Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

KasiaWB 23:38, 12 wrz 2011

wszyscy mają rację każdy z ogrodów - tych dużych, małych czy całkiem malutkich, pokazowych czy prywatnych - jest niepowtarzalny nie ma i nie będzie identycznego i tak też jest z ogrodem Danusi i wszystkimi przez nią wykonanymi ale również dotyczy to ogrodu każdego z Was i dzięki Bogu, że tak jest, bo wiałoby straszną nudą, gdyby wszyscy mieli tak samo )

....a jak inspirować się czy nawet kopiować elementy to tylko od najlepszych tak jest na całym świecie, ze wszystkim najpierw się "małpuje" po najlepszych (zwłaszcza jak się samemu nie ma odpowiedniej wiedzy i umiejętności), a później lub w międzyczasie ewentualnie dochodzi do nowych rozwiązań

Dla mnie całe Ogrodowisko jest inspiracją i u każdego podobają mi się różne elementy, ale też nie można mieć wszystkiego.......niestety )) dlatego z ogromną przyjemnością oglądam i zwiedzam różne ogrody
Safoya 23:43, 12 wrz 2011

Martek napisał(a)
Safoja od 9 lat kupuję czasopisma z różnych półek ,ale od tylu lat nadal nie stworzyłam nic na stałe To ma swój ukryty "sens"może ,ale świadczy to o tym,że czasami trzeba dostać łupnia w postaci pięknego ogrodu ,żeby zacząć patrzeć inaczej na własne otoczenie
Kulkę mam też dłużej niż znam Danusię ,ale ogrodu ona jeszcze nie czyni ))
Tak wspomnę jeszcze,że kiedy zobaczyłam Danusię na zdjęciu od razu wiedziałam ,że znam tą Twarz z jakiegoś czasopisma i się nie myliłam ."Kwietnik" 2006 rok.Pamięć wzrokową mam dobrą powiem nieskromnie ))

To chyba kocham w ogrodach najbardziej....zmienność. Ja się szybko "nudzę" patrząc na coś za długo i lubię kombinować a ogród nie pozwala mi się nudzić nigdy. Dzisiaj kwitnie ta róża, jutro inna a tamta ma 2 razy więcej pędów. Uwielbiam pory roku - każdą!
Safoya 23:52, 12 wrz 2011

KasiaWB napisał(a)

Dla mnie całe Ogrodowisko jest inspiracją i u każdego podobają mi się różne elementy, ale też nie można mieć wszystkiego.......niestety )) dlatego z ogromną przyjemnością oglądam i zwiedzam różne ogrody

Mi się podoba to, że Danusia chce dla wszystkich dobrze. Woła publicznie "sadźcie duuużo cebul" to ja mam naprawdę ochotę wsiąć w samochód i dokupić jeszcze kilkanaście do tego co już posadziłam. Pewnie połowy bym nie zrealizowała w tym roku gdyby nie ona
monteverde 23:55, 12 wrz 2011

KasiaWB 00:06, 13 wrz 2011

doooobre z tymi cebulami ja marzę o zakładaniu docelowego ogrodu, kupowaniu roślin, sadzeniu, cieszeniu się nawet z najmniejszej rzeczy ........ a póki co uzbrajam się w cierpliwość ...w rośliny też się uzbrajam ......ale pomału ))
Martek 00:14, 13 wrz 2011

Niektóre cebule jak narcyzy siedzą w ziemi wiele lat i cieszą oczy na wiosnę bez specjalnej pielęgnacji .Warto w nie inwestować .Są też grupy tulipanów z którymi nie ma kłopotu i pewnie wiele innych wiosennych ,ale to już nie mnie o tym pisać
Safoya 00:25, 13 wrz 2011

A nie prawda? Już połowie czytających zakiełkowały te cebule w głowie i planują nowe nasadzenia

Martek Wierzę Ci na słowo. Ja narczy pierwszy raz zakupiłam i już nie mogę się ich doczekać. Mają być białe , kremowe i pełne. Ciekawe czy coś wykiełkuje
Martek 00:26, 13 wrz 2011

Ja myślę,że takim głównym marzeniem Danusi jest,żeby w polskich ogrodach był jakiś ład .Tzn.ład w sensie ,żeby dbać o nasze otoczenia ,zarażać tym innych ,chociażby najbliższych sąsiadów i jeśli się udało to w takiej skali jak tu piszemy i tworzymy na forum to jest Jej osobisty sukces .
Już dano właściwie można by pogratulować Danusi tylu "uczniów".
Ma swój styl i jeśli komuś się spodoba "Otworzyła"go dla wszystkich .Jednak jak słusznie zauważyłaś Safoya od podobania do realizacji ,kopiowania ,potrzebna jest tajemna wiedza ,a nie każdy ją posiada
Martek 00:29, 13 wrz 2011

I kasiora ma się rozumieć )))))))))))
monteverde 00:30, 13 wrz 2011