Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 22:27, 04 sie 2014

Wszystko i nic Trochę pracuję, plewię, sadzę jakieś drobiazgi, zbieram plony, przerabiam, sprzątam, gotuję, piekę (rozpuszczam chłopaków ), czasem plażuję, czasem odpoczywam... Oj łatwiej chyba by było wymienić czego nie robię.
Magda70 22:33, 04 sie 2014

No to czego nie robisz?!

nie leniuchujesz....
agniecha973 22:35, 04 sie 2014

Nie prasuję, bo małe zapotrzebowanie na prasowane ciuchy latem Ale muszę dziś choć kilka koszulek machnąć eMowi, bo już do pracy wrócił.
Czasem leniuchuję, wczoraj poleniuchowałam.
ewalm 02:27, 05 sie 2014

EwaG napisał(a)
Cykorie próbowałam z nasion - choć faktycznie nieco kwaśna gleba, ale regularnie wapnuję. Ale w międzyczasie zmieniła mi się koncepcja, więc cykorię podziwiam w "naturze". Ja pamiętam cykorię (tzn. coś czarnego w tabletkach podobnego do wielkich czarnych dropsów) sprzedawana w sklepach jako namiastka kawy.
Tyle mam lat .

Hm, wypatrzyłam jedną na działkowych włościach, pod płotem przy ścieżce, parę działek dalej. Nie miałam tego w planach ale teraz, po Twoich Ewo doświadczeniach, jestem ciekawa czy by udało u mnie się wysiać.

Ja dropsów nie pamiętam , ale cykoria w kawie zbożowej to chyba nadal jest. Świat strasznie szybko się zmienia.

ewalm 02:29, 05 sie 2014

Aga, ja nie prasuję, bo chybabym zeszła nad żelazkiem przy tych temperaturach. Ale za to siedzenie po nocach znalazło wreszcie zdrowotne uzasadnienie

Leniuchuj koniecznie
agniecha973 09:39, 05 sie 2014

W sumie ten luz psychiczny na wakacjach to już wystarcza za leniuchowanie, bo nic nierobienie to trudne do wykonania jest. Ale wszystko wolniej się toczy.
Tess 09:42, 05 sie 2014

Pokaż te dwie werbeny.
agniecha973 09:50, 05 sie 2014

Proszę bardzo, tylko zdjęcia marne, bo ta rabata, na któej rosną ma kiepskie tło i czekam aż jej plecy z choiny urosną, żeby się prezentowała.

To właściwa od Dzidki

A to pachruszcz, który wcale nie zdobi, wygląda na chwast podobny do pokrzywy i na dodatek prawie nie kwitnie

Kasia-Robaczek rozmawiała podobno na ten temat z firmą L. na Gardenii, przyznali się, że to nie to...
Tu jest o tym (drugi post od dołu) http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/33-moj-ogrod/949-ogrodek-robaczka?start=1152
Tess 10:03, 05 sie 2014

Możliwe, że są różne werbeny.
Ale mnie się wydaje, że nie w kazdym przypadku, gdy liście są duże i jest ich dużo, to zawsze oznacza inną odmianę.
Choć oczywiście, mogę się mylić.
Mam werbenę z własnego siewu, nasionka od Ani Monte.
Zeszłoroczną przezimowałam w donicach, i cudnie kwitnie już niemal od początku lipca.
I wygląda właśnie tak, jak ta "właściwa".
Posiałam ponadto w tym roku z zebranych własnych nasionek.
I ta tegoroczna ma duzo wieksze liście,i prawie do samej góry.
Zaczyna kwitnąć, kwiaty są takie same jak u właściwej.
Poszukam zdjęć z zeszłego roku, bo wydaje mi się, że też była taka ulistniona, nawet się zastanawiałam, co się ludziom w tej werbenie podoba.
Jak znajdę czas, to wieczorem wrzucę zdjęcia moich , ale takich samych werbenek.
agniecha973 10:21, 05 sie 2014

Tu widać obie werbeny na rabacie - prawy górny róg - "pokrzywa", w oddali po lewej - werbena właściwa. W tej rozdzielczości słabo widać

Dołożę jeszcze kwiatki jednej i drugiej w podobnej skali