Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Patrycja_KG_Lu 21:05, 23 mar 2025

Hej, dopiero dziś zauważyłam, że masz już swój wątek. Grządki blisko ujęcia wody i kompostownika, wyznaczone proste linie, łatwe w utrzymaniu, pierwsze wysiewy zrobione - super! Trzymam kciuki
anuska2507 08:47, 24 mar 2025

Gosiu, u Ciebie też się dużo zadziało ścieżki bardzo porządkują ogród. Na warzywnik nie narzekaj, wyszło bardzo estetycznie. Mam nadzieję, że coś tam jednak posiejesz
A gdybyś chciała posadzić pod wiśnią seslerię, to mogę się podzielić.
Polon 09:08, 24 mar 2025

MagdaLenka napisał(a)
Melduję się i ja.
Zdjęć jest nadal stanowczo za mało. Przydałby się jeszcze plan działki, jakieś szersze kadry...

Dziękuję za odwiedziny
Co do zdjęć - z czasem się pojawią, na razie nadal oswajam się z faktem „posiadania” wątku, to dla mnie krok milowy
Polon 09:13, 24 mar 2025

LIDKA napisał(a)
Ja nie lubie kostrzew. Seslerii tez by pasowała i dobrze znosi suche miejsca u mnie.

Nie lubisz wizualnie czy z innego powodu?
A sesleria jaka? Sprawdziłam, że są różne odmiany, którą polecasz? No i miejsce jest dodatkowo przez większość dnia w cieniu, czy mimo to sesleria da radę? Podobają mi się, ładnie wokół pnia by wyglądały, tylko te lokalne warunki „lokalowe”
Polon 09:24, 24 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Hej, dopiero dziś zauważyłam, że masz już swój wątek. Grządki blisko ujęcia wody i kompostownika, wyznaczone proste linie, łatwe w utrzymaniu, pierwsze wysiewy zrobione - super! Trzymam kciuki

Hej Patrycja, tak „już” mam wątek
Muszę się przyznać, że sama taka mądra nie jestem z tym planowaniem, mam projekt zagospodarowania, który bardzo mi odpowiada i realizuję go krok po kroku. Trwa to już kilka lat, więc pewne drobne zmiany wprowadzam, bo widzę nasłonecznienie, warunki glebowe a i rośliny u sąsiadów w międzyczasie porosły zmieniając strefy słońca/cienia u nas. Poznaje też nowe rośliny, które chciałabym mieć, inne przestały mnie zachwycać, więc zmiany jakieś są.
Warzywnik - dla dziennikarskiej uczciwości zrobię inne zdjęcia (po pracy ), bo na tym faktycznie jeszcze jakoś się broni. Tak czy inaczej coraz bardziej cieszę się, że mamy ten kąt jako- tako ogarnięty
Polon 09:30, 24 mar 2025

anuska2507 napisał(a)
Gosiu, u Ciebie też się dużo zadziało ścieżki bardzo porządkują ogród. Na warzywnik nie narzekaj, wyszło bardzo estetycznie. Mam nadzieję, że coś tam jednak posiejesz
A gdybyś chciała posadzić pod wiśnią seslerię, to mogę się podzielić.

Aniu, bardzo się cieszę, że zajrzałaś do mnie . Niby przerwa krótka, ale z zimy zrobiła się wiosna i życie ogrodnicze przyspieszyło.
Warzywnik musi się teraz zutylizować , więc w kolejnych miesiącach na pewno będą pomidory, fasolka i cukinia. Ogórki ostatnio lepiej mi wyszły posadzone w półcieniu przy ogrodzeniu, więc pewnie to powtórzę.
Sesleria - jaką masz? W sumie wszystkie, które widziałam bardzo ładne, chyba głównie wysokością się różnią.
anuska2507 09:59, 24 mar 2025

Ja mam tą limonkową, czyli jesienną.
Patrycja_KG_Lu 12:02, 24 mar 2025

Seslerie różnią się też terminem i kolorem kwitnienia.
Gruszka_na_w... 13:50, 24 mar 2025

Zaglądam i ja.
Zacznę od tulipanów; po przekwitnięciu wsyp do doniczek garstkę azofoski, podlewaj systematycznie, ale nie obficie do czasu aż liście zaschną. Wykop wtedy cebulki i wrzuć je do ażurowych skrzynek do przesuszenia (przewiewne miejsce w półcieniu). Jesienią będą zdatne do ponownego sadzenia.

Kostrzewy bardzo szybko się starzeją. U mnie w dobrej formie były 2-3 sezony, a potem trzeba było je dzielić. Dobrze rosną na bardzo nasłonecznionych stanowiskach. Nie wiem, czy korona wiśni za bardzo ich nie ocieni. Może faktycznie posłuchać Lidki i wybrać którąś z seslerii.

Duże prace to i duży bałagan. Na szczęście to etap przejściowy, który zakończy się pewnie wcześniej niż myślisz. Dobrze, że warzywa można już wysiewać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 19:37, 24 mar 2025

Polon napisał(a)

Nie lubisz wizualnie czy z innego powodu?
A sesleria jaka? Sprawdziłam, że są różne odmiany, którą polecasz? No i miejsce jest dodatkowo przez większość dnia w cieniu, czy mimo to sesleria da radę? Podobają mi się, ładnie wokół pnia by wyglądały, tylko te lokalne warunki „lokalowe”

Sesleria jesienna

W cieniu dobrze da rade tylko będzie bardziej zielona niż limonkowa.

Kostrzew nie lubie bo sie szybko i brzydko starzeją.