Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Kordina 01:36, 08 wrz 2025

Ulina napisał(a)
Różne

Śliczny kolorek, taki subtelny Ja szczęścia do gaury nie mam, jak to dziwnie z tymi roślinami, u niektórych bujnie pewne gatunki, a u innych te same kiepsko
Ulina 20:45, 08 wrz 2025

Eupraksja napisał(a)

Piękna ta Twoja gaura, taka gęsta! Kusi mnie od jakiegoś czasu, ale jak ją widuję na żywo, to w kompozycjach miejskich, gdzie te pędy są takie rozstrzelone i jakieś pojedyncze kwiatki orbitujące. Czy ta Twoja ma już dużo lat?

Ta gęsta to biała gaura, rzeczywiście kompaktowa. Przywiozłam małą sadzoneczkę od Iwonki (ze wzgórza chaosu) chyba 2 lata temu. Ona zna nazwę.

A te rozstrzelone- jedna mniej a druga bardziej różowa, to tegoroczne siewki wzięte od sąsiadki, one rzeczywiście się przewieszają i mam plan zapchać nimi dziury przy tujach, tam sucho I zwykle słonecznie latem, może dadzą radę.
Ulina 21:07, 08 wrz 2025

Kordina napisał(a)

Śliczny kolorek, taki subtelny Ja szczęścia do gaury nie mam, jak to dziwnie z tymi roślinami, u niektórych bujnie pewne gatunki, a u innych te same kiepsko

Ciężko z czymś połączyć ten róż, więc róża buja pomiędzy trawami. Jakaś terminatorka

U mnie podonie z roślinami, wybrane gatunki rosną
Ale gaura się udała na lekkim kompoście gromadzonym sezon wcześniej z gałązek tui i chwastów i skoszonej trawie. Zresztą niesamowicie urosły też buraki, a posiałam tylko na próbę. Byłam zdziwiona bardzo i żałowałam że nie posiałam więcej.
Alija 21:09, 08 wrz 2025

Ulka, gaura pięknie ci szaleje w ogrodzie. U mnie też rośliny podsychają, sucho strasznie, coś tam staram się podlać, ale wszystkiego nie da rady ogarnąć, czekam na deszcz.
Podziwiam, jak zwykle róże.