nie rzucasz co roku. Ta ziemia była wcześniej uprawiana czy raczej nieużytek? Jeśli Ci ładnie obrodzą te dynie itp. i będziesz miała jedzonko dla kur to jednak Ci się to trochę zbilansuje. Plus na własne potrzeby plus może coś na sprzedaż. Ale faktem jest, że przy Twoim areale przydałby się chyba mały ciagnik M. pewnie by ogarnął temat obsługi? A najprędzej Ty pewnie zdobyłabyś nowa umiejętność

Co robiłam źle z ciemiernikami? Nie przesadzałam całą kępą, a rozdzielałam i zapewne uszkadzały się korzonki. Tym razem te co już poszły do ziemi to poszły w grupie, pozostałe do doniczek też w grupach - wszystko tak jak rozpadła się samoistnie bryła ziemi. Nic złego sie nie dzieje. Także myślę, że to było to.