Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bajkowy ogród Weroniki

Bajkowy ogród Weroniki

weronika77 20:10, 23 lip 2017

marba napisał(a)
Prawie jak w raju! Nic, tylko się przechadzać...

Przechadzam się, najczęściej z wiaderkami chwastów, konewkami i nawozami, z sekatorem, itp. Ale wykorzystuję czas by popatrzeć, np. jedząc obiad na tarasie, lub pijąc kawkę na huśtawce. I ciągle ma się to zmienić, ale chwasty i różne cięcia wzywają. Pozdrawiam.

Wiosenne i letnie spojrzenia z tarasu, huśtawki.
asiak 20:12, 23 lip 2017

Bajkowe widoki
GorAna 20:58, 23 lip 2017

Weroniko, kolejny raz obrazy z Twojego ogrodu potwierdzają tytuł wątku
Masz naprawdę jak w bajce
Ile trzeba pracy na taki efekt, to wiemy tylko my
Cudne miejsce stworzyliście
Na dodatek widać ile ono Wam sprawia radości
Pozdrawiam
monteverde 21:05, 23 lip 2017

weronika77 napisał(a)

kwtną i pachną płomyki, floksy.

Płomykom towarzyszą lilie.

Lilie jeszcze.

Jak zwykle pięknie i kolorowo Weroniko a kiedy program? pozdrówka
marba 22:34, 23 lip 2017

weronika77 napisał(a)

Przechadzam się, najczęściej z wiaderkami chwastów, konewkami i nawozami, z sekatorem, itp. Ale wykorzystuję czas by popatrzeć, np. jedząc obiad na tarasie, lub pijąc kawkę na huśtawce. I ciągle ma się to zmienić, ale chwasty i różne cięcia wzywają. Pozdrawiam.

Tak to już jest, że od zarania dziejów uprawa ziemi odbywa się w pocie czoła. Wspomniałam o przechadzaniu się u Ciebie jak w raju, bo Twój ogród to piękno w czystej postaci, a, jak ktoś mądry powiedział, w pięknie jest coś takiego, co każe nam przeczuwać Boga... .
Pozdrawiam
Milka 13:35, 24 lip 2017

No to w końcu jest duzo zdjęć, wszędzie pięknie, ale skupiłam się na lesie, bo tam zmiany niesamowite, urosło,, zagęściło się, musi byc bajecznie na żywo

Co ja słyszę, jest potomstwo Kajtka'
Powodzenia i ciut luz, bo zagonieni
Mala_Mi 16:01, 27 lip 2017

Kawka na huśtawce... o la, la.. w tym roku ani razu nawet nie przysiadłam na tarasie O obiadkach mogę zapomnieć.. nie jest u Ciebie tak źle z czasem.. i na chwasty masz czas.. od ponad miesiąca przycięłam tylko co gorsze róże po łebkach bo straszyły. Kurcze, chyba od 2 miesięcy, bo synowa się żaliła, że wnuków nie widziałam miesiąc, a to znaczy że przez miesiąc nic nie robiłam w ogrodzie.

Masz bajkowo, więc trudno nie przesiąąść na chwilę i nie pocieszyć oczu.. grzech tego nie zrobić.

Za to będę mieć co robić za rok
weronika77 23:33, 31 lip 2017

Milka napisał(a)
No to w końcu jest duzo zdjęć, wszędzie pięknie, ale skupiłam się na lesie, bo tam zmiany niesamowite, urosło,, zagęściło się, musi byc bajecznie na żywo

Co ja słyszę, jest potomstwo Kajtka'
Powodzenia i ciut luz, bo zagonieni

Irenko, dla Was dużo naszego lasu, gdzie rosną Wasze podarunki brunery i szkarłatki.

To samo miejsce, zmieniane przez czas i kwiaty. Tutaj białe fiołeczki, hosty szydlaste, a w głębi niebieskie floksy kanadyjskie podarowane przez Anię Mala Mi.

A tu przybyły różowe zawciągi.

Z upływem czasu hosty są coraz większe a różowe zawciągi ustąpią miejsca purpurowym firletkom.Kwitną niebieskie przetaczniki i obok zmieniają barwę niskie rozchodniki.

Przybyły floksy płomyki by pachnieć i dodać koloru przekwitającym firletkom. Szkarłatki wysiewają się łatwo by bielić się świecami kwiatów, które zzielenieją by nadal towarzyszyć innym kwiatom np. pysznogłówkom.
weronika77 23:46, 31 lip 2017

A tu białe świece szkarłatek stanowią tło dla dla naparstnic, dzwonków i ostróżek.

Żywopłot szkarłatkowy.

Z parzydłem też twarzowo szkarłatce.
weronika77 23:58, 31 lip 2017

Berberysy też mają miejsce w lesie,w głębi brunery z Miłkowa.

Pysznogłówki do zielonych szkarłatek pasują, wezmę to pod uwagę w przyszłym roku.