Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 22:03, 24 kwi 2014

malkul napisał(a)
Widze że znów burza mózgów u Ciebie
Posiedze cichutko ponotuję

Wiesz dzięki komu ta burza, nie?
agniecha973 22:04, 24 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)
Ja sie ostatnio zakochałam w bodziszkach wspaniałych czyli w tych niebieskich dużych, przynajmniej je widac.Pozdrówka.

Ja je dopiero będę oglądać w tym sezonie. Dostałam na jesień 3 sadzonki. Pewnie też się zakocham.
agniecha973 22:11, 24 kwi 2014

1. Mam setki siewek jarzmianki w różach. Kto to przepikuje???? Na początku tylko podejrzewałąm, że to one, ale już teraz widać pierwsze malutkie listki w typie "dżezmenkowym". Trzeba planować jakąś rabatę dżezmenkową. Muszę podpatrzeć z czym to pasuje. Raczej białe i z jasnym różowym dodatkiem były.

2. Ukorzeniły mi się pęcherznice Lady in Red z nagiętych gałązek. Dziś nie wytrzymałam i jedną rozdziobałam i ma już małe korzonki, takie z 1 cm. Od razu poleciałam sprawdzić berberysy dla Malkul, ale te jeszcze nie, mają twardszą gałązkę, dłużej im zejdzie.

3. Wykopałąm 2 kępy obiedki (bo i tak muszą pójść sobie z różanki) i podzieliłam każdą na 4. Wielkie już były, ciężko było ciąć. One nie lubią jak je przesadzam, ale dałam do doniczek z kupną ziemią, to może coś z tego będzie. Trudno, raz kozie śmierć. Albo będę miała ich dużo po tym sezonie, albo żadnej. Mam jeszcze 4 kępy do podziału. Troche tego będzie jak się uda.
agniecha973 23:35, 25 kwi 2014

Żaby, słowik, ciepły wieczór... żyć nie umierać
paniprzyroda 00:26, 26 kwi 2014

Zastanawiałam się u siebie, czy to, co powschodziło mi obok jarzmianek, to ich siewki. Mogłabyś zerknąć?
Słowika posłuchałabym
agniecha973 11:05, 26 kwi 2014

Byłam, moje takie same. Będzie dżezmenkowo.
Bogdzia 11:12, 26 kwi 2014

agniecha973 napisał(a)
Żaby, słowik, ciepły wieczór... żyć nie umierać

Eve 12:04, 26 kwi 2014

Agnieszko, witaj

Przybiegłam z pomocą
Czasem po zimie dopiero po jakimś czasie pędy róż, które były przemrożone chorują. Nie martw się, u mnie też tak jest, wytnij to co chore, czarne i zwiędnięte, je wczoraj w Pokerze wycięłam całą gałąź 2 metrową, która do zeszłego tygodnia była ładna. Nic się nie martw.
Teraz polecam oprysk 2 w 1, na grzyby i robale , SUBSTRAL długo działający kompleksowa ochrona., grzybobójczy i owadobójczy. Ochrona działa powierzchniowo, wgłębnie i systemicznie. Zabezpiecza na okres 21 dni.
Polecam go bo sprawdził się w zeszłym roku, teraz najwyższy czas, żeby go zastosować, bo pogoda sprzyja rozwojowi grzybów również, mimo, że tego nie widać.

Powodzenia i uszy do góry, nic strasznego się nie dzieje. Wszystko wyciąć i opryskać
agniecha973 13:19, 26 kwi 2014

Dziękuję serdecznie Czyli to, że kwiatki pod koniec lata ciemniały i zasychały, to też nic strasznego? To dobrze. W sumie to młode krzaki, więc mogły nie dać rady tego wszystkiego "utrzymać".
Pisałam też na pw do Kasi - Robaczka. Odpisała mi tak (mam nadzieję, że się nie obrazi, że zacytuję, a w sumie komuś jeszcze może się przydać): Agnieszko, moim zdaniem nie wyglada to na chorobę grzybową. Na wiosnę jest sporo roź, ktore po etapie wzrostu nie dają rady wyżywić wszystkich nowych pędow i część z nich zasycha. Wynika to najcześciej ze słabiej rozwiniętego systemu korzeniowego, gorszej ziemii, stanowiska albo przyduszonych korzeni. Czasem wystarczy zimniejszy, mroźny podmuch wiatru, przypalenia mocnym słońcem...czynników jest mnóstwo.
Przytnij ok. 1 cm pow. Zdrowego pąka i poczekaj.
Jeśli jednak kolejne zaczną schąć to zrób oprysk jakimś fungicydem.

Dziękuję Wam dziewczyny. W sumie napisałyście to samo, więc się nie martwię. Pozdrawiam.
agniecha973 13:27, 26 kwi 2014

U nas lato! Krótkie spodenki i koszulka na ramiączkach, no i pić się chce Dobrze, że wiaterek lekki chłodzi.