Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

viva 20:37, 10 lut 2014

Agnieszko, mieszkamy w dwóch różnych światach U mnie dopiero śnieg zaczyna się topić a ziemia zmarznięta.
Byliny to chyba już od stycznia są w takim stanie, przecież u Was wcale nie było zimy
Róże wybrane, trawki wybrane?
butterfly 22:03, 10 lut 2014

O, to i ja musze pooglądac moje zawilce.
I seslerię - dzięki Pszczółko

Aga, zrobiłas jakieś zamówienie u Podstolca? ja musze w tym miesiącu zamówic bodziszki na rabatę frontową (auu, bedzie bolało, idzie w dziesiatki...) - musze zdążyc żeby sezonu nie zamknął

i zamówic pomidory, posiać stipę i werbenę (w razie jakby miały nie przeżyć), posiac papryke.... oj, czasu coraz mniej się robi..... mam nadzieje ze z Promanalem zdąże w tym roku - tylko termometr mi się zbił zewn i nie wiem naewt jaka temp mam.....
agniecha973 22:32, 10 lut 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Agnieszka, carex montana u Ciebie startuje? U mnie cisza. I leszczyna nie kwitnie - co mnie niepokoi troszkę.
Tak, trzcinnika i carex montana trzeba przycinać najszybciej z traw, bo wcześnie startują. I seslerię też. Naukę Ci przekazuję od Tomka z Radkowa. Ale widzę, że wiesz doskonale.

Montany oszalały! Ruszyły z kopyta, nawet nie wiedziałam, ze już. Na zdjęciu chyba nie widać aż tak dobrze, bo za bardzo rozświetlone jest.
Leszczyna u mnie taka pół na pół.
Ewa, ale seslerii nie obcięłam, bo łądnie wygląda, tylko ścięłam kwiatostany. Zielone zostawiłam.
Na czuja działam.
Dasia 22:39, 10 lut 2014

Trawy już przycinasz???
U mnie jeszcze w śniegu stoją :/
Dziś nawet lekki mrozik wieczorem się znów pokazał, zmarzłam wracając do domu.
Nie czuję wiosny jeszcze...
agniecha973 22:39, 10 lut 2014

viva napisał(a)
Agnieszko, mieszkamy w dwóch różnych światach U mnie dopiero śnieg zaczyna się topić a ziemia zmarznięta.
Byliny to chyba już od stycznia są w takim stanie, przecież u Was wcale nie było zimy
Róże wybrane, trawki wybrane?

Vivo, światy różne, wiem. Ale dążę, żeby mój do Twojego upodobnić ogrodowo Wiem, wiem, o pogodę szło.
No całkiem słodko nie było. Mróz i u nas przycisnął w styczniu. Było -18 chyba najniżej, ale to jedną albo dwie nocki, a śniegu ze 3 cm może. Ale ziemia zamarznięta była do niedawna. W głębszym cieniu chyba jeszcze jest.
Stanęło na róży Stadt Rom i trzcinniku/ stipie b. Ale jeszcze trzeba dopracować. Choć dziś jak pochodziłam po ogrodzie, to się za głowę złapałam, ze następne rabaty chcę rozpoczynać. Myślę nad sobą. A tu jeszcze M naciska, żebym taras projektowała, bo od wiosy rusza!
agniecha973 22:45, 10 lut 2014

butterfly napisał(a)
O, to i ja musze pooglądac moje zawilce.
I seslerię - dzięki Pszczółko

Aga, zrobiłas jakieś zamówienie u Podstolca? ja musze w tym miesiącu zamówic bodziszki na rabatę frontową (auu, bedzie bolało, idzie w dziesiatki...) - musze zdążyc żeby sezonu nie zamknął

i zamówic pomidory, posiać stipę i werbenę (w razie jakby miały nie przeżyć), posiac papryke.... oj, czasu coraz mniej się robi..... mam nadzieje ze z Promanalem zdąże w tym roku - tylko termometr mi się zbił zewn i nie wiem naewt jaka temp mam.....

Zamówiłam, ale małe ilości - trochę serduszek, maki Bolero i jedną funkię. Ty pewnie zaszalejesz.
Dużo zadań sobie narzuciłaś. Ciekawa jestem Twojej stipy.
agniecha973 22:50, 10 lut 2014

Dasia napisał(a)
Trawy już przycinasz???
U mnie jeszcze w śniegu stoją :/
Dziś nawet lekki mrozik wieczorem się znów pokazał, zmarzłam wracając do domu.
Nie czuję wiosny jeszcze...

Ale tylko te, które wcześnie ruszają. Rozplenic i miskantów nie tykam. Te wczesne musiałam, bo później bym skubać musiała.
Śnieg... a co to jest? Za mało go było tej zimy, nie zdążył się znudzić. Patrzę na norweską i co chwilę zapowiadają nam na ferie opady śniegu, ale co dzień to dalej. Najpierw miały być od tej środy, ale co dzień to dalej i już dziś widzę od następnego czwartku.
U nas wiosennie bardzo jest w dzień. Dziś rano był przymrozek, ale tylko oszronił. Słońce cudne. Kolektory nagrzewają wodę, tylko trochę przepalić trzeba. W sobotę nie rozpaliliśmy w ogóle, ale w niedzielę już nie było takiego słonka i trzeba było dogrzać chałupkę.
paniprzyroda 23:17, 10 lut 2014

Jeżeli mogę nie ogrodowiskowo, poza kolektorami masz piec na drewno czy inny? To u mnie temat gorący
agniecha973 23:20, 10 lut 2014

Stary tradycyjny piec na węgiel/ drewno.
paniprzyroda 23:26, 10 lut 2014

Dzięki. Czytam o pracach w ogrodzie. U mnie w starym jeszcze śnieg, bo dużo miejsc cienistych. W nowym się roztapia i podtapia, glina to i stoi, pomimo drenaży.