weronika77
20:27, 04 lis 2014

Bogdziu, ja tez oglądam serial turecki, a w czasie gdy byłam osobiście w Turcji, serial się nagrywał, i już jestem na bieżąco. Wspomniałaś o intrygach. Chciwość i zawiść towarzyszą ludziom częściej, i jakoś łatwiej niż miłość i zrozumienie. Wiemy, że nie tylko w czasach sułtańskich.
Istnieje tyle religii, których założeniem jest "BYć DOBRYM", dlaczego więc istnieje tyle zła.
Wiesz z pewnością, że obowiązkiem muzułmanina jest być chociaż raz w życiu w Mecce, chyba że względy finansowe nie pozwalają, i wtedy można odwiedzić inne miejsce zastępczo uznane za święte. Takim miejscem jest KONYA w Turcji.
Rejon Konyi był zamieszkiwany już 3000 lat przed naszą erą (IKONIUM odwiedzane przez apostoła Pawła w 47-53r. n.e.)
Ja chciałam zobaczyć taniec derwiszy. Widziałam grobowiec założyciela tego zakonu Rumiego Mevlany (autora 25 000poematów),i widziałam modlących się tam pielgrzymów, odwiedziłam cele zakonników. Widziałam wirujący taniec modlitewny derwiszów, którym chcą pokazać, że wszystko wiruje od mikro do makro kosmosu, od atomu do ciał niebieskich. Dźwięk towarzyszącego fletu to muzyka tęskniącej oderwanej z kłącza trzciny, nawiązująca do duszy człowieka oderwanego od miłości Boga. Najważniejsze przesłanie to miłość i prawda. Już się nie rozkręcam, dla ciekawych w dzisiejszych czasach, hasło i klik. Pozdrawiam Cię Bogdziu i Twojego M z PRAWDĄ i MIŁOSCIĄ.

KONYA z zielonym grobowcem poety i założyciela zakonu derwiszy.

Meczet zbudowany za czasów sułtana Sulejmana II i cele zakonników.

Wirowanie jest jednym z pięciu ćwiczeń TAJEMNICY ODMLADZANIA ale to temat z innej książki (tylko dla zainteresowanych).