Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Gardenarium 15:34, 04 wrz 2011

O To rzadkość żeby zakwitł ponownie. Mnie się nie udało, przesuszałam, na dwór wystawiałam itd. ale nic.

Instagram Ogrodowiska
Sebek 15:38, 04 wrz 2011

Cymbidia potrzebują niższej temperatury zimą i dużą wilgotność powietrza do kwitnięcia - jak nie mają tych warunków to liście przeobrażają się w harmonijkę i roślina ginie.
myszorek 16:15, 04 wrz 2011

Nie Sebku, to nie cymbidia harmonikują tylko oncidia, miltonia(wogóle jej nie rozumiem) i mieszańce międzyrodzajowe-cambrie, z tego co mi przychodzi do głowy. Cymbidium trzeba w maju, po ustąpieniu przymrozków wykopać za drzwi do półcienia/cienia, najlepiej zadołować w gruncie. Jak się zrobi już całkiem ciepło, to podlewać obficie jak inne doniczkowe i w sierpniu, wrześniu wydają wówczas kwiaty. Ja swoje zaniedbywałam nadto i trochę niedolewałam jak puściło pędy-więc pewnie nie będzie w tym roku zbytnio urodziwe, ale zielone. Teraz moje falki dostały nakaz eksmisji na dwór, bo im za dobrze było i przestały kwitnąc i po tygodniu dworowania widzę, że niektóre się ruszyły łaskawie
gohna 16:18, 04 wrz 2011

i ja przyłączam się do życzeń. Spełnienia marzeń i wielu lat w szczęściu i zdrowiu, bądźcie sobie na zawsze przyjaciółmi (nie tylko rzecz jasna

pozdrawiam,
Gohna
Gardenarium 18:15, 04 wrz 2011

Dziękuję Gohna

Myszor, ja właśnie tak robiłam, ale nic nie wyszło.

Instagram Ogrodowiska
Sebek 18:21, 04 wrz 2011

myszorek napisał(a)
Nie Sebku, to nie cymbidia harmonikują tylko oncidia, miltonia(wogóle jej nie rozumiem) i mieszańce międzyrodzajowe-cambrie, z tego co mi przychodzi do głowy. Cymbidium trzeba w maju, po ustąpieniu przymrozków wykopać za drzwi do półcienia/cienia, najlepiej zadołować w gruncie. Jak się zrobi już całkiem ciepło, to podlewać obficie jak inne doniczkowe i w sierpniu, wrześniu wydają wówczas kwiaty. Ja swoje zaniedbywałam nadto i trochę niedolewałam jak puściło pędy-więc pewnie nie będzie w tym roku zbytnio urodziwe, ale zielone. Teraz moje falki dostały nakaz eksmisji na dwór, bo im za dobrze było i przestały kwitnąc i po tygodniu dworowania widzę, że niektóre się ruszyły łaskawie

Kurcze - to chyba są okazy z serii Beara Gryllsa

Ale je szkolisz

Ja czytałem całkiem co innego i że cymbidium właśnie zamienia się w harmonijkę, ale tyle się naczytałem o wszystkich, że mogło mi się pomieszać. Wiem, że muszą mieć dużą wilgotność i może u Ciebie ją mają. Dołowanie cymbidium? Na prawdę pierwsze słyszę, ale skoro działa to może warto spróbować, choć to są chyba najdroższe storczyki.
Oncidium u mnie teraz drugi raz zakwitło - ma się dobrze
Innych nie miałem - i na razie nie kupuję. Wymyśliłem sobie, że chcę na prezenty dostawać donice, nie rośliny
Agnieszka 19:08, 04 wrz 2011

Danusiu, piękna rocznica! Wielu następnych lat razem w miłości i wzajemnej życzliwości! Buziaki od nas także!!!
myszorek 19:49, 04 wrz 2011

Sebek napisał(a)

Kurcze - to chyba są okazy z serii Beara Gryllsa

Ale je szkolisz

Ja czytałem całkiem co innego i że cymbidium właśnie zamienia się w harmonijkę, ale tyle się naczytałem o wszystkich, że mogło mi się pomieszać. Wiem, że muszą mieć dużą wilgotność i może u Ciebie ją mają. Dołowanie cymbidium? Na prawdę pierwsze słyszę, ale skoro działa to może warto spróbować, choć to są chyba najdroższe storczyki.
Oncidium u mnie teraz drugi raz zakwitło - ma się dobrze
Innych nie miałem - i na razie nie kupuję. Wymyśliłem sobie, że chcę na prezenty dostawać donice, nie rośliny

Ja miałam kiedyś sąsiadkę, przesympatyczną Panią Starszą, która ładnych parę lat mieszkała w ciepłej cześci Australii. Mówiła, że cymbidia to normalnie w gruncie u niej rosły. Wyobrażacie sobie taki szpaler z nich?
Danuś, no to ja już nie wiem, chyba wszystko ma u Ciebie jak w niebie.
Sebek, ja mam miniaturkę odmianową dendrobium, którego nie mogę zmusić do ponownego kwitnienia.Nie to nie, będzie stał gad do października na zewnątrzBędę twardsza od niego
barbara_kraj... 00:50, 05 wrz 2011

Danusiu i Witku!
Spóźnione, ale najserdeczniejsze gratulacje z racji 28 rocznicy ślubu z życzeniami dalszych słodkich lat razem

Pszczelarnia 09:22, 05 wrz 2011

O a ja się spóźniłam. Ale wrzesień trwa.... . Danusiu i Witku, zdrowia Wam życzę i radości ze wspólnego RAZEM.
I my też jesteśmy wrześniowi .... .