Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

magnolia 09:33, 10 paź 2013

tu jest jeszcze ładna

magnolia 09:39, 10 paź 2013

agniecha973 napisał(a)
A to mam jeszcze jedno pytanie do Magnolii o wycinaniu kwiatostanów. Jak to robisz w przypadku kostrzewy owczej. W tym roku kwitłą jak szalona. Wycinałam kwiaty chwytając całą kępę i oczywiście uciełam też 1/3 całej kępy. Za tydzień-dwa znów było pełno kwiatów. Znów obcięłam i już nie kwitła, ale teraz mam w wielu kępach zółte resztki "słomy" po kwiatostanach. Co z tym zrobic? Wyczesac?

Jak jest młoda kępka to wycinam, potem nie widziałam tej słomy, szybko zarastała.
A jak starsza i jest dużo kwiatów, to często tnę całą, golę na jeża, nisko.

Dla traw bywam surowa

magnolia 09:42, 10 paź 2013

agniecha973 napisał(a)
A to mam jeszcze jedno pytanie do Magnolii o wycinaniu kwiatostanów. Jak to robisz w przypadku kostrzewy owczej. W tym roku kwitłą jak szalona. Wycinałam kwiaty chwytając całą kępę i oczywiście uciełam też 1/3 całej kępy. Za tydzień-dwa znów było pełno kwiatów. Znów obcięłam i już nie kwitła, ale teraz mam w wielu kępach zółte resztki "słomy" po kwiatostanach. Co z tym zrobic? Wyczesac?

ja w ogóle wciąz coś wyskubuję przechodząc. Muszę się skupić nad czynnościami przy owcach, bo juz nie pamiętam czy wyrywam te suche. Ale nie jestem dla nich delikatna i nie dziubię po źdżble
Magda70 09:54, 10 paź 2013

magnolia napisał(a)

To tylko niecierpliwość Ewo i dość mały areał- jak mam rabatę sesleriową przy wejściu to nie mogę na nią nie patrzeć codziennie. Tak mam z seslerią careuleą, z s. heuflerianą lepiej, bo jest w miejscu mniej eksponowanym. Ciekawe jak się dogadam z z s. jesienną.Narazie bardzo mnie cieszy, ładnie rośnie
Seslerii nie ścinam kwiatów, 'ogławiam ' ją na 4 cm

A ona jest zimnozielona? Ta sesleria? Która byś Magnolio poleciła odmianę?
Myślę nad nią jakiś czas...
Magda70 09:58, 10 paź 2013

magnolia napisał(a)
tu jest jeszcze ładna

Ależ Ty nam dawkujesz zdjęcia swojego ogrodu...
AgnieszkaW 09:59, 10 paź 2013

Dawno u ciebie Aga nie byłam i aż mi głupio, bo Ty do mnie systematycznie zaglądasz. W ogrodzie masz ślicznie, ładne kompozycje.
Jak widzę następuje tu fachowa wymiana wiedzy o jeżówkach i sesleriach. Będę wpadać częściej, bo temat też mi bliski.

Skoro Do ciebie zagląda Magnolia, to zapytam o moją seslerię nitidę - czy po kwitnieniu wiosennym mam ją ściąć?
Serdeczne pozdrowienia zostawiam
magnolia 10:00, 10 paź 2013

Magda70 napisał(a)

A ona jest zimnozielona? Ta sesleria? Która byś Magnolio poleciła odmianę?
Myślę nad nią jakiś czas...

Tak, zimozielona. Lubie wszystkie które mam. Różnią się wzrostem i kolorem. Którą- zależy do czego, z czym?
agniecha973 10:01, 10 paź 2013

magnolia napisał(a)
tu jest jeszcze ładna

Już kiedyś było zdj. tej rabaty, ale inne ujęcie i na innym etapie rozwoju trawek chyba. Bardzo ładne to jest.
Jak to jest - wielu traw nie zdecydowałabym się kupić oceniając po zdjęciach w internecie, a znowu niektóre tak śliczne na zdj. mnie rozczarowały (kłosówka). Sesleria w ogóle nie przyciągała mojej uwagi, a ta, któą mi podarowałaś i jesienna przy Bernsteinach śliczne są. Tu na Twoim zdjęciu kolejny dowód na to, że to niedoceniana trawa. Carex Montana też jest super, delikatna, zwiewna, szybko startuje. U mnie the Beatles się nie sprawdza, pokłada mi się i mam taką nieporządną rozlazłą kępę, a w necie kusząca jest. Muszę na wiosne posadzić szeroko w innym miejscu i jeszcze dać jej szansę.
noemi 10:03, 10 paź 2013

Lubię TU do Was wpadać .... miałam tą trawkę ( seslerię) i oddałam w dobre ręce a z bukszpanami wygląda ślicznie
AgnieszkaW 10:04, 10 paź 2013

Aga, a masz fotkę Carex Montana? Czy ona wysoka, bo potrzebuje na suche miejsce.