Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 11:09, 24 lip 2025

Szybko idzie ale chyba dużo farby się marnuje. 6 wiader poszło... farba jest wszędzie, na podłodze i w powietrzu, osadza się na wszystkim co nie osłonięte.

Zobaczymy jak dzisiaj to będzie wyglądało. Pewnie jeszcze jedna warstwa będzie potrzebna, oby ostatnia
Kontonaogrod 13:34, 24 lip 2025

Podpisałam umowę o prąd docelowy dla działki w Dobczycach, 1,5 roku czekania... i tak dobrze że nie 2. Wysłałam wniosek o prąd budowlany, zobaczymy czy to się szybko da ogarnąć.
Gaz - jest skrzynka - zamontują mi 2 liczniki na własny koszt bo poprzedni właściciel zapłacił za przyłączenie. Więc mega sprawa bo nowe przyłącze kosztowałoby 4,5 tys. (mam papier)

Budowa tutaj - ogarniam papiery. Chyba jeszcze jedno szambo trzeba wkopać bo to jest jednak za blisko domu (liczy się całe szambo a nie otwór). Więc jak przyjdą na odbiór z nadzoru to na bank się doczepią. Potrzebuję zgodę architekta adaptującego na zmiany w projekcie, na szczęście gościa znalazłam, żyje, nawet nie jest taki stary i nadal ogarnia. Mam komórkę, mam nadzieję oddzwoni, a jak nie to mieszka 2 wioski dalej, mam adres firmy i domowy więc uffff.
(To jest problem z realizacją starych projektów. Dlatego mam stresa z Dobczycami i chcę to szybko budować - bo architekt ledwo się trzyma na nogach...)

W każdym razie chyba nie będę budować tej stodoły/stajni - tutaj - bo nie jest mi potrzebna a tę kasę wolę wydać np. na nową działkę póki co nie mam żadnej (kasy, wieczne skrobanie po dnie , ale jakaś się pojawi za jakiś czas
Kuchnia zamówiona, plus szafy w zabudowie. I meble i szklarnia będzie za miesiąc. Niewiele później pompa ciepła. Ścigam hydraulika o skończenie rozbabranych instalacji. I Mateusza o elewację i fundamenty szklarni.
Młoda dziś wraca od Dziadków, w sobotę jedzie na konie. Jutro pewnie odwiedzimy razem drugich dziadków, z moją Mamą jest już bardzo nie halo ech, życie

Czekam na urlop z niecierpliwością
Dziś przerwa z malowaniem - M kosi, ja kopię czosnek słoniowy jak wypielę to miejsce po nim to wysieję poplon - facelię dla pszczół. Akurat zakwitnie na jesień a potem się to zaorze
Kontonaogrod 19:23, 24 lip 2025

Dom wygląda nawet nienajgorzej. Jeszcze jedna warstwa i może wystarczy?

Kuchnia

Salon w kierunku kuchni

Okno tarasowe

Drugi róg salonu

Z miejsca gdzie będzie stół

Kontonaogrod 19:28, 24 lip 2025

To dynia! Może jedna z tych wygibasów

Czosnek Sloniowy

Kontonaogrod 12:47, 25 lip 2025

Dostałam wycenę budowy (Dobczyce) od A do Z, nie jest źle. Pokrywa się z wyceną z Archonu a to się chyba rzadko zdarza? Z murami ogniowymi, co podraża sprawę, więc spoko

Ale póki co wolałabym skończyć to co rozbabrane, po kolei

Kontonaogrod 13:13, 25 lip 2025

AgaBoso 14:00, 25 lip 2025

Uśmiechnęłam się na widok zdjęć wnętrza domu. Kawał dobrej roboty zrobiliście.
Kontonaogrod 14:03, 25 lip 2025

Dzięki Agnieszko Jeszcze jedna warstwa, ale będzie dobrze, myślę

dziś piątek, jupi! dziś odwiedzimy moich Rodziców, jutro wiozę Młodą na obóz koński (a po południu planuję wykopać resztę czosnku), a niedzielę ciąg dalszy malowania
Polon 14:19, 25 lip 2025

Ładnie czosnek obrodził. Ha w tym roku pierwszy raz sadziłam i z niecierpliwością czekam na efekty.

Domek - skoro cena za stan Z do przyjęcia, to może warto pociągnąć? Przynajmniej wynająć się da, bo taki w połowie zrobiony, to kasa wydana, a i tak nie do wykorzystania.

Fajne masz skrzynie z odzysku . Czy możesz na priv napisać jak i skąd można takie pozyskać?

Malowanie samodzielne, nawet jeśli farbochlonne na pewno i tak się opłaca. Wygląda profeska a kasę lepiej na coś innego wydać.
Kontonaogrod 14:30, 25 lip 2025

To jest jakiś pomysł... ale SSO kosztuje 200 tys. Stan do wprowadzenia z 500 - lekką ręką. Jak sobie pomyślę o wykańczaniu to mi się flaki wywracają na lewo. Niech stoi, jeść nie woła. A z wynajmującymi tez się można bujać - nie będą płacić a wyrzucić nie można... nie na moje zdrowie. No i mam tam ponad godzinę w jedną stronę więc zbyt często bywać nie będę.
Właśnie o to chodzi - żeby wykorzystać okazję (że projekt załatwiony i pozwolenie jest) i wydać kasę uzupełnić papiery i mieć spokój na 3 lata a potem sytuacja może być zupełnie inna - i albo sprzedam (po 5 latach bez podatku) stan surowy, albo wykończę i sprzedam, albo wykończę i ktoś z rodziny tam zamieszka. Wykańczać żeby stało puste bym nie chciała, wynajmować też nie, nie z polskim prawem w tym zakresie. No i wykańczać i wyposażać do zamieszkania - to już zupełnie inna para kaloszy, każdy ma swój gust i wyobrażenia o miejscu do życia...

Właśnie się dowiedziałam że będę potrzebować projekt tymczasowej organizacji ruchu... do wniosku o zajęcie pasa drogowego na czas budowy (rozładunku materiałów budowlanych, postoju pompy do betonu). Uch. To i prąd zanim cokolwiek będzie można próbować uzgadniać/zaczynać.

Skrzynki to nadstawki paletowe - w składzie z paletami znajdziesz i kupisz. Sprzedają je sklepy typu Leroy czy Mrówka ale za jakąś chorą kasę (nowe). Za te płaciłam 25zł/szt. 2-3 lata temu za używki

W niedzielę ciąg dalszy malowania Mateusz dzisiaj ma skończyć ocieplenie poddasza i rozpiąć folię - wtedy będziemy mogli posprzątać i malować też na piętrze