Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 11:25, 31 lip 2014

popcarol napisał(a)
U mnie te niebieskie kwiatki podrozniczki na trawniku sie pojawiaja.. ladne niby, ale tepie, bo nadepnac boso na te roslinke to mniejsza przyjemnosc Tez jestem ciekawa czy stipy magnlolii maja moze ze 2-3 lata?
pozdrawiam!

A ja ich chyba nie widziałam jeszcze na żywo, albo nie jestem tego świadoma.
magnolia 11:28, 31 lip 2014

agniecha973 napisał(a)
Marta, a te stipy to z tegorocznych samosiejek tak bujają?

Pochwal się jak tam pomidory.

Nie, to stipy zeszłoroczne- po prawej to Twoje siewki, po lewej te co się wysiały wiosną zeszłego roku.

Rzeczywiście są wypasione. Rosną w słońcu większość na małej skarpce żeby miały sucho.
Miło słyszeć że Wam się podoba.

Aga- pomidory cyknę potem. Może i coś jeszcze się uda, choć nie wiem bo słońce aż oślepia tak jest jasno i upał.

magnolia 11:34, 31 lip 2014

cykoria podróznik tez mnie zachwyca- i wygladem i nazwą. Też myślałam o tym żeby ją zaprosić do siebie. Pewnie ma korzeń palowy, stąd trudność przesadzenia jej Ewo?
agniecha973 11:34, 31 lip 2014

U nas już odpuściło, dziś fajna aura, słońce za chmurami, temperatura w końcu kulturalna. A ja zamiast do ogrodu, kuraki przerabiam Ale tylko 5 szt. więc po obiedzie powinien się znaleźć czas na ogród.

Moje siewki mówisz tak urosły... moich kilka żyje, ale urosły kilka cm, wypuściły pojedyncze źdźbła, może się nasieją i tam, gdzie znajdą sobie miejsce jednak urosną? Uparły się i pomimo podsypanego piachu nie chcą bujać.
ewalm 20:15, 31 lip 2014

agniecha973 napisał(a)

A ja ich chyba nie widziałam jeszcze na żywo, albo nie jestem tego świadoma.

Aga, niemożliwe, toż to chwast - gdzieś musiałaś widzieć.

Ewo G, a może by nasionka spróbować zebrać? Chyba, że siałaś a nie wyszło. Ona chyba woli glebę wapienną, mam nawet niejasne wrażenie, że jest rośliną wskaźnikową (ale może źle pamiętam), może u Ciebie kwaśno i jej sie nie podobało? Albo faktycznie korzeń palowy zawinił? (korzeń na kawę zbożową

Edit: nie, przepraszam, sprawdziłam: nie wskazuje na gleby bogate w wapń, tylko na bogate w azot, tak jak pokrzywy. To może za mało azotu, Ewo?

Edit II: posprawdzałam dalej i jednak ma wskazywać na gleby bogate w wapń. Hmm, sama nie wiem, ten azot mi jakoś nie pasuje, przeciez to to rośnie na ugorach.

paniprzyroda 08:22, 01 sie 2014

U mnie gleby raczej ciężkie, ale nie brakuje jej przy drogach, w rowach.

Magnolio, cudny Twój ogród, przydałby się wątek

Pozdrawiam
agniecha973 10:25, 01 sie 2014

Ewalm, muszę zwrócić większą uwagę na tą roślinę, bo naprawdę jej nie kojarzę.

Mariolu, pozdrówka.
popcorn 12:07, 01 sie 2014

U nas na miedzach rośnie, na nieużytkach; dziwne że u mnie bywa skor mam kwaśną glebę raczej.. korzeń palowy, trudno cholerstwo wydłubać z trawnika

Magnolio, moje ubiegłoroczne stipy wyglądają nadal jak tegoroczne siewki :/ wybitnie im nie pasuje; może za mało słońca i piachu..
EwaG 18:42, 01 sie 2014

Cykorie próbowałam z nasion - choć faktycznie nieco kwaśna gleba, ale regularnie wapnuję. Ale w międzyczasie zmieniła mi się koncepcja, więc cykorię podziwiam w "naturze". Ja pamiętam cykorię (tzn. coś czarnego w tabletkach podobnego do wielkich czarnych dropsów) sprzedawana w sklepach jako namiastka kawy.
Tyle mam lat .
malkul 12:35, 04 sie 2014

co porabiasz Loczku?