Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

mrokasia 09:00, 10 maj 2025

Rojodziejowa napisał(a)
O, już działasz! Działasz ekspresowo
Podziwiam, bo przy takiej mozolnej pracy to już kawał roboty za Tobą!

To miejsce wkurzało mnie już od długiego czasu. EM nie oprotestował pomysłu więc na co było czekać .
Judith 09:04, 10 maj 2025

Kasya napisał(a)
O wlasnie moze zolta hakone jeszcze w nogach ?
Ale dzisisj to chyba nie dzialasz ?
Pada

Oj Kasya! . U mnie nigdy nie jest „pada „. Zawsze jest „pada ”.
No i zresztą już nie pada, szału nie było, pod thujami suchuteńko. A jak u Ciebie, Mrokasia?
Fajnie podziałałaś. Co robisz z wykopaliskami? Z tym to zawsze kłopot…
mrokasia 09:15, 10 maj 2025

Iwonka napisał(a)
Ja też nie wybrałam wszystkich kamyczków, dużo zostało, ale przy glinie to fajne rozluźnienie.
Jaką tam masz ziemię?
Sąsiadowe tuje wrosły w ogrodzenie? Ciachałaś je?

Pomysł z wykrzyknikami cisowymi super.
Tawuły lubię, nie do zdarcia, a robią plamę koloru i są długowieczne.
Z jeżówek odmianowych mam 5 sezon: Delicious nougat, Delicious candy. Virgin i Green jewel też ale w mniejszej już ilości. Reszta poległa.

Wybieram tego żwiru tyle by swobodnie kopać i by rośliny miały jak rosnąć. Trochę kamieni im nie zaszkodzi. Ziemia jak wszędzie u mnie - piaszczysta. Na głębokości ok. 50 cm trafia się żółciutki piasek. Ale myślę, że te 50 cm wystarczy. Przekopię z obornikiem i drobną korą, dorzucę dobrej ziemi z worka i powinno być ok. Z

Żywopłot jest z ligustru. Wyłysiał bo zarastał go winobluszcz, który tępiliśmy z sąsiadem przez dwa sezony. Na razie dziad nie wyłazi. Może opryskam im ten żywopłot florowitem by się wzmocnił.

Cały czas myślę jakie cisy tu wsadzić. Czy typowe wykrzykniki (Wojtek, Robusta, Fastigiata) czy jednak Hilli. Boję się, że Hilli będą za duże i za kilka lat będę miała problem z utrzymaniem ich w ryzach.
mrokasia 09:20, 10 maj 2025

Kasya napisał(a)
O wlasnie moze zolta hakone jeszcze w nogach ?
Ale dzisisj to chyba nie dzialasz ?
Pada

Jeśli hakone to zielona. Tawuły to Goldflame, one są dość zmienne kolorystycznie w ciągu sezonu, nie chcę tam pstrokacizny.
Myślałam by dołożyć tam białych zawilców jesiennych.

Dziś faktycznie przerwa w robocie, padało w nocy, nie da się przesiewać mokrej ziemi.
Ale na deszcz to ja się akurat nie obrażam.
Kasya 09:23, 10 maj 2025

Myslalam o zoltej hakone bo te tawuly zolte, wkasnie zeby zgrać kolorem tylko inna forma
A zawilcow krzaki nie stłamszą ?
mrokasia 09:32, 10 maj 2025

Judith napisał(a)

Oj Kasya! . U mnie nigdy nie jest „pada „. Zawsze jest „pada ”.
No i zresztą już nie pada, szału nie było, pod thujami suchuteńko. A jak u Ciebie, Mrokasia?
Fajnie podziałałaś. Co robisz z wykopaliskami? Z tym to zawsze kłopot…

Judith, w punkt! Pada
Padało w nocy, całkiem, całkiem. Pod tujami nie patrzyłam ale pewnie sucho.

Wykopaliska dziś wyjechały na pszok. Mój EM mnie chyba kocha .
mrokasia 09:36, 10 maj 2025

Kasya napisał(a)
Myslalam o zoltej hakone bo te tawuly zolte, wkasnie zeby zgrać kolorem tylko inna forma
A zawilcow krzaki nie stłamszą ?

Jak nie upcham za gęsto to raczej nie stłamszą.

Łucja mi zasugerowała cisy Dawid, żeby odcinały się od ciemnej zieleni żywopłotu. I to chyba dobry trop.

Poza tym chyba pomaluję ten murek na grafitowo .
Judith 09:38, 10 maj 2025

mrokasia napisał(a)

Poza tym chyba pomaluję ten murek na grafitowo .

Świetna myśl! Zniknie .
mrokasia 09:50, 10 maj 2025

He he he, powiedziałam EMowi, że mam pomysł i nie zdążyłam nawet rozwinąć myśli a on na to, że boi się tych moich pomysłów .
Ale przyznał mi rację z tym grafitem.

U mnie znów pada, chyba przelotnie ale jednak więc nici z jakiejkolwiek pracy w ogrodzie. Jadę zatem po farbę i może po cisy .
mrokasia 10:10, 10 maj 2025

Dla Gosi Polon moja skrzyneczka do przesiewania: