Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Lek na całe zło czyli mój ogród

Lek na całe zło czyli mój ogród

barbara_kraj... 00:19, 13 lut 2013

Aldono, fajnie, że napisalaś o krótkiej żywotności nasion. To ważna informacja. Z samosiewu mam cuchnącego, ale ma dopiero roczek i tylko jeden pączek. Poprzedni padł po kwitnieniu.
Cieszę się, że masz niewielkie straty wśród brzóz. A mówiłam, że natura twarda jest?
aldonaz 00:20, 13 lut 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Ostrzegam: mielenie skorupek jajek tępi maszynkę i noże w maszynce. Można by spróbować tłuc moździerzem ewentualnie.

Nie myślałam o maszynce
monteverde 00:25, 13 lut 2013

Aldonko można dać wokół rośliny odrobinę wapna i wymieszać go razem z kompostem, a czasie wegetacji jak tylko ustaną mrozy zaczną powstawać łodygi i pąki kwiatowe warto zasilać je Florovitem zarówno doglebowo jak i dolistnie. Aldonka mam korsykański, a w tamtym roku kwiatki jego zamiast całe seledynowe były takie

obok rośnie ten, to może pszczoły zapyliły?
aldonaz 00:39, 13 lut 2013

Bogdzia napisał(a)
Ja też pozdrawiam. Miałam kiedys ciemiernika tego białego, na początku rozsiewał się jak szalony , nawet w kostce rósł ale jak sie postarzał to już tak sie nie rozsiewał albo nasiona nie miały już tej siły kiełkowania wiec trzeba sobie zostawiac trochę tych siewek bo on jednak sie starzeje.

Ja je wszędzie rozsadzam, żeby mieć kwiaty jak najwcześniej. A pomyśleć, że kilka lat temu w ogóle ich nie znałam. Pozdrawiam Bożenko
monteverde 00:41, 13 lut 2013

Ciemierniki szybko trzeba sadzić z siewek na miejsca docelowe, bo nie lubią przesadzania, maja bardzo długi korzeń
monteverde 00:42, 13 lut 2013

aldonaz napisał(a)

Ostrzegam: mielenie skorupek jajek tępi maszynkę i noże w maszynce. Można by spróbować tłuc moździerzem ewentualnie.

Nie myślałam o maszynce

jak skorupki wyschną to ja gniotę je ręką w woreczku, a potem biorę tłuczek i tłuczkiem je traktuję na drobniutko
aldonaz 00:48, 13 lut 2013

monteverde napisał(a)
Aldonko można dać wokół rośliny odrobinę wapna i wymieszać go razem z kompostem, a czasie wegetacji jak tylko ustaną mrozy zaczną powstawać łodygi i pąki kwiatowe warto zasilać je Florovitem zarówno doglebowo jak i dolistnie. Aldonka mam korsykański, a w tamtym roku kwiatki jego zamiast całe seledynowe były takie

obok rośnie ten, to może pszczoły zapyliły?

Aniu dzięki za informacje, śliczne te kwiatki, ale nie wyglądają na korsykańskiego

aldonaz 01:01, 13 lut 2013

asc napisał(a)

Ja też pozdrawiam. Miałam kiedys ciemiernika tego białego, na początku rozsiewał się jak szalony , nawet w kostce rósł ale jak sie postarzał to już tak sie nie rozsiewał albo nasiona nie miały już tej siły kiełkowania wiec trzeba sobie zostawiac trochę tych siewek bo on jednak sie starzeje.

Bo ciemiernik to ...facet.......

A dzisiaj w programie Rok w ogrodzie dowiedziałam się, że ten z białymi kwiatami nazywa się po łacinie niger...bo ma czarny korzeń...korzenie oczywiście
aldonaz 01:05, 13 lut 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Aldono, fajnie, że napisalaś o krótkiej żywotności nasion. To ważna informacja. Z samosiewu mam cuchnącego, ale ma dopiero roczek i tylko jeden pączek. Poprzedni padł po kwitnieniu.
Cieszę się, że masz niewielkie straty wśród brzóz. A mówiłam, że natura twarda jest?

Masz rację co do natury. Ja także mieszkając tu na wsi staję się coraz bardziej twarda...
monteverde 01:08, 13 lut 2013

Tak biały ciemiernik to niger