Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

Juzia 22:06, 10 kwi 2012

Już czytam!!!
agata19762 22:07, 10 kwi 2012

Aniu fajne te naparstnice
podobają mi się......
Bogdzia 22:07, 10 kwi 2012

bajsza napisał(a)

]
Bożenko, mam forsycję Maluch i skubana od 3 lat ani razu mi nie zakwitła....... w tym roku jak nie zakwitnie to idzie na śmietnik...już mnie wenrwiła na maksa.

A u mnie przez 10lat była obsypana kwiatemi dopiero w tym roku jest byle jak. Moze musze ją odmłodzic?Dziwne że u Ciebie nie kwitła.

Aniu zadam głupie pytanie, czy nie cięłaś forsycji przed kwitnieniem??? Bo to krzaczek dla początkujacych ogrodników c

Od kiedy ją kupiłam - nigdy jej nie cięłam.... i tak sobie wegetuje.....rośnie, liscie ma piekne..... tylko nie kwitnie. Może to nie forsycja..tylko co inne mi sprzedano, ale szkółka sprawdzona, miejscowa i kitu nie wciskają......

Jeśli to rzeczywiwście forsycja to ja bym ją ciachnęła. Moją zawsze po przekwitnięciu formowałam w coś w miarę regularnego a potem jesienią ponownie młode gałęzie skracalam. Forsycja kwitnie na pędach dwuletnich więc z cieciem tzreba uważać i koniecznie należy ją odmladzac bo na starszych pędach słabnie kwitnięcie
Jeśli u Ciebie nie kwitnie to nie jest forsycja

Forsycja u mnie ma 2 rodzaje pędów, takie proste i te nie kwitną i takie pogięte i te kwitną. Dlatego ja te proste wiosną ucinam przy korzeniu. Moja forsycja została 8 lat temu wycięta, przez kogoś, kto uznał, że jest"niepożyteczna" a rosła tuż przy ogromnym 14m modrzewiu. i wiecie co zrobiła? Odbiła z korzenia hi , hi i kwitnie oplatając się o pień tego modrzewia. Muszę ją w tym roku po kwitnieniu jeszcze raz dobrze podsypać obornikiem, bo jest troszkę rachityczna, ale i tak mnie cieszy, że taka dzielna

Te proste gałęzie to są tegoroczne a te pokręcone dwuletnie i starsze.Na tych prostych zakwitła by za rok ale one juz by nie były proste bo się rozgałęzią. Możesz nisko rosnace gałęzie przygiąc do ziemi i obsypac ziemią i na jesieni lub wiosna przyszłego roku odciąc bo juz będą miec korzenie i posadzic po całym ogrodzie.
Milka 22:13, 10 kwi 2012

Faktycznie, dobrze Juzia mói ale się napracowaliście przy tym trawniku; szczerze podziwiam zapał, bo ja pewnie bym sie poddała, ba poddałam się!!
moja trawa byle jaka, ale latem jakoś odbija i cieszę się tym co mam, bo nie mam takiego samozaparcia z trawnikiem, po prostu tworzę coraz więcej rabat i zmniejszam jego powierzchnię
Szacun Aniu, bo teraz piękna trawa u ciebie
agata19762 22:14, 10 kwi 2012

Aniu jak zobaczysz mój trawnik ( a wiem, że zobaczysz) to zmienisz zdanie .....slowem masakra !!!!!!
nie jest tak zle......
Bogdzia 22:14, 10 kwi 2012

Ja tez podziwiam i trawę i pracowitośc.
Juzia 22:14, 10 kwi 2012

No właśnie Aniu... tak zrobię i ja
Fajnie! Teraz wiem, że jest jakaś szansa na ładny trawnik

agata19762 22:15, 10 kwi 2012

no i masz siłę w sobie ja bym chyba odpuściła...........
Juzia 22:18, 10 kwi 2012

A walec to taki ....ręczny ?
Z glebogryzarką może być u nas problem...ale będziemy szukać.
Madzenka 22:19, 10 kwi 2012

Ania epopeja o trwaniku godna literackiej nagrody Nobla !