Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

magnolia 10:05, 10 paź 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Dawno u ciebie Aga nie byłam i aż mi głupio, bo Ty do mnie systematycznie zaglądasz. W ogrodzie masz ślicznie, ładne kompozycje.
Jak widzę następuje tu fachowa wymiana wiedzy o jeżówkach i sesleriach. Będę wpadać częściej, bo temat też mi bliski.

Skoro Do ciebie zagląda Magnolia, to zapytam o moją seslerię nitidę - czy po kwitnieniu wiosennym mam ją ściąć?
Serdeczne pozdrowienia zostawiam

Tej nie mam, ale na 'nos' to ciełabym jak mi się podoba, tzn kiedy przestaje mi sie podobać.
Z nią chyba jak z heuflerianą- ja ścinam swoją po zimie, kiedy już widzę że kluja się małe źdźbła ( dość wcześnie, zwykle marzec). Wtedy cięciem pozbywam się zeszłorocznych liści a za to szybciutko widać to co najlepsze- młode jeżyki nowych listków i kwiatki. Potem już jej nie ruszam aż do jesieni, kiedy wykopują kępy które się rozkładają i dzielę
magnolia 10:07, 10 paź 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Aga, a masz fotkę Carex Montana? Czy ona wysoka, bo potrzebuje na suche miejsce.

wg mnie jednak nie za suche. Ja mam sucho, piaszcyście, Aga wilgotno, Agi montany sa katalogowe, moje ujdą w tłoku.
magnolia 10:09, 10 paź 2013

noemi napisał(a)
Lubię TU do Was wpadać .... miałam tą trawkę ( seslerię) i oddałam w dobre ręce a z bukszpanami wygląda ślicznie

U Kranii tez nie wyglądała ładnie, wiecznie przerastała czymś. U mnie się sprawdza chyba dlatego że rośnie taka wydzielona i w kepach wyraźnie oddzielnych
AgnieszkaW 10:10, 10 paź 2013

Dziękuję Magnolio. Bardzo cenię sobie Twoją fachowość, szkoda, że nie masz jeszcze swojego wątku. Z drugiej strony trochę to rozumiem, bo byłabyś 'zasypywana' pytaniami- jak Danusia.
W wolnej chwili zapraszam do siebie. Pozdrawiam, a Adze dziękuję za możliwość konwersacji z Tobą na jej wątku
magnolia 10:10, 10 paź 2013

agniecha973 napisał(a)

Już kiedyś było zdj. tej rabaty, ale inne ujęcie i na innym etapie rozwoju trawek chyba. Bardzo ładne to jest.
Jak to jest - wielu traw nie zdecydowałabym się kupić oceniając po zdjęciach w internecie, a znowu niektóre tak śliczne na zdj. mnie rozczarowały (kłosówka). Sesleria w ogóle nie przyciągała mojej uwagi, a ta, któą mi podarowałaś i jesienna przy Bernsteinach śliczne są. Tu na Twoim zdjęciu kolejny dowód na to, że to niedoceniana trawa. Carex Montana też jest super, delikatna, zwiewna, szybko startuje. U mnie the Beatles się nie sprawdza, pokłada mi się i mam taką nieporządną rozlazłą kępę, a w necie kusząca jest. Muszę na wiosne posadzić szeroko w innym miejscu i jeszcze dać jej szansę.

Nie zawsze wiem od czego to zależy. U mojej siostry Beatlesy wygladają tak że mam ślinotok na ich widok, cudne czupryny.
magnolia 10:11, 10 paź 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Dziękuję Magnolio. Bardzo cenię sobie Twoją fachowość, szkoda, że nie masz jeszcze swojego wątku. Z drugiej strony trochę to rozumiem, bo byłabyś 'zasypywana' pytaniami- jak Danusia.
W wolnej chwili zapraszam do siebie. Pozdrawiam, a Adze dziękuję za możliwość konwersacji z Tobą na jej wątku

Narazie jeszcze korzystam z uprzejmości Agi. Narazie kochana dziewczyna mnie toleruje
agniecha973 10:11, 10 paź 2013

magnolia napisał(a)

wg mnie jednak nie za suche. Ja mam sucho, piaszcyście, Aga wilgotno, Agi montany sa katalogowe, moje ujdą w tłoku.

Właśnie miałam napisać, że u mnie sucho nie ma. Nie jest wysoka ok. 30 cm. Nie mam w tej chwili dostępu do zdjęć, ale były w wątku. Zaraz odszukam i wstawię linki do stron. Zrobię za chwilę edycję postu.

Edit: Tu u Beaty ostatnio wklejałam https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=113#post_3
agniecha973 10:18, 10 paź 2013

Dziewczyny, toż to sama przyjemność gościć Magnolię. Jest o czym pogadać i fachowo a nie o pogodzie Zapraszam jak najczęściej.
Pozwolicie, że nie będę odpowiadać na każdy post, bo konwersacja potoczyłą się sama
agniecha973 10:21, 10 paź 2013

Katalogową c. Montana to ma Tomek https://www.ogrodowisko.pl/watek/1628-nasz-ogrod-kasia-i-tomek-z-radkowa?page=67
Magda70 10:45, 10 paź 2013

magnolia napisał(a)

Tak, zimozielona. Lubie wszystkie które mam. Różnią się wzrostem i kolorem. Którą- zależy do czego, z czym?

Mam kawałek rabaty przy wjeździe...jest tam słonecznie cały dzień i rosła tam trawa niedźwiedzia ale poszła aut bo nie dała rady. Więc potrzebuję tam zrobić zastępstwo czegoś co będzie ładne cały rok. Wstępnie myślałam o Hakone ale mam jej juz duzo w ogrodzie a też wiadomo, że nie jest zimnozielona.
I tak myślę o carex albo sesleria