Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Makao 16:52, 03 cze 2025

Kasya napisał(a)

Ania. Co ty piszesz. Jakie ochlodzenie ?
Czerwiec juz

W poniedziałek rano 1 na plusie u mnie i to samo od 16 czerwca. Nocne ochłodzenie do 2-4 st.
Natura nic sobie nie robi z tego że to czerwiec.
UlaB 17:34, 03 cze 2025

Kar, jestes niemozliwa a dzialka przy tym domku nie za mala? Sąsiedzi nie za blisko? Pytam powaznie. Mnie moi jedni na dzialce z lekka irytują (on, ona jest spoko). Dobrze ze są przez droge
Nadrobilam pismo obrazkowe - piwonie masz mega, kurcze, zaczynasz mnie zarazac mowilas ze kupowalas wysylkowo od babki ktora sie tym pasjonuje w drugim pokoleniu? Ostatnio chyba była w roku w ogrodzie.
Piekne masz derenie. Testuje na dzialce czy u mnie będą żyly. Mam zwyklego bezodmianowego. Na razie nie jest wielki, przesadzalam go juz 2 razy rok po roku i tej wiosny mimo wszystko ładnie ruszyl i lepiej wyglada niz zwykle derenie. A rosnie na wygwizdowie.
Powiedz mi jeszcze jak rozpoznajesz ze bób jest do zbioru? Pierwszy raz siałam - jestem zieloniutka w temacie
Kontonaogrod 18:32, 03 cze 2025

Ania trzymam kciuki żeby jednak nie było i Was zimno! U nas tak

Kasia popieram zimna już wystarczy, najszybciej w listopadzie się zgodzę
Ten duży dereń mam w donicy ale i on jest duży i donica więc misę jak pan Mirek przyjedzie swoim vanem. A tego mniejszego we wrześniu jak wykopiemy to pewnie będzie ok
Kontonaogrod 18:39, 03 cze 2025

Ula ten domek już zarezerwowany więc nie robiłam pełnego prześwietlenia bo nie ma po co. Ale coś podobnego, może być mniejsze ok 50-60m2 wystarczy. W lesie na piachu blisko jeziora. Może być starsze jak tutaj, ale murowane, z perspektywą przerobienia na dom całoroczny (klima z funkcją grzania i ocieplenie). Ale to na kiedyś do zrobienia a póki co żeby dało się w lecie pojechać na tydzień lub trzy.

Derenie to chwasty dadzą radę wszędzie. Piwonie też bezproblemowe raczej. I długowieczne. Jak i irysy.
Sadzę coś co po latach będzie nadal rosło i mezniało - taki plan

Babka z roku w ogrodzie to moja sąsiadka. Wioskę obok Ok kilometr ode mnie mieszka i ma ogród. Mam opad szczęki jak tam przejeżdżam. Ma drogie sadzonki za to duże niektóre można na pół od razu ciachnac. I odmiany jakie tylko chcesz, sama je krzyżuje i rejestruje. Pojutrze ma dzień otwarty, przybywajcie

Bob jeszcze parę tygodni żeby był do zbioru. Strąki najniżej będą najszybciej dojrzałe. Jak zacznie się rysować ich kształt to zrywasz
Kontonaogrod 18:44, 03 cze 2025

Ziemniaki wreszcie rosną

Ogorki pod włókniną - niewiele przeżyło ale rosną

Piwonie

Nie miałam czasu szukać nowych rozwiniętych, dwie godziny wyrywałam chwasty a M kosił działkę z domem (3000m2)
Kontonaogrod 18:47, 03 cze 2025

Zamówiłam irysy. 25 sztuk po 20 zł
Nie wiem gdzie je posadzę

Kontonaogrod 18:48, 03 cze 2025

Kontonaogrod 18:49, 03 cze 2025

Kontonaogrod 18:50, 03 cze 2025

Kontonaogrod 18:52, 03 cze 2025

Na starość będę je sprzedawać

Więc jakby co to nie nazywa się zbieractwo tylko inwestycja