Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Juzia 09:15, 15 lip 2026

Kontonaogrod napisał(a)
Nie, Łódź jest tragiczna, odpada. Tam miałaby szansę na medycynę ale wszędzie tylko nie w Łodzi. Mieszkałam zaraz obok parę lat. Straszna bieda i patologia. Strach w boczną uliczkę wejść.

Jak się nie imprezuje za bardzo to można przeżyć
Mi się udało... a imprezowałam Sama po nocy nawet łaziłam

Ale mieszkałam tam za czasów (nie wiem czy będziesz kojarzyć, ale głośno o tym było) dzieci z beczek z Radwańskiej (przechodziłam obok jak Policja tam stała a ja nie wiedziałam co się dzieje ) i strzelaniny na osiedlu studenckim UŁ (imprezowałam wtedy w akademiku i na szczęście nie chciało mi się wychodzić ) Przeżyłam, ale mama o mało zawału nie dostała
Kontonaogrod 09:17, 15 lip 2026

Rany boskie. Dobrze że nic Ci się nie stało

Nie, dzięki

nie no za dnia jest ok, ale rozwoju tam nie ma. Miasto się powoli robi sypialnią dla Warszawy bo tanie mieszkania i szybka kolej

na wsi pod Łodzią mieszkało się fajnie. Ale w mieście przez 5 lat studiów? Wolałabym żeby Młoda wylądowała jednak w innym mieście... do Łodzi nawet nie startowała.
Kontonaogrod 09:38, 15 lip 2026

Pomidory się nieźle zapowiadają w tym sezonie

Ogorki

Kontonaogrod 09:39, 15 lip 2026

Powoli zaczynają dojrzewać. Truskawki pnące kupione w sobotę

Ale tego dziadostwa nadal się nie pozbyłam

Polon 10:31, 15 lip 2026

U mnie na jednym krzaczku wszystkie owoce z brązową dupką były - wywaliłam. Na dwóch innych odmianach pojedyncze, 1-2 owoce.
Chyba za bardzo je przygrzało w upały, one wszystkie w donicach w pełnym słońcu stały. Inne krzaczki, bardziej schowane są ok.
Kontonaogrod 10:33, 15 lip 2026

Trzy odmiany ucierpiały po upałach i do tej pory wytwarzają takie owoce choć kilka razy stosowałam granulki z wapniem. Może całe rośliny wywalę - miejsce się zrobi
Kontonaogrod 10:53, 15 lip 2026

Jeszcze jest opcja roku na zaocznej Medycynie w Białymstoku (płatna, 36k, ała) i potem przeniesienia się na dzienne. Ale jak to się robi - czy trzeba egzamin zdawać - poprawiać chemię czy jakoś "łatwiej" się da?
Młoda jest na miejscu, mam nadzieję zagada z panią w dziekanacie.

Ale chat gpt wie

1. Droga standardowa (na podstawie ocen): Dopiero po 2. roku
Jeśli chcesz przenieść się wyłącznie na podstawie swoich wyników na studiach (bez ponownego patrzenia na maturę), nie możesz tego zrobić od razu po pierwszym roku.

Zgodnie z Regulaminem Studiów UMB (§ 11 ust. 7):

Student studiów niestacjonarnych może być przeniesiony na studia stacjonarne w uczelni macierzystej na podstawie uzyskanej średniej ocen z ostatnich dwóch lat nie mniejszej niż 4,5 w każdym roku akademickim.

Oznacza to, że aby skorzystać z tej ścieżki, musisz:

Ukończyć pełne dwa lata studiów niestacjonarnych.

Uzyskać średnią ocen minimum 4,5 zarówno na pierwszym, jak i na drugim roku.

Przeniesienie następuje w ramach limitu wolnych miejsc (ktoś na studiach stacjonarnych musi zrezygnować lub zostać skreślony, by zwolnić miejsce).

czyli odpada, bo wolnych miejsc raczej nie ma i nie będzie...

2. Szybsza droga (po 1. roku): Ponowna rekrutacja z matury
Istnieje alternatywne rozwiązanie, które pozwala uczyć się za darmo i potencjalnie wejść na 2. rok bez straty czasu. Regulamin UMB (§ 11 ust. 9) przewiduje tzw. tryb rekrutacyjny:

Startujesz w normalnej rekrutacji: W trakcie pierwszego roku studiów niestacjonarnych zapisujesz się na standardową rekrutację na I rok studiów stacjonarnych (na podstawie wyników z matury).

Musisz się dostać: Jeśli Twój wynik z matury pozwoli Ci na zakwalifikowanie się na studia stacjonarne, zostajesz przyjęty/a na I rok.

Składasz podanie o przeniesienie: Do dnia zamknięcia rekrutacji składasz podanie do Dziekana o przeniesienie na wyższy (drugi) rok studiów stacjonarnych na podstawie zaliczonego już I roku na studiach niestacjonarnych.

Decyzja Dziekana: Jeśli na II roku studiów stacjonarnych są wolne miejsca, Dziekan może przepisać Twoje oceny i przenieść Cię od razu na drugi rok. Gdyby chętnych na takie przeniesienie w tym trybie było więcej niż wolnych miejsc, o kolejności decyduje średnia ocen uzyskana przez Ciebie na I roku.

U nas pada, tam słońce i 30 stopni

Rojodziejowa 11:03, 15 lip 2026

Jak są upały, to pomidory mają problemy z pobieraniem wapnia i dupki im się brązowe robią, ale to chyba wtedy lepsze opryski niż granulki - szybciej roślina z tego skorzysta.
Kontonaogrod 11:05, 15 lip 2026

Tak. Ale u nas na wsi oprysku nie ma w żadnym z 2 sklepów tylko granulki kupiłam. Zdążyło się ochłodzić i myślałam że granulki zdążą zadziałać ale niestety - chyba wywalę te krzaki po prostu bo i tak już je oskubałam z owoców więc nowe wytworzą jedynie na szczytach...
Polon 11:15, 15 lip 2026

Wolne miejsca zawsze się jakieś pojawiają. Przede wszystkim nie wszyscy zgłaszają, że wybrali inną uczelnię. Niektóre uczelnie rekrutują jeszcze w październiku, inne zamykają rekrutację we wrześniu i pomimo wolnych miejsc, nie przyjmują już nowych osób. Jak to jest w Białymstoku, to pewnie trzeba dopytać i doczytać.
Średnia 4,5 przez dwa lata to duże wyzwanie.

U mnie ten jeden też tylko na czubku ma kwiaty, może coś zawiąże. Nie wywalam, bi chce zobaczyć co będzie i czy owoce smaczne.
A oprysk z wapna to jest jakiś specjalny preparat?