Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

siaaska 19:37, 12 gru 2011

Szkoda... a tak bardzo mi się podoba ten bluszcz ...
ola 20:05, 12 gru 2011

gardenarium napisał(a)

Wciąż zmysłowo i kolorowo, po prostu pięknie. A liście bluszczu lśnią jakbyś je przed chwilą Danusiu przecierała.

Aż się dziwię, że takie błyszczące są, przecież samochody przejeżdżają.

Wy to jednak w tej Warszawie macie czyste powietrze, nie to co my na tym zakopconym Śląsku.
Sebek 21:06, 12 gru 2011

Danusiu - bluszcz rzeczywiście masz szyściutki - jednak Twoja ulica nie wygląda na ruchliwą

a zdjęcia jak zwykle booombowe
Gardenarium 21:24, 12 gru 2011

siaaska napisał(a)

Danusiu jak nazywa się ten bluszcz? U Ciebie na pewno nie wymarza ale myślisz że poradzi sobie na bardziej otwartej przestrzeni?
Będę potrzebować coś zimozielonego, aby zakryć śmietnik myślisz że się nada? Polecisz mi jeszcze do tego coś kwitnącego? Będzie to miejsce gdzie słoneczko grzeje po południu przez kilka godzin, a później cień robi domek.

Ten bluszcz rośnie ze spiralą bukszpanową w donicy, wymarza niestety, tylko jeśli śnieg na nim leży to przezimuje.
U mnie zimuje czasem w skrzynkach balkonowych jak stoją na ziemi i dużo śniegu na nich.
Nie wiem tak na pewno, co to za odmiana, ale coś w tym typie:

Hedera ivy "Eva"

Gold Child

Anne Marie

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:28, 12 gru 2011

Łoosiuu napisał(a)
Szefowo, jaka to odmiana cisa ??On cały był żółty czy to zwykły Taxus baccata 'Elegantissima'?? Zdjęcie z pierwszych stron tego wątku.

Istnieje odmiana cisa wiecznieżółta??

A te doniczki od funkii nie pękają pod wpływem mrozu??

Ten cis to Taxus baccata "Dovastonii Aurea".
Jesto trochę "żółciejszy" ale nie tak żółty jak w młodości, kiedy puszcza nowe igły.

Doniczki czasem pękają, ale trzymają się z reguły.

Instagram Ogrodowiska
malwes 18:09, 13 gru 2011

Danusiu, przecudne zimowe (ależ to brzmi ) klimaty u Ciebie w ogrodzie teraz!
Bardzo piękny stroik - taki "z klasą". Sama robiłaś?
Gardenarium 18:29, 13 gru 2011

Stroik robiony na warsztatach wiankowych z Kasią. Relacja tutaj.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/131-wianki-swiateczne-kasi?page=16

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 18:35, 13 gru 2011

Nie uwierzycie, ale dziś, jak wróciłam z naprawy "kapcia" w oponie, było plus 6 stopni. Cieplutko jak na wiosnę Rano patrzyłam, że buk podejrzanie wygląda, jakby mu pączki liściowe nabrzmiewały.

No i patrzę trawa wysoka Kosiłam dziś trawnik
Tak, tak, na ulicy też, sąsiad patrzył dziwnie
ale powiedziałam, że lepiej kosić niż grabić.

No i tym sposobem odbyło się najpóźniejsze w historii ogrodu jesienne koszenie. Trawka niziutka i równiutka, bo skosiłam o jeden stopień niżej.

Instagram Ogrodowiska
AgataAnna 18:42, 13 gru 2011

Wspaniały i wyjątkowy ogród. Przyciąga jak magia. Można go oglądać bez końca.
Od kiedy go zobaczyłam praca w ogrodzie stała się moją pasją - właściwie w ciągu tych kilku miesięcy stałam się zupełnie inną osobą - szczęśliwszą. Za to chciałabym Ci serdecznie podziękować tobie Danusiu i innym osobom udzielającym się na tym forum.

Gardenarium 18:52, 13 gru 2011

Bardzo jestem szczęśliwa z tego powodu także, bo wiem jak to jest odkryć pewnego dnia, że masz pasję

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies