Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

sylwia_slomc... 13:53, 30 gru 2025

No niezłe ananasy się trafiły..... Pewnie z kasy się spłukali na zakup i teraz szukają sponsora... Rozumiem nerwy, ale uważam, ze nie powinnaś tego tak bardzo brać do siebie, szkoda zdrowia. Musza się naumieć, ze jak się ma dom to ciągle coś jest koło niego do roboty. To nie mieszkanie w bloku gdzie cię obchodzi tylko twoje własne lokum. Koło domu trzeba chodzić , sprawdzać wszystko samemu i remontować też samemu
Kontonaogrod 14:56, 30 gru 2025

Pani radca mi odpisała na forum porad prawnych:

Rękojmia nie dotyczy:
drobnych usterek eksploatacyjnych,
poluzowań, rozszczelnień, regulacji,
rzeczy, które mogły się zdarzyć po przejęciu domu (a 3 miesiące użytkowania to już normalna eksploatacja).

Odpisz im coś w stylu:
„Rura została prawidłowo zamontowana i funkcjonuje zgodnie z przeznaczeniem. Ewentualne obluzowanie kolanka nie wynika z ukrytej wady budowlanej ani z mojej winy, dlatego nie podlega odpowiedzialności z tytułu rękojmi.
Wafel 19:59, 30 gru 2025

Dobra odpowiedź, a na kolejne ich problemy w ogóle nie reaguj, to obcy ludzie, pech chciał, że tak blisko mieszkacie...

Wszystkiego dobrego na Nowy Rok w Nowym Domu! O tamtym już nie myśl
Kontonaogrod 20:16, 30 gru 2025

Dzięki i wzajemnie!

Ech

Następnym razem wyniosę się do Białegostoku. Albo do Anglii
Kontonaogrod 09:18, 31 gru 2025

Szczęśliwego nowego roku... dziś kolejny gniot
I kolejne kilka siwych włosów do kolekcji

Mam nadzieję że geodeta mi przerysuje mapkę odbiorczą domu... wodociągi mi właśnie zadzwoniły że mam kolizję przyłącza. Ręce mi opadły bo podobno prąd i woda są za blisko - dwie działki dalej. U sąsiada którego nawet nie znam. Robione 15 lat temu. I ja mam to teraz przerabiać i kopać i robić nowe mapki

jakiś pech czy co...
veva 11:02, 31 gru 2025

Współczuje przejść z nowymi mieszkańcami Twojego domu i teraz z wodociągami.
Może dzięki tej akcji z rurą w starym domu i Twoją odpowiedzią na ich problemy, przestaną Ci zawracać gitarę i będziesz miała spokój chociaż w tej materii.

Życzę Ci spokoju i zdrowia na Nowy Rok i oby udało Ci się wyjechać na wymarzony urlop.

Trzymaj się.
Kontonaogrod 11:05, 31 gru 2025

Może.

Wodociągi kolejny raz jakiś kanał. Raz już przerabiałam ich sieć na własny koszt bo mapka mapką a linia wody mi wyszła pod domem. Wyszło przy kopaniu fundamentów. Oczywiście zero winnych i jak chcę mogę przerabiać nitkę na własny koszt... projekt, pozwolenie na budowę, wykonawca, same przyjemności i 12 tys w plecy

jakaś masakra.

Jak ktoś ma jakieś złe wieści dziś to poproszę, z głowy- może -będzie na jakiś czas

mam nadzieję że tylko kwestia geodety który mi odsunie jedną nitkę od drugiej bo nie muszę mieć jakichś zdjęć czy odbioru tej "poprawki"... ale że jest sylwester to geodeta nie odebrał, kierbud też nie... napisałam maile ale kiedy dostanę odpowiedź... może 2go stycznia. heh wrrrrr

może chociaż nowi właściciele trochę pomyślą? może...

dziękuję, najlepsze życzenia, zdrowia i spokoju i żeby Cię ludzie nie wkur... li...

buźki
Kontonaogrod 13:52, 31 gru 2025

Wodę da się rozwiązać na mapce więc jakiś plus
Uff geodeta zadzwonił i po jego pierwszych trzech słowach od razu mi ciśnienie opadło

Więc niech nowi właściciele domu się uspokoją i będzie git

Szczęśliwego nowego roku!
Konieczki 20:25, 01 sty 2026

Nadrobiłam zaległości, Karolcia współczuję dylematów, na wakacje leć bo Ci się odpoczynek należy. Ja miałam taki sam dylemat cztery lata temu, jak mój tato był chory. Napisze Ci że poczekał aż wrócę. A Ty nie masz może rodzeństwa? Bo wtedy może by się dogadać.
Młodym powiedz żeby zapoznali się z instrukcją obsługi domu tak na poważnie
Widoczki zacne

Najlepszego w Nowym Roku 2026
Kontonaogrod 20:32, 01 sty 2026

Dzięki i wzajemnie!

Instrukcje domu im napisałam i wysłałam mailem. Dawno temu i długa była.
Mam nadzieję się od patyczkują

Tata mówi żebyśmy jechały. Stan jest stabilny. Zobaczymy czy tak samo będzie za miesiąc. 3,5 tygodnia

Mam brata ale się stoczył i bez kontaktu niestety więc nici z tego

Heh ciężko musiało Ci być ściskam!