Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 14:44, 14 lis 2025

5 plus 5 pigw gruszkowych i jabłkowych rośnie plus jeżyna triple crown

Przyszły kiwi posadzę je jutro

Może ten pokój nie będzie taki tragiczny z tymi rurami

Przed i po

Skończylibyśmy dziś pewnie ale zabrakło n boazerii
Konieczki 21:17, 14 lis 2025

Mówisz pigwy.... Yupiii

U mnie nie ma sensu sądzić bo co wsadzę to wyjmuje bez korzeni

Ale macie piękne te sufity serio
Konieczki 21:42, 14 lis 2025

Dubelek
vita 23:22, 14 lis 2025

Kontonaogrod napisał(a)

Zamówiłam półtusze wieprzowa… około 50 kg po porcjowana. Zobaczymy ile to mięsa i czy się zmieści do nowej zamrażarki

To mi wygląda na kosmosa czekoladowego? Jeśli tak, to czy zimował u Ciebie w gruncie?
Zamówiłaś przednią czy tylną półtuszę? Sporo roboty, jak przebiegła? Nie znam żadnej innej kobiety tak łakomej he he. Nie myślę tu tylko o półtuszach
Kontonaogrod 04:52, 15 lis 2025

Haha

Sufity mam nadzieję skończymy bo póki co pół garażu zajmuje boazeria i maszyna do cięcia byłoby dobrze skończyć i parkować tam auto jednak zgodnie z przeznaczeniem

Na 120 drzewek rosnących od roku tylko jedna Jabłonka została pogryziona więc nie jest źle. A jak przeżyją pierwszy sezon i się rozrosną to już z górki 10 pigw powinno dać trochę owoców za parę lat

Wiktoria tak to kosmos czekoladowy. Mam pierwszy raz, jeszcze nie zimował . Nie mam dużych nadziei bo mam glinę tutaj znowu więc szanse marne. Zbiorę nasiona.

Łakoma! Chyba nikt nigdy mnie tak nie nazwał ale ok

Półtusza wzdłuż więc jest i przód i tył po jednej sztuce w porcjach więc może nie będzie tak źle. Mam nadzieję w zamrażarkę się zmieści. 134 litry? Ja bym się tam zmieściła chyba nawet bez pocięcia
Generalnie okropne to jest byłam wegetarianką pare lat ale kotleciki lubimy niestety

No i świnka od Rolnika ze wsi mam nadzieję bez antybiotyków i nie ostrzykana wypełniaczami z wodą żeby więcej ważyła… 12 zł za kg. Ma ważyć do 50 kg ta połówka. I być po porcjowana więc moja robota ograjiczy się do schowania tego do zamrażarki Zobaczymy to mój pierwszy raz
vita 10:16, 15 lis 2025

Mnóstwo mięsa Doskonały sposób na zdrowsze jedzenie, myślałam, że już po rozbieraniu.
To bardzo ciekawe, bo będzie i boczek i kości, nóżki, tłuszcz, bardzo dużo roboty, kiedyś zaliczyłam Ostatnio rozbierałam gęś Nie gniewaj się za 'łakomą', tak mi się na szybko napisało
Kosmos pachniał czekoladą?
Kontonaogrod 10:55, 15 lis 2025

Absolutnie się nie gniewam

Nie mam pojęcia co zrobimy z części których normalnie nie kupuje ale zrobię galaretkę z nóżek, smalec wytopię ze słoniny, upiekę szynkę se skórą. I takie gotowe coś będę mogła wziąć jadąc do Rodziców.
Tato się cieszy jak coś przywiozę (choć nigdy nic nie chce), bo będzie miał wolny dzień bez gotowania obiadu.

Nie zauważyłam żeby kosmos pachniał w ogóle, ale skoczę zebrać nasiona jeśli jakieś są i sprawdzę

Dziś montaż balkonów mały kroczek do przodu.

I jeszcze listwy w tym pokoju zostały:

vita 11:12, 15 lis 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Nie zauważyłam żeby pachniał w ogóle ale skoczę zebrać nasiona jeśli jakieś są

Przy okazji sypnij mu trochę ściółki, jak nie będzie śniegu, dosyp jeszcze zimą.
U mnie przetrwał dwa sezony, jak nie lubię czekolady, to zaglądałam do niego i wąchałam

Szynka upieczona ze skórą, taką ponacinaną w kostkę? Ja przed pieczeniem moczę mięso w solance, znasz metodę? Rodzice na pewno się ucieszą

Kontonaogrod 11:26, 15 lis 2025

M będzie robił, w Anglii się na święta taką piecze. Zobaczymy co nam wyjdzie, na pewno nic się nie zmarnuje. Na pokładzie pies i kury

Dziś powiesiliśmy im na sznurku kapustę i brokuły, do jutra niewiele z nich zostanie.

W wybiegu m nie kosił trawy prawie cały sezon i niewiele z niej zostało. Zjedzona i wydeptana przez 11 par łapek
vita 11:37, 15 lis 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Na pokładzie pies i kury

No tak niebywałe, że są jeszcze takie domy-ogrody i ich właściciele, którzy potrafią wszystko Widziałam foty jak kury wydziobują taki smakowity miąższ z dyni, aż mi żal było. Tymczasem dyń dla wszystkich starczy. Ach! Karola