Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

BEATA_S 12:17, 06 wrz 2011

Oj joj... ale się dzieje! Nie było mnie kilka dni a tu proszę już po weselu
Życzę wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze dla WAS Danusiu i Witku z okazji rocznicy ślubu.Bądzcie razem szczęśliwi jak najdłużej
Martek 12:52, 06 wrz 2011

malwes napisał(a)
Danusiu - Ty jak kupujesz hortensje do donic to przesadzasz je w jakąś konkretną ziemię (mam na myśli bardziej odczyn, itp niż konkretną markę). Tą moją błękitną hortensję, zdobytą na targach Zieleń to Życie przesadziłam w ziemię kwiatową, odstawiłam w cień ale strasznie klapnięta jest....
Może by tak tą hortensję podlać I zdjąć ze słońca pełnego ?To nie w tym tkwi tajemnica omdlewania ?
popcorn 13:15, 06 wrz 2011

Martek napisał(a)

Może by tak tą hortensję podlać I zdjąć ze słońca pełnego ?To nie w tym tkwi tajemnica omdlewania ?

Plus do kwasnej ziemi a nie do zwyklej kwiatowej...
pozdrawiam
Joku 13:38, 06 wrz 2011

Druga możliwość: nadmiar wody, tzn za częste i za obfite podlewanie.
boguslaw_r_ 14:10, 06 wrz 2011

gardenarium napisał(a)
W angielskim ogrodzie FAJNA Z WAS PARA

grapaka 14:15, 06 wrz 2011

potwierdzam
Gabriela 14:20, 06 wrz 2011

Danusiu i Witku - po prostu bądźcie szczęśliwi. Wygląda że wiedzieliście jak to się robi przez 20 lat, więc pewnie nie będzie problemu z kolejnymi dwudziestoma. Pozdrawiam.
Limka 20:01, 06 wrz 2011

Znowu postanowiłam spacerować po Twoim ogrodzie od początku, od 1 strony i tym razem inaczej go widzę. Dostrzegam nowe rośliny, zakątki... można oglądać i oglądać. To jak nałóg
hania 20:04, 06 wrz 2011

mam to samo!
kaprys 20:15, 06 wrz 2011

Danusiu jeśli znajdziesz chwilę powiedz mi jak ratować mój kilkuletni, kilku metrowy głóg. Chorować zaczął już w ubiegłe lato tak ok sierpnia. Zgubił prawie wszystkie liście, wszystkie miały drobne brązowe plamki i zżółkły. Pogrzebałam w internecie , to choroba grzybowa. Spryskałam , wyciełąm kilka gałęzi. Zime przetrwał ale kwitł bardzo słabo , widać zwłaszcza jedna strona jest bardziej porażona. Na początku sierpnia znowu wszystko się powtórzyło. Spryskałam go dwukrotnie, raz topsinem , teraz skore. Zastanawiam si czy powinnam go teraz radykalnie przyciąć czy lepiej teraz dać mu spokój i ciąć koniec lutego/marzec. A może jest już stary /ok. 9 lat/ i nie walczyć choć bardzo mi szkoda bo idealnie odgradza mnie od sąsiadów.