Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 08:22, 11 mar 2014

magnolia napisał(a)
ale śliczne sasankowe futrzaki.
Moje tez się klują, ale narazie małe jak paznokieć.

Przyjęły się, czy masz jeszcze inne? U mnie pod jedną wielka dziura, jak pięść prawie i niestety sam czubeczek został.
agniecha973 08:23, 11 mar 2014

AgnieszkaW napisał(a)
U mnie już też sasanki powoli "wyłażą". Lubię to stadium ich rozwoju. Pozdrawiam

Tak, milusie są na tym etapie.
Pozdrówka.
Juzia 08:59, 11 mar 2014

Ale foty strzelasz!!!
Szacun
magnolia 09:02, 11 mar 2014

agniecha973 napisał(a)

Przyjęły się, czy masz jeszcze inne? U mnie pod jedną wielka dziura, jak pięść prawie i niestety sam czubeczek został.

mam tylko te Twoje.
Nie wiem czy wszystkie się przyjeły, ale część na pewno bo ruszają powoli
agniecha973 09:09, 11 mar 2014

Juzia, dzięki, ale to na razie maksimum moich możliwości... Chciałabym lepiej, duuużo lepiej.

Marta, cieszy mnie, że coś się przyjęło. Będziemy porównywać kolory i desenie.
agniecha973 10:24, 11 mar 2014

Marto Magnolio, mam pytanie. Wiem, że masz ścieżki z krawężników betonowych, a pomiędzy tym macierzankę (chyba). Powiedz mi, czy takie założenie nadaje się na ścieżkę często uczęszczaną? Czy jak macierzanka kwitnie, to jest duże ryzyko nadepnięcia na pszczołę?
magnolia 10:49, 11 mar 2014

nie, nie mam krawężników w macierznce.
Mam w trawniku i mam narazie samotne, bez wypełnienia miedzy. Wynika to właśnie z wątpliwości co będzie najlepsze między krawężniki.

Z macierzanką trzebaby troszkę wyżej posadowić te krawężniki, tak z 1-1.5 cm żeby ona nie wystawała bardzo nad beton. Z deptaniem okazjonalnym będzie jej nawet dobrze, niedeptana wypiętrza się ( przynajmniej ta odmiana która mam Pygmaeus, taka najniższa). Co do nadepnięcia przez pszczoły, nie wiem jak będzie, ale Pygmaeus nie kwitnie obficie, raczej słabo, więc raczej się nie obawiam.

Moja macierzanka Pygmaeus ( mamy z niej taki pasek, w ramach z krawężnika, tym oddzielamy opaskę przy domu od gruntu). Lażę po niej raz w tygodniu, wtedy jest ładniejsza

magnolia 10:51, 11 mar 2014

u Ciebie to byłaby ścieżka mocno użytkowana?
agniecha973 11:02, 11 mar 2014

Myślę, żeby spróbować jak to się sprawdzi na niedużym kawałku chodniczka, który i tak będziemy od nowa przekładać, bo zarósł niemiłosiernie, a pryskać nie chcę, bo pod spodem studnia. On jest niewykończony na brzegach i pewnie długo nie będzie, więc brzydko te brzegi wyglądają. Mam chęć spróbować na małym odcinku z tymi krawężnikami lub po prostu tylko w te dziurki niewykończone (już po przełożeniu i wyplewieniu) wsadzić coś zadarniającego. Nie wiem co lepsze.
To wschodnia część domu - szlak komunikacyjny dość często uczęszczany. Prowadzi od wyjścia z domu na taras.

Tu po lewej widac kawałek ścieżki

magnolia 11:08, 11 mar 2014

to całkiem fajny pomysł.
I własnie ta macierzanka byłaby dobra, ta najmniejsza, bo nie urośnie tak silnie i dość jest płaska.

Tylko ja miałam kłopot żeby kupić właśnie Pygmaeus, najczęściej byłby pod te nazwą większe odmiany.
Wiosną mogę popatrzeć w sklepie w którym dostałam tę odmianę.