Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 10:02, 28 lut 2026

Dziś zaczęliśmy od pielenia i wiórkowania szpaleru dereni czerwonych przy wjeździe na działkę

Pies pilnuje, widać chwasty które wyrywałam

Joku 11:33, 28 lut 2026

Miło mi że lubisz Kaszuby bo ja niemal całe życie kręcę się po Kaszubach. Przez Chojnice przejeżdżałam kilka razy, dobrych kilka lat temu więc za bardzo nie pamiętam. Pamiętam też że jesteś miłośniczką Borów Tucholskich. Najdroższe tereny to okolice Kartuz, Kościerzyny i północne rejony (Wejherowo, Puck).
Co do domku na odludziu na stare lata to przestrzegam przed zbytnim oddaleniem od wsi, bardziej uczęszczanych asfaltowych dróg. Przerabiałam to z własnym ojcem, wspominam jako koszmar. Jak nie ma wsparcia w ludziach obeznanych z wsią to masakra. No, ale czasy się zmieniają, klimat też i każdy ma inne potrzeby.
kami 11:33, 28 lut 2026

Już Ci ziemia rozmarzła na plewienie?
Kiedy siejesz bób?
Kontonaogrod 11:44, 28 lut 2026

My ze wsi całe życie. Zobaczymy jak się życie potoczy

Jak Tato już nie będzie ogarniał to mam pusty pokój przygotowany

A póki co może całe lato w takim domku żyć na odludziu a potem się zobaczy

A na swoją emeryturę ja tam zamieszkam a na zimę do Malezji

Ziemia z wierzchu rozmarza

Pielę wiórki, one nie są zamarznięte

Cudnie tak w słońcu coś robić
Kontonaogrod 12:14, 28 lut 2026

Bob i groch sieję dzisiaj do doniczek póki co bo pole nie gotowe

Kury zadowolone

Kontonaogrod 16:15, 28 lut 2026

Usiadłam. Przypomniało mi się że nie da się wszystkiego zrobić w jeden dzień

Połataliśmy folię w oczku i dolewamy wodę. Skończyłam grabić suchą trawę za domem i wywiozłem kopiastą taczkę. Druga kopiasta stoi może jeszcze ją wywiozę. M kosząc nie dociera do samej podmurówki płotu i sucha trawa się opierała i okropnie to wyglądało przez pół zimy.

Posadziłam 7 doniczek z liliami świętego Józefa i 5 sosen pumilo. Przezimowały w doniczkach i miałam natchnienie żeby je wsadzić do ziemi.

Wycięłam suche byliny i trawy z jednego tarasu, zaczęłam dwa kolejne. Może jutro będę cięła dalej bo się trochę podrapałam.

Jutro ciąg dalszy
Konieczki 18:04, 28 lut 2026

Domek na emeryturę fajny bardzo. Ja to mam marzenia aby na emeryturę to do Hiszpanii... uwielbiam i ciepło tam, ale zanim Majka podrośnie to już będę na emeryturze (chociaż siebie nie widzę na emeryturze) więc mogę pomarzyć
Kontonaogrod 18:14, 28 lut 2026

Oj tam przecież można zimę spędzać tam a na wiosnę i lato wracać tu dzieci się szybko usamodzielniają a w Twoim przypadku młoda na studia a Ty siup do Hiszpanii akurat się pewnie uda tak zgrać

Mi się marzy Azja południowo wschodnia ale za te 10-15 lat może tam być już zupełnie inaczej. Albo może mi się nie chcieć Byle zdrowie dopisało roti w sumie mi wszystko jedno.

kami 19:02, 28 lut 2026

Większość moich emerytów mówi, że życie minęło im w pracy. Też mieli plany na emeryturę ale z przejściem na emeryturę zdrowie wysiadło i z domu ciężko wyjść.
Ja się zastanawiam czy da się dożyć emerytury. Ale marzenia fajne

Zwolnij jeszcze zima jest

Papryki mi kiepsko kiełkują, dzisiaj dosiałam choć już nie wiem o co chodzi.

Bób pojedynczo siejesz czy w kilka nasion w doniczkę?
Kontonaogrod 19:11, 28 lut 2026

Po 2 nasiona w doniczkę P9

Ja się zastanawiam jak tu zrobić żeby na emeryturę przejść wcześniej. Na przykład za 5 czy max 10 lat.
Jakbym zbudowała i sprzedała jeszcze parę domków to kto wie

Ale póki co dziecko zacznie 6cio letnie studia więc mam jeszcze minimum 6 lat zarabiania i kombinowania co by tu zrobić żeby zarobić więcej

Tego się boję. Że nie dożyje albo zachorujemy i kicha z planów. Moja mama umiera w wieku 65 lat. Chciałabym trochę pożyć czymś innym niż praca. Jeśli to jest możliwe?