Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 20:50, 09 maj 2025

Słońce, wiatr, no i w nocy zimno. Te najbardziej poturbowane, reszta nie tak bardzo. Może się wezmą jak będzie cieplej i więcej słońca.

Jutro w planie ściółkowanie zrębkami i podlewanie. I przejdziemy się na spacer do lasu po obiedzie bo dawno nie byliśmy

W niedzielę i poniedziałek ktoś przyjedzie obejrzeć dom i działkę. Dałam ogłoszenie i po paru godzinach ściągnęłam. Chyba za tanio buahaha
Kontonaogrod 21:09, 09 maj 2025

Jeżyny rosną i powoli zaczną kwitnąć

Kasya 21:53, 09 maj 2025

O mamo ile tyvh jeżyn
Moje nie chca rosnac
Kontonaogrod 06:52, 10 maj 2025

Kasia to są dwa krzaki mam jaszcze dwa po drugiej stronie wybiegu dla kur. Pełne słońce i trochę miejsca potrzebują…

Dziś pszok na boisku, pewnie ze trzy kursy autkiem wykonam z poworkowanymi odpadami z budowy. A mam świeżo wysprzątane autko! Mam nadzieję że się nie zabrudzi zbytnio bo całkiem przyjemnie jeździć czystym
UlaB 08:55, 10 maj 2025

U mnie na dzialce tez cos jezyny strajkują. Posadzilam w oslonietym i slonecznym miejscu, ze 4 metry od swierkow serbskich. W nogach mają dosyc wilgotno i dosyc kwasno. Dam im szanse, moze sie jeszcze zadomowią, ale na razie slabiutko. Mam nadzieje ze w tym roku pojawią sie pierwsze silne pędy. - jesli nie to nie wiem co im nie pasuje. Jakie masz podloze pod jezynami?

Jest szansa na sprzedaz domu? Super, czyli moze wszystko pojsc szybciej niz myslalas?
Kontonaogrod 09:05, 10 maj 2025

Może zobaczymy

Mam wszędzie glinę. Same rosną nic im nie robię jak wyrwę chwasty to mają szczęście pasuje im, rosną jak głupie ale nie mają żadnej konkurencji. Pełne słońce i żadnych drzew w okolicy. Ten Serb to duży? Może za blisko?

Jeżdżę ze śmieciami, jupi

UlaB 09:56, 10 maj 2025

U mnie tez cięższe podloze ale jest w nim wilgoc. Generalnie dosyc zyzne. Serby są jeszxse male - takie 150cm. Ze 4m odleglosci, jak nie lepiej. Jezyna siedzi na obrzezu mlodego jagodnika (borowki, jagody kamczackie, porzexzki, agresty i maliny). To młoda sadzonka, ubiegly rok to byl jej pierwszy sezon. Zobacze jak bedzie w tym roku. Ale poprzednia sie nie przyjela. Fakt, ze przesadzana jako odrost z innej rosliny, potem prxyszla bardzo mokra zima, dlatego byla mozliwosc ze tego nie przetrwa. U mnie wszystko rusza duzo pozniej wiec czekam spokojnie, ale chcialabym za kilka lat doczekac sie takich jeżyn jak Twoje Mysle ze jesli nie w tym miejscu, to wybiorę inne na kolejną sadzonkę.

Trzymam kciuki za udaną transakcję.
Kontonaogrod 12:03, 10 maj 2025

Ula w takim razie powinna się przyjąć? Trzymam kciuki! Posadź od razu kilka, różnych odmian, z nadmiarem owoców nigdy nie ma problemu. A zanim to wszystko urośnie i zacznie porządnie owocować…
Dzięki za trzymanie kciuków!

Trzy kursy z workami ze śmieciami. Fajnie bo panowie z Remondisa pomagali wyciągać z aut i wrzucać do śmieciarki. Jeszcze dwa worki zostały na dole ale za miesiąc znów się nazbiera więc pojadę na kolejną zbiórkę odpadów.

M skosił działkę 3k z domem w tym czasie. I dopełnił oczko. Nie patrzył na licznik ile wody weszło, potem sprawdzę - może jutro.

Wyrwałam trochę trawy wokół drzewek. Po rozsypywałam trochę zrębek wokół krzewów . Rozsyłałam pół worka nawozu wokół ubiegłorocznych nasadzeń. Ma padać ale 5mm to niestety jest - dosłownie - kropla w morzu potrzeb. Nie pamiętam takiej suchej wiosny
Kontonaogrod 12:05, 10 maj 2025

Na jednej rabacie w tym samym czasie - równocześnie kwitnie i lawenda i żonkile… tego jeszcze nie było

Ostatnio sadzone hosty też dobrze byłoby wyściółkować

Kasya 12:06, 10 maj 2025

Nie pada u ciebie ?