Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Kasya 09:15, 08 maj 2025

mrokasia napisał(a)

Coś niskiego w nogach cisów faktycznie mogłoby by być. Ta tojeść nie jest za bardzo ekspansywna?

Ja nie narzekam
Sadzilam ją w donicach, mam w gruncie
Jak cos to wyrwac mozna lub kosiarką przejechać
Jak cos to zapraszam po sadzonki
Judith 10:14, 08 maj 2025

Zdecydowanie najlepszym pomysłem są tawuły wykrzykniki. Bo wykrzykniki będą od razu, a cisowe kule za kilka lat.
Choć ja osobiście poszłabym w tawuły cięte w prostopadłościan
mrokasia 10:21, 08 maj 2025

Kasya napisał(a)

Ja nie narzekam
Sadzilam ją w donicach, mam w gruncie
Jak cos to wyrwac mozna lub kosiarką przejechać
Jak cos to zapraszam po sadzonki

Będę pamiętać .
mrokasia 10:23, 08 maj 2025

Judith napisał(a)
Zdecydowanie najlepszym pomysłem są tawuły wykrzykniki. Bo wykrzykniki będą od razu, a cisowe kule za kilka lat.
Choć ja osobiście poszłabym w tawuły cięte w prostopadłościan

Cisowe wykrzykniki mają jeszcze jedną zaletę - nie trzeba ich ciąć . A w każdym razie nie za często.
Tawuły w prostopadłościan to zdecydowanie nie moja bajka .
TAR 10:44, 08 maj 2025

Tojesc rozeslaną bardzo lubie ale na rabacie juz nie posadze. Za bardzo ekspansywna i ciezko sie jej pozbyc a w nadmiarze dusi. Kropla wody pod rosliny sie nie dostanie.
W doniczkach jak najbardziej jest ok.
Judith 12:42, 08 maj 2025

mrokasia napisał(a)

Tawuły w prostopadłościan to zdecydowanie nie moja bajka .

No wiem wiem . Dlatego nie proponuje .
mrokasia 21:44, 08 maj 2025

TAR napisał(a)
Tojesc rozeslaną bardzo lubie ale na rabacie juz nie posadze. Za bardzo ekspansywna i ciezko sie jej pozbyc a w nadmiarze dusi. Kropla wody pod rosliny sie nie dostanie.
W doniczkach jak najbardziej jest ok.

No właśnie trochę się obawiam tej ekspansywności. Szarpię już barwinka i bluszcz, chyba mi wystarczy.
mrokasia 21:44, 08 maj 2025

Judith napisał(a)

No wiem wiem . Dlatego nie proponuje .

mrokasia 21:56, 08 maj 2025

Dziś po południu pogrzebałam trochę pod tym murkiem i chyba podejmę próbę zrobienia normalnej rabaty tzn. bez podwyższenia. Trochę trzeba będzie pobawić się w kopciuszka ale wydaje mi się, że i cisy i tawuły poradzą sobie w ziemi ze żwirem. Zobaczymy. Jak okaże się, że to niewykonalne to zawsze będę mogła wrócić do pierwotnego pomysłu.

Przy okazji przycięłam i to drastycznie te tawuły po lewej stronie. Nie cięłam ich w zeszłym roku i porosły w rozcapierzone, rzadkie krzaczory. Teraz wyglądają koszmarnie ale szybko odbiją.

No a jak już zaczęłam machać nożycami to przycięłam też cztery tawuły szare, żywopłot wokół basenu i trzy cisy stożki. I ręce mi odpadły. Dlatego sprzątanie będzie jutro .

Magara 22:34, 08 maj 2025

mrokasia napisał(a)

Wycinam to co jest suche .

A jak jest suche w kawałku liścia???
Tak serio zastanawiam się ile zielonego trzeba czosnkom zostawić, nie mogę nigdzie info na ten temat znaleźć, a liście wkurzają, chyba nawet bardziej niż te tulipanowe
Za Twój "mordor" trzymam kciuki Przyjęłam do wiadomości, że powtórzenia donicy nie będzie