Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 09:35, 12 cze 2012

Kostrzewy jednak się zagęściły. Nabrały ładnego ciemnego koloru.
Teraz widzę, że na zdj. gorzej wyglądają. W rzeczywistości są bardzo ładne.

Runianka sporo urosła od przedwiośnia. To była dobra decyzja z posadzeniem jej do większych doniczek.

Dziwne przyrosty berberysów Green Carpet. Wycinać?

agniecha973 09:39, 12 cze 2012

Wczoraj wieczorem M przywiózł kolejną przyczepkę próchnicy

Muszę zruszyć ziemię zanim ją wysypię, bo już zbita.

Główni ubijacze ziemi

agniecha973 09:44, 12 cze 2012

Rabata półkole skończona na dzień dzisiejszy. Teraz czekam na kolejną porcję traw.

Jedna kula już wturlana na miejsce. Tu akurat zostawiłam więcej pustego miejsca na same trawki. Myślę, że to dla nich dobre miejsce.

agniecha973 09:51, 12 cze 2012

Magnolio, pamiętasz moje zapytanie o ustawienie basenu? Tak mi odpowiedziałaś:
magnolia napisał(a)

ja bym postawiła basen tam gdzie go chcesz postawić, wewnątrz okręgu z tsug, ale bez podłączania go do szpaleru. Niech będzie sobie takie koło=placyk niezależnie od tego, tak 1 czy 2 metry od tego.

chociaż 'przyklejony' placyk do szpaleru też może być. Tylko przyklej go nie za wąsko, tak szerokościa co najmniej metr ( wtedy lekko zetniesz kształt koła)

Tylko, że ja nie do końca rozumiem tą drugą opcję. Co to znaczy "nie za wąsko, tak szerokością co najmniej metr" ???

Jeszcze raz wkleję plan, może mi rozjaśnisz? Użyję magicznego słowa "proszę".

magnolia 09:54, 12 cze 2012

ślicznie wszystko rośnie i robi się spore.
Czy masz takie przyrosty tylko na tych 2 berberysach? Czy one nie sa jakieś inne- reszta rośnie przewieszającymi się pędami, a te w górę? Listki takie same? wydają się tu nakrapiane na biało.Pytam, bo na zdjęciu wydaje się jakby to była inna odmiana, ale może to złudzenie.
agniecha973 09:57, 12 cze 2012

Dlatego wstawiłam te berberysy, bo one są normalne GC, ale z korzenia obok są nakrapiane przyrosty jak u domiany Harlequin. Chyba trzeba to wyciąć, co?
magnolia 09:58, 12 cze 2012

zapomniałam że miałam to wyjaśnić.
Chodziło mi o to, żeby placyk do szpaleru był przyklejony brzegiem, ale nie tak jak wychodzi z geometrii, czyli 1 punktem, tylko szerszej, np szerokością metra. Wtedy placyk basenowy nie będzie idealnym kołem, miejsce przyklejenia będzie 'ścinało' ten kształt.

.
magnolia 10:00, 12 cze 2012

agniecha973 napisał(a)
Dlatego wstawiłam te berberysy, bo one są normalne GC, ale z korzenia obok są nakrapiane przyrosty jak u domiany Harlequin. Chyba trzeba to wyciąć, co?

tak. U wielu masz taki odrost? Czyli wybija podkłądka harleqin? Nie powinny tak wbijać.
agniecha973 10:08, 12 cze 2012

Dwa są takie. Trzeci trochę podejrzany, ale nie ma wyraźnych plam tylko listki są nierówno zielone. A te dwa z odrostami mają nawet końcówki pędów w ciapki, tych głównych pędów, które niżej są zielone. Tak jakby ten Harlequin się chciał przebić. To one są szczepione???
magnolia 10:17, 12 cze 2012

prawdę mówiąc nie wiem, tak niezręcznie napisałam, właśnie się dziwiłam że może szczepiony jeden na drugim. Ale nie wiem po co.