Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Magara 22:23, 16 maj 2026

mrokasia napisał(a)

Taaak, miałam Ice Dance na rabatce z bonsajem. Wywaliłam i wsadziłam Raureify i dzwonki poszarskiego. Bardzo dobra zmiana .

Aaa, czyli dobrze kojarzyłam
Raureify mam, lubimy się, ale one wielkie rosną... o czymś mniejszym myślałam ale pomysłu brak

W temacie kuklików. Mam kilka, różnych, w różnych miejscach. Moim zdaniem one mają różne fochy - albo im miejscówka przypasuje i rosną jak wściekłe albo pokazują środkowy palec.
Gosialuk 09:05, 17 maj 2026

Co do kuklików to się z Magarą zgadzam. Rosną tam gdzie im pasuje, choć na pewno nie lubią za sucho.
Kasia piękne zmiany, choć i wcześniej wcale brzydko nie było.
U nas dzisiaj na razie nie pada, ale taka mżawka w powietrzu. Też chyba będą fotki z deszczem.
Basieksp 09:19, 17 maj 2026

Fajna zmiana, piszesz, że mała ale jak cieszy U nas też po deszczu, fajnie wszystko od razu odbyło i się zazieleniło
TAR 09:56, 17 maj 2026

Kasia szalejesz ze zmianami. Cos na mnie przeszlo bo wczoraj tez tetrisowalam. Jeszcze nie skonczylam ale idzie do przodu
Iwonka 10:05, 17 maj 2026

Też mam kuklikowe obserwacje po tych kilku sezonach posiadania.
Najlepiej rosną w rozluźnionej nie zbitej ziemi.
Bardziej w słońcu niż cieniu.
Znoszą suszę, ale nie za długo no i u mnie mają trochę gliny trzymającej wodę.
Nie lubią pokwitnieniowego zacienienia. To chyba najbardziej.
Za sucho za ciemno, np pod rozplenicami.
Te które solo są cały sezon są najładniejsze.

mrokasia 12:09, 17 maj 2026

Iwonka napisał(a)
Aż porównanie zrobiłam, no super wyszło!!!
Wymieniałaś ziemię?

Dzięki kochana . Jestem bardzo zadowolona z tej zmiany.
Ziemi nie wymieniłam, dosypałam po prostu dobrej z worka. Ale akurat tu jest dość dobra ziemia. Nawet chyba za dobra dla rozchodników i seslerii .

mrokasia 12:19, 17 maj 2026

Ajka, Judith, Magara, Gosialuk, Iwonka, no niestety, kapryśne te kukliki.

Gosia, Ania, Basia, zmieniam póki mam siłę . Głównie stare nasadzenia, które przestały pasować, brzydko się zestarzały albo wymagają zbyt dużo pracy.
mrokasia 12:29, 17 maj 2026

Dziewczyny, zamierzam się pozbyć wielkiej budlei a tym samym zwolni mi się spore, słoneczne miejsce na basenowej. No i dumam co by tu posadzić. Bardzo mi się podoba kielichowiec Venus ale obawiam się czy nie będzie przemarzał. Druga myśl to oczar, ale wykluczam żółte i pomarańczowe. Która odmiana jest najbardziej bordowa? Albo może jeszcze coś innego?
Fotka obrazująca miejsce, budleja to ta kępa suchelców w środkowej części zdjęcia.
Iwonka 13:06, 17 maj 2026

Kasia mam oczar Diane, jest czerwony, ładnie się przebarwia jesienią.
Minus, kwitnie luty marzec, szybko zrzuca liście, no wiec w sezonie zielony krzew.
Ale ma ładne okrągłe liście
mrokasia 13:26, 17 maj 2026

Tak popatrzyłam, że tam pasowałoby też coś na pniu albo jakieś małe, dość wąskie drzewko. Chciałabym coś czego jeszcze nie mam .