Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

magnolia 08:42, 10 paź 2013

butterfly napisał(a)

I ja cie pozdrawiam magnolio miła

To jak tu zajrzysz jeszcze to mi poradź czy dobrym pomysłem jest wsadzenie cebulek krokusów Prince Claus lub Blue Pearl między seslerie?
Czy te ładne kepki seslerii nie będą wiosną konkurować z liśćmi krokusów (Bardziej chodzi mi o wizualne efekty - ale to chyba nie ma znaczenia bo przeciez one i tak znikną...)
w sobotę wielkie sadzenie, ale i tak nie całości ....

pewnie po kwitnieniu może być chwila że będą Cię wnerwiać listki krokusów. Ale z drugiej strony sesleria kwitnie dość długo, a w jej kwiatkach te listki powinny zniknąć. Co prawda nie wiem w którym momencie sesleria wybuja i zacznie byc z lekka bałaganiarska, co spowoduje że zaczniesz zastanawiać się czy może jednak jej nie lubisz- to znak że czas ją ściąć. U mnie dzieje się to zwykle początek/środek czerwca. To juz prawie będzie moment że zaczną usychać liście krokusów, więc z grubsza powinno się wszystko zgrać.
ładne te krokusy wybrałaś, szczególnie Blue Pearl zachwycające.
magnolia 08:44, 10 paź 2013

butterfly napisał(a)
A po wykladzie to oprócz Virgin mam też ochotę na Green Jewel..

Tylko zapewnij jej towarzystwo w zdecydowanym kolorze, raczej nie białe bo mdło będzie.
I kupuj u pewnych sprzedawców, bo z tą bywają pomyłki.
magnolia 08:44, 10 paź 2013

popcarol napisał(a)
Wow, poczytalam o jezowkach W ogole nie wiedzialam ze sa pachnace! moje nie pachna, chyba

pozdrawiam, milego dnia!!

sporo odmianowych pachnie- słodko, ładnie
Pszczelarnia 08:48, 10 paź 2013

Agnieszka, Magnolia nieustannie podziwiam Was za te rozprawianie o odmianach. To są już wyżyny ogrodnictwa. Ja się na to jeszcze nie wzniosłam.
Podobnież ucinanie przekwitłych kwiatostanów u traw typu seslerie - wyższa sztuka.
magnolia 09:14, 10 paź 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Agnieszka, Magnolia nieustannie podziwiam Was za te rozprawianie o odmianach. To są już wyżyny ogrodnictwa. Ja się na to jeszcze nie wzniosłam.
Podobnież ucinanie przekwitłych kwiatostanów u traw typu seslerie - wyższa sztuka.

To tylko niecierpliwość Ewo i dość mały areał- jak mam rabatę sesleriową przy wejściu to nie mogę na nią nie patrzeć codziennie. Tak mam z seslerią careuleą, z s. heuflerianą lepiej, bo jest w miejscu mniej eksponowanym. Ciekawe jak się dogadam z z s. jesienną.Narazie bardzo mnie cieszy, ładnie rośnie
Seslerii nie ścinam kwiatów, 'ogławiam ' ją na 4 cm

magnolia 09:17, 10 paź 2013

a jeżówkowe obserwacje są koniecznością. Toczę nieustanna dyskuje z M. o wyższości jednych odmian nad drugimi. To poza trawami chyba ulubiony kwiat nas obojga, tylko nie pokrywają nam się upodobania kolorystyczne.
agniecha973 09:17, 10 paź 2013

Pszczółko, jakie wyżyny! Rozbawiłaś mnie. Magnolia pewnie na wyżynach, ale ja ... od dołu spoglądam na te wyżyny

A ja nie dostałam takich ładnych odmian krokusów i zaryzykowałam mix w Aldiku. Będzie kolorowa łączka w runinace. Pewnie, że wolałabym jednokolorową jak patrzę na wiele inspiracji, ale były tak tanie, że zaryzykowałam. W przypadku krokusów może nie będzie tak źle. Zobaczymy. W ub. roku na takim mixie narcyzów botanicznych bardzo dobrze wyszłam.

agniecha973 09:19, 10 paź 2013

A co z tym wycinaniem kwiatostanów w sesleriach jest nie tak? Nie da się łątwo ściąć czy jak? W jesiennej sterczą wysoko nad kępą.
magnolia 09:30, 10 paź 2013

tu tez nad kępą, ale niezbyt wysoko. Ja wolą ściąć całą, po kilka dniach mam świeży jeżyk, i długo jest zwarta i 'uczesana'. Dla mnie akurat to ważne bo mam całą rabatę tylko z seslerią + bukszpany.
agniecha973 09:31, 10 paź 2013

A to mam jeszcze jedno pytanie do Magnolii o wycinaniu kwiatostanów. Jak to robisz w przypadku kostrzewy owczej. W tym roku kwitłą jak szalona. Wycinałam kwiaty chwytając całą kępę i oczywiście uciełam też 1/3 całej kępy. Za tydzień-dwa znów było pełno kwiatów. Znów obcięłam i już nie kwitła, ale teraz mam w wielu kępach zółte resztki "słomy" po kwiatostanach. Co z tym zrobic? Wyczesac?