Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Gardenarium 10:22, 12 wrz 2011

Dziękuję za wspólne spędzanie czasu w moim ogrodzie

Stożki z bukszpanu - i ich wysokość.., mam zawsze problem z określeniem wysokości, ale z donicą sięgały mi do pasa na pewno Czasem kupowałam z przeceny, kurowałam je i potem były ładne.

Dobrą wielkość opłaca się kupić nawet chore, wtedy następne przyrosty przykryją już te chore i będzie ładny okaz. Trzeba opryskać, odżywić, przesadzić i będzie ładny po roku.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:22, 12 wrz 2011

Grubaski

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:23, 12 wrz 2011

Lecę po kawkę..

Instagram Ogrodowiska
grapaka 10:27, 12 wrz 2011

Jeśli z donicą i do pasa za 150 to supermyślałam że jakieś 50cm mają podziwiam w Twoim ogrodzie hortensje cudne
Danusiu! jeśli żwirowa u mnie rabata to jaka frakcja żwiru najładniejsza? chyba że grys, ale jaki?
haika 10:44, 12 wrz 2011

Danusiu,

Ciekawość mnie zżera czy Związek Szkółkarzy Polskich odpowiedział na Twoją wiadomość?

Pozdrawiam cieplutko i słonecznie z kawką z za biurka biurowego
marzena 10:53, 12 wrz 2011

gardenarium napisał(a)
Tę hortensję z lewej zostawiłam, bo jeszcze wygląda, a ta z prawej została zastąpiona H. Limelight o dośc dużych kwiatostanach. Drugiego egz. nie było, więc nie mam symetrii

no i bardzo dobrze ! - to odnośnie symetrii... myślę, ze pewne zaburzenie jej jest bardzo interesujące, przynajmniej ja to lubię !
Safoya 11:22, 12 wrz 2011

Dzień dobry Przyznam, że ja też zawsze czekam na poranną porcję zdjęć. Poproszę też róże jak tylko będą
Safoya 11:30, 12 wrz 2011

gardenarium napisał(a)
Rozmawiałam ostatnio z jednym z właścicieli sklepu ogr. i powiedział: co się dzieje? Niesamowicie zwiększyła się sprzedaż bukszpanów

Ja mówię: Ogrodowisko

Safoya, sama jeszcze nie wiem, szukam roślin polecam pachysandrę do półcienia, tojeść rozesłaną żółtą. Już Ci chyba poisałam, wrzośce. Jarzmianę bardzo polecam, choć to delikatna i mało wyrazista i widoczna na rabacie roślina, ale tak wdzięczna w zdjęcicach, niczym delikatna broszka...
Mam ją od lat w ogrodzie Babci Jasi, poznałam tę roslinę w programach Geoffa Hamiltona i na Baletowej porposiłąm o sprowadzenie z Holandii i stąd mam. W Twoim ogrodzie będzie idealna w zestawieniach z innymi bylinami.

Ok ...na nas i wielu innych czytająch w ukryciu (znam takich ) ogromny wpływ ma ogrodiwisko, ale przyznam, że w mojej okolicy nie ma wielu ludzi którzy znają ten poratl choć to się zmienia. Ludzie wyjeżdżają na wyspy, łażą po ogrodach i czerpią inspiracje. Nawet mój "wsiowy" wujek który, wrócił po wielu miesiącach z pracy zasadził żywopłot z laurowiśni, który tam podpatrzył i posadził kilkanaście bukszpanów.

Co do jarzmianek, to dla mnie wspaniała wiadomość. Posadzę ich całe stado
Matka 11:31, 12 wrz 2011

A ja przeczytałam "Na lustrze osa" i szukam jej na lustrze a tu ni ma

Limelighty mogą rosnąć w donicy?a co potem?można je tak przezimować?
Safoya 11:38, 12 wrz 2011

gardenarium napisał(a)

To ja też muszę zajrzeć do tej werandyostatnio w claudia nr.7 widziałam znajomy ogród Danusi rzecz jasnaDanusia a w jakiej cenie są takie stożki z bukszpana czy cisa, kule na pniu w Twojej szkółce co się zaopatrujesz?

Stożki różnie, 150, 400, a kule z cisa od 300 do 970. Takie kupowałam. Jednak mam problem z zakupem okazów, bo ich "wyprodukowanie" trwa kilka-kilkanaście lat a ogrodowisko niesamowicie "nabiło" sprzedaż tych roślin i niedługo zacznie brakować bukszpanów i cisów....
Widzę tutaj możliwości dla osób mających wolne grunty... Produkujcie bukszpany i cisy

Oj to ja wychodzę na strasznego skąpca. Za wszystkie bukszpany w ogrodzie zapłaciłam tyle co nic. Albo dostałam (od mamy, babci i pewnego pana), albo ukorzeniam, albo kupiłam malusie za niewielkie pieniądze. Jedyne moje duże kupione nukszpany to 80 cm stożki - 75 zł za sztukę z tego co pamiętam. Kulki kupiłam jako pędzeliki wyprowadzone na pniu za 35 zł na alle.. i dopiero w tym roku zaczynają przypominać.

Ale, ale zakupy bukszpanowe zaczęłam zanim poznałam ogrodowisko Tylko najpierw kilka ukatrupiłam z niewiedzy Co innego cisy. Dopiero ogrodowisko mnie do nich przekonało.