Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 15:56, 30 sie 2025

LIDKA napisał(a)

Baaaardzo lubię szerokie kadry z Uli ogrodu.
Monika widziałaś na żywo piękny ogród. Trochę zazdroszczę tych wizyt i rozmów o roślinach.

Podobno lepiej na żywo wypada niż na zdjęciach.
Agatorek 21:50, 31 sie 2025

Nie podobno, tylko na pewno

Jest pięknie i bujnie ❤️
Ulina 10:43, 06 wrz 2025

Agatorek napisał(a)
Nie podobno, tylko na pewno

Jest pięknie i bujnie ❤️

Było, ale susza zmieniła wszystko. Potem już nawet hortensje schły
Natomiast przyszedł deszcz i nastał początek jesieni, którą u siebie bardzo lubię
Ulina 10:45, 06 wrz 2025

Gaura się sprawdza i mam już nowy pomysł, żeby nią zapychać słoneczne dziury w rabatach

Ulina 10:47, 06 wrz 2025

Ulina 13:40, 06 wrz 2025

Ulina 15:25, 06 wrz 2025

Nautica

Eden
Ulina 15:27, 06 wrz 2025

Różne

Ulina 11:38, 07 wrz 2025

Niedziela barowa, więc jest chwilą na popisanie....

hortensje w połowie są uschnięte mimo podlewania w ostatnich tygodniach suszy. Niestety chyba za mało nawodnienia miały. Jednia uschła całkowicie, taka niewielka hortensja ponad 10letnia.

Planów na ogród to tylko plany na przeorganizowanie jednej najstarszej rabaty, a mianowicie: wyleci trojeść kaczedzioby pod nową magnolię od znajomych, a zostaną liliowce i bodziszek wspaniały, natomiast dojdą bodziszki cloud nine bo tam gdzie są nie pasują wysokością. Na tyły wpadnie bezproblemową brunera. Rabatę muszę też odplewić z podagrycznika, który tam się panoszy. To jest tak dużo pracy że nie wiem kiedy uda mi się to wszystko zrobić.

A na obrzeżu i w ewentualnych dziurach planuję bodziszka czerwonego, który mnie w tym roku zachwycił i na dodatek jest łatwy do rozmnażania.

Chciałam też przesadzić rododendrony na inną część domu...kiedy nie wiem.

A cały czas borykam się z tym miejscem na poniższym zdjęciu, bo ciągle mam taką dużą pustą przestrzeń.

Niby każdy mówi, że fajne jest to przejście, ale kompletnie mi nie pasuje taka duża dziura w rabacie i przestrzeni( myślę o prawej stronie ścieżki, bo z lewej są hortensje krzaczaste pink anabell pod bukiem, ale ich narazie nie widać bo to malutkie sadzonki).
Myślę czy po prawej stronie nie podwyższyć niskiego piętra do średniego - takie 2 warianty:
-hortensja krzaczasta bubblegum + marshmallow
-albo duet Krzaczasta Lime Rickey + bukietowa wims red( ewent vanilki bo upchałam w tym roku dużo patyczków i chyba się przyjęły).
Może wtedy to przejście będzie mniej rzucało się w oczy? Co myślicie?

Przyznam, że w tym roku tak dużo robiłam w ogrodzie, że już sił mi brakuje, więc przedogródek ruszony w tym roku musi czekać do następnego sezonu i na nową werwę po zimie.
Tyle albo aż tyle

Eupraksja 21:51, 07 wrz 2025

Ulina napisał(a)
Gaura się sprawdza i mam już nowy pomysł, żeby nią zapychać słoneczne dziury w rabatach

Piękna ta Twoja gaura, taka gęsta! Kusi mnie od jakiegoś czasu, ale jak ją widuję na żywo, to w kompozycjach miejskich, gdzie te pędy są takie rozstrzelone i jakieś pojedyncze kwiatki orbitujące. Czy ta Twoja ma już dużo lat?