Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Przemka w ogrodzie.

U Przemka w ogrodzie.

przemekg 20:18, 10 cze 2013

Czas na małą aktualizację
obecnie królują irysy, pogoda im nie ułatwia życia ale zakwitają kolejne nowe odmiany posadzone ubiegłej jesieni

przemekg 20:18, 10 cze 2013

przemekg 20:21, 10 cze 2013

Welka 21:16, 11 cze 2013

Irysy przepiękne, podziwiam je u innych, bo u mnie tylko jeden z chyba miliona wsadzonych zakwitł.

To Twój paw?
Rabaty masz ściółkowane słomą/trawą? -ja się sprawdza?
Pozdrawiam
przemekg 16:23, 16 cze 2013

Ewelinko u mnie też z kwitnieniem tych nowych ubiegłorocznych zakupów bardzo kiepsko, a miały wszystkie kwitnąć, niestety sadzonki z każdym rokiem chyba są dzielone na mniejsze i mniejsze.
Tak w wielu miejscach mam słomianą sciółke aby zwiekszyć jej grubość teraz przykrywam skoszoną trawą, czasem drażni mnie wyglą, jednak pozwala na choć częściowe zapanowanie nad chwastami i w okresach suszy nie muszę ciągle myśleć o podlewaniu, gdybym miał kasę na chociaż 2 tiry kory to bym zakupił, a tak to radze sobie jak mogę.

Irysy już kończą kwitnienie.
ale tego chyba jeszcze nie pokazałem

teraz zaczynają się róże.

Welka 20:57, 17 cze 2013

Przemek, w truskawkach w tym roku tez rozłożyłam słomę i jestem zadowolona, czytałam rożne opinie o skoszonej trawie, jedni polecają, inni odradzają i dlatego dopytuję. Ani Monte ostatnio wyjaśniała mi, jak należy sadzić irysy i prawdopodobnie źle to robiłam, ale pomimo ich piękna chwilowo nie mam już na nie miejsca. Będę podziwiać je u Ciebie
Pozdrawiam
Luki 14:12, 23 cze 2013

Zacny ogród
Takie długie osie widokowe, których nie zakłóca nic zbędnego to coś pięknego.
Irysy masz cudne dobrze, że nie mam na nie miejsca
przemekg 20:52, 26 cze 2013

Chciałbym pochwalić się prezentem jaki dostałem od gospodarza spotkań Ogrodowiska w Pęchcinie a jednocześnie współautora - Bronisława Jana Szmita, tej nowej bardzo interesującej książki "Drzewa i krzewy liściaste"
Szeroko opisano gatunki i odmiany sprawdzone w naszym klimacie i polecane do uprawy, oraz stopień trudność i wymagania.
Książka jest dedykowana głównie dla takich masjonatów jak my

Książkę można nabyć wysyłkowo

http://multicobooks.pl/hobby/ogrod/drzewa-i-krzewy-lisciaste_9075.html

Ewelinka, Luki irysy są piękne i doskonale wypełniają okres pomiędzy wiosennymi cebulowymi a liliowcami i innymi kwiatami lata
Z pewnością da się gdzeiś wcisnąć

przemekg 21:46, 13 lip 2013

Witam ostatnio miałem mase pracy w ogrodzie, którą czułem się już trochę zniechęcony ale widoczne pierwsze efekdy dają siły aby brnąć do końca.
W tamtym roku zrodził się pomysł na powstanie stonowanej monochromatycznej rabaty w kształkcie alejki zakończonej prostokątnym oczkiem wodnym z liliami wodnymi i lotosem Alejka będzie trawiasta po brzegu obwódka z tui Danica potem szpalery z hortensji limeligcht i ograniczające tworzące tło szpalery z żywotników w lini hortensji mają być jeszcze drzewa wyżej szczepione o kulistej koronie tutaj było duzo zastanawiania się i ostatecznie chyba będą po 4 na stronie dęby błotne Green Dwarf, za radą Danusi powaznie rozważałem wiśnię pośrednią jednak wcześniej rosły tam włsnie drzewka owocowe i wiśnie bardzo słabo rosły jest tam cięzka gliniasta gleba i co najgorsze okresowo podmokła i padł wybór na dęby nie wiem czy słuszny.

Za oczkiem białe róże, białe rh i w półokręgu 5 cyprysików nutkajskich Jubille.
Wszystko własnymi siłami więc prace idą bardzo mozolnie ale lilie wodne zakupione kilka dni temu w szkółce w Skępem, juz kwitną więc pokażę pierwsze fotki jeszcze z placu budowy.

oczko wodne które miałem wcześniej też trochę powiększyłem i przebudowałem zostało jeszcze zamaskować folię od wewnętrznej strony

przemekg 21:50, 13 lip 2013

A poza tym czas na liliowce