Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bajkowy ogród Weroniki

Bajkowy ogród Weroniki

weronika77 22:05, 06 cze 2014

barbara_kraj... 00:57, 07 cze 2014

weronika77 napisał(a)
Widziałam u Ciebie rutewkę w towarzystwie kolorku żółtego, i myślę że żółte liliowce będą dla niej odpowiednim tłem, chyba przesadzę. Rośnie koło żółtych rudbekii ale te zakwitną w sierpniu, więc miną się kolorki.
Widziałam u kogoś różową rutewkę, też ciekawą. Basiu, czy tylko z nasion mogą istnieć, czy można je dzielić.

Weroniko, nie dzieliłam rutewek, bo same mi się rozsiewają. Zostawiam jeden najładniejszy pęd z nasionami i czekam aż dojrzeją. One w tym stadium rozwoju też niejako zdobią Rozsypuję te nasiona wokół i już się nimi nie zajmuję. Wiosną otrzymuję siewki w różnych miejscach. Z siewu można pozyskać kwitnące na kremowo lub prawie biało, jako że tak otrzymane rośliny nie powtarzają cech matecznych. Bardzo możliwe, ze na intensywność koloru wpływa również odczyn gleby
Rutewka podzielić się nie da, bo pędy wyrastają z jednego systemu korzeniowego.
barbara_kraj... 01:01, 07 cze 2014

Ach, zapomniałam dodać, że masz cudne piwonie - wszystkie! Od dawna urzeka mnie Sara Bernhardt i biała. Tę drugą miałam w dwóch egzemplarzach, ale niestety, którejś bezśnieżnej zimy mi wymarzły i nie odbiły A fotkami Sary raczy mnie od lat moja siostra
weronika77 00:04, 08 cze 2014

Dziękuję Basiu, warto wiedzieć jak z rutewką postępować.
Mam 4 Sary w różnych miejscach, i kwitną różnie. Ta w pełni kwitnienia a taka sama kilka metrów dalej, jeszcze w pąkach. Białe rosną wysokie, i bez podpórek łamią się pod własnym ciężarem.

Sara Bernardth dzisiaj.
monteverde 00:21, 08 cze 2014

weronika77 napisał(a)

Piękne piwonie Weroniko, moja Sara po przeprowadzce ale jednym pąkiem zakwitła może będzie jeszcze jeden pozdrawiam serdecznie
Aneczka 00:44, 08 cze 2014

Weroniko a czy ten mój liliowiec to wygląda ci na ten Flava? Jego zdjęcie mam na 36 stronie, mogłabyś zerknąć, bo mi się wydaje że to ten sam.
Mala_Mi 00:45, 08 cze 2014

Mam rutewkę różową... i się nie sieje i sie nie da podzielić..

Piwonie cudne
weronika77 16:28, 09 cze 2014

monteverde napisał(a)

Piękne piwonie Weroniko, moja Sara po przeprowadzce ale jednym pąkiem zakwitła może będzie jeszcze jeden pozdrawiam serdecznie

Aniu, nie miałam dotąd kłopotów z piwoniami, dzieliłam, przesadzałam i zawsze chciało im się kwitnąć.
U mnie jako ostatnia zakwita wiśniowa. Sarę B. będę fotografować jeszcze. Pozdrawiam.

Kondzio 16:34, 09 cze 2014

Ale piękne piwonie ja nie stety nie miałem tego szczęścia oglądania moich bo rozwinęły sie i deszcz zniszczył prawie wszystkie ale za to mam roze hi hi hi
Kondzio 16:40, 09 cze 2014

weronika77 napisał(a)

Kolory i poduchy w deszczu i w chłodzie, podpatrzone z balkonu.

A kto pamięta, żeby w 1 maja takie widoki, zwykle zimno i pierwsze listki.

piekne nadrabiam zaległości i nie pamietam takich temperatur o tej poze